Scheidsrechter van de maand: Hans Panjoel

Deelacties:

Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 34-jarige Hans Panjoel uit Reusel. Hans fluit ondertussen zes jaar onder de vlag van de KNVB en geeft voornamelijk leiding aan wedstrijden uit de derde klasse. Panjoel staat te boek als een scheidsrechter die onopvallend zijn wedstrijden fluit, waardoor zijn leiding alom gewaardeerd wordt.

We stellen Hans een aantal vragen hoe het hem vergaat is na zes jaar fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.


Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:

Mijn naam is Hans Panjoel. 34 jaar, geboren en getogen in Reusel. Getrouwd met Anouk en in blijde verwachting van ons eerste kindje. Ik werk als Assistent Accountant bij Gerrekens Accountants in Lage Mierde.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Na verschillende jaren blessures gehad te hebben (o.a. door mijn reuma ziekte) had ik besloten dat ik anders en gezonder moest leven. Bij het toenmalige buurtvoetbal in Reusel (nu tegenwoordig De Zuiderburen) zochten ze scheidsrechters om de wedstrijden te leiden. Ik had altijd al een grote mond dat ik het beter wist, dus dit was een goede reden om dit te laten zien. Na 1 jaar het buurtvoetbal ben ik begonnen bij Reusel Sport om de jeugd te fluiten. Dat jaar ben ik ook begonnen met mijn scheidsrechters opleiding. Hierna was het niet zo moeilijk voor mij om de keuze te maken om door de gaan naar de KNVB om te kijken tot hoever ik kan komen in het scheidsrechters wereldje.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Iemand die zoveel mogelijk probeert te laten voetballen en hierdoor veel het voordeel voor de ploegen wil geven. Door het praten met de spelers probeer ik de wedstrijden soepel te laten verlopen, waardoor ik zo min mogelijk de kaarten wil toepassen. Dit wordt door vele teams gewaardeerd.

Hoe zijn de afgelopen zes jaar als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Deze jaren zijn uitstekend bevallen met vele mooie en leuke wedstrijden. O.a. de vele derby's en de beslissingswedstrijden aan het einde van het jaar die ik heb mogen leiden zijn voor mij de wedstrijden die hierbij uitsteken. Ook de wedstrijd tussen Puspharia en EMK (na het ongeluk met de bierfiets) staat mij goed in herinnering.
Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Iemand die de situaties eerst pratend wil oplossen voordat er kaarten worden gegeven. Ze weten als ze bij mij een kaart krijgen dat ze al ver zijn gegaan. Ook zien ze mij als een scheidsrechter die makkelijk is in de omgaan en die om kan gaan met commentaar, zolang dit binnen proporties blijft.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Om uiteindelijk zo hoog mogelijk te komen als scheidsrechter. Ik ben iemand die ambitieus is en dan er ook veel voor over heeft om dit te bewerkstelligen.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Elke wedstrijd is anders. Nooit is er iets hetzelfde. Je passie voor de sport, ondanks dat ik hier zelf op vroege leeftijd mee gestopt ben vanwege mijn reuma ziekte, toch op een andere manier kan blijven uitoefenen. Ik leef elke week weer naar het weekend toe om mijn wedstrijden te kunnen fluiten, zowel voor de jeugd bij Reusel Sport als zondags voor de KNVB

Persoonlijk

Hobby's: darten, uit eten en voetbal.

Een leven zonder fluiten:
Dat zou wel erg wennen zijn. Ik ben zo met mijn hobby bezig dat ik momenteel dit niet voor kan stellen. Ik ben veel te graag met het spelletje bezig. Mocht het zo zijn dan ik niet meer kan fluiten vanwege de blessure of leeftijd dan wil ik graag iets anders doen in deze mooie sport.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Het door blijven zeugen van spelers na een beslissing. Emotie en een reactie mag maar daarna is het goed en gaan we verder met het spel.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Opvallende voetballers zijn er genoeg om diversen redenen. Echter ben ik niet zo goed in namen onthouden van spelers, maar gezichten ken ik snel terug. Hierdoor kan ik makkelijk voor de wedstrijd een kleine analyse maken op wie ik beter moet letten

Sterke punten als scheidsrechter:
Het inleven in de wedstrijden, het zoveel mogelijk laten doorvoetballen waar dit mogelijk is (het lang genoeg afwachten of er voordeel te behalen is)

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
Heel belangrijk. Naast onze wekelijkse training is het voor iedereen van belang om ook situaties door te nemen met collega scheidsrechters. Dit kan je altijd weer helpen in de volgende wedstrijden.

Overige

Binnenkort wordt je vader:
Weer een nieuwe en spannende ervaring. Hierdoor fluit ik ook enkele weken, zodat mijn vrouw en ik, kunnen genieten van ons kindje. Daarna ga ik weer vol goede moet aan de slag op de voetbalvelden.

Meest opmerkelijk nieuwsfeit: Ongeluk medewerker kinderdagverblijf met 5 kinderen bij spoorwegovergang

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal:
Gelukkig heb ik het als scheidsrechter zelf nog niet meegemaakt. Maar dit moet wel aan banden worden gelegd. Het blijft echter geen probleem van het voetbal, maar het is een probleem in de samenleving.

Assistent-scheidsrechters:
Ondanks dat je weet dat je elke week toch wel een paar keer geflest wordt kun je niet zonder. Elke wedstrijd doe je met 3-en de wedstrijd naar een goed einde leiden. Elke vereniging mag zich ook gelukkig prijzen dat deze mensen er zijn. Want ook zij krijgen genoeg naar hun hoofd geslingerd wat soms niet door de beugel kan. Ondanks het vele commentaar dat ik hoor zorg er wel voor dat je ook deze mensen blijft behouden voor de vereniging

Tot slot

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Samen er een mooie wedstrijd er van maken.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?