UNA pakt tegen tien Ossenaren alsnog een punt

Een slordig UNA bakte er in de eerste helft thuis tegen OSS ’20 weinig van. De bezoekers daarentegen wel: de goals van respectievelijk Samed Oztoprak (0-1) en Hicham Hanouat (0-2) legden enerzijds de aanvalsscherpte van OSS bloot en tegelijk de kwetsbaarheid van de Zeelster thuisploeg.

(Door Thieu Vlemmix)Met die 0-2 stand gingen de mannen van Harrie Gommans rusten, maar ook met de wetenschap dat ze in de tweede helft tegen 10 man kwamen te spelen. In de 44e minuut zadelde Arthur Gatsjatrian zijn ploeg namelijk op met een minderheidspositie, nadat hij vanwege de tweede pittige overtreding tegen Bassou Boulghalgh voor de tweede keer geel en dus rood kreeg toebedeeld. Na rust kwam UNA, dat met twee wissels het veld in kwam, tegen de massaal verdedigende tegenstander nog terug naar 2-2.

Precies 5 maanden geleden walste UNA in Oss over thuisploeg OSS ’20 heen: 1-5. Daarna is er veel gebeurd. UNA nestelde zich maandenlang in de top, terwijl OSS zich langzaam herstelde. Sinds kort ontlopen beide ploegen elkaar op de ranglijst niet veel meer. Maar dat ligt vooral aan de opmerkelijke terugval van UNA, dat in de laatste vier wedstrijden 1 luttel punt bemachtigde. De tegenstander van vandaag haalde er daar tegenover niet minder dan 9 binnen; een wereld van verschil! En dan gaat het op de ranglijst hard. Was dat vandaag te zien? Helaas luidt het antwoord op die vraag, hoe beroerd het ook klinkt: ja.

En zeker was dat het geval in de eerste helft, waarin de bezoekers met veel meer overtuiging speelden dan de ploeg van Harrie Gommans (met o.a. de gepasseerde Sten Senders op de bank). Je kon overigens niet zeggen dat ze hun best niet deden, maar dat gebeurde zo slordig en onsamenhangend dat het wel fout moest gaan. En dat deed het dus ook. In de 28e minuut nam Bassou Boulghalgh te veel hooi op zijn vork en verspeelde de bal, waarna Samed Oztoprak de diepte in ging en de bal resoluut tegen de touwen joeg: 0-1. Een geschrokken UNA probeerde de bakens te verzetten, maar dat ging met voortdurend balverlies te paard. Het wekte geen verwondering dat ‘t even later opnieuw raak was. In de 41e minuut ging het dus weer mis: opnieuw werd UNA’s opbouw onderbroken en nu werd Hicham Haouat gelanceerd. Hij zorgde voor een resolute afronding: 0-2. Dan resteerde er wat de eerste helft betreft nog slechts één opwindend moment. Maar dat zou wel grote invloed hebben. In de 44e minuut liep namelijk Arthur Gtasjatrian tegen zijn tweede gele kaart op en kon dus met rood vertrekken. Een meevaller voor UNA, dat nu in de tweede helft tegen een massaal verdedigend OSS opbokste.

Met nieuw elan en met twee vervangingen in de voorste linie - Jeroen van Schoonhoven voor Nick Tielemans en Sten Senders voor Juul Respen - ging UNA die uitdaging aan. Er ontstonden aardig wat mogelijkheden, zoals o.a. het moment waarop Noah Nguyen dacht de bal met de borst binnen te kunnen lopen in plaats van te koppen. Maar even later zette de linkerspits dat zelf recht, toen hij na een voorzet van Sten Senders de 2-1 binnen wist te tikken. UNA’s beste man – de na een blessure teruggekeerde Jesse Wielinga – had het laatste woord. Met een geweldig afstandsschot zette hij in de 67e minuut de gelijkmaker op het scorebord (2-2). En natuurlijk wilde UNA daarna nog meer. Het bracht met Jelle Born (goeie partij) vers bloed op het middenveld en de bezoekers leken alsnog slachtrijp. Maar zij hadden vandaag een absolute uitblinker in de goal staan: Job Froeling. Met een aantal geweldige reddingen hield hij UNA van een mogelijk zege af.