'Geen acuut gevaar kunstgrasvelden gemeente Valkenswaard'

Deelacties:


Persbericht Gemeente Valkenswaard
Het gaat om de velden op sportpark 't Heike, Den Dries en 't Valkennest. Op basis van de het onderzoek, ziet de gemeente géén reden om een negatief advies uit te brengen over het gebruik van de kunstgrasvoetbalvelden. De voetbalverenigingen SV Valkenswaard, De Valk en RKVV Dommelen zijn vanavond op de hoogte gesteld.

Onderzoek
Op 25 oktober zijn in totaal 6 monsters van de rubber infill van de 3 kunstgrasvelden uit Valkenswaard verzonden naar onderzoeksbureau TÜV in Duitsland. Dit is een gerenommeerd instituut waar de samenstelling van de rubber infill is onderzocht. Gemeente heeft de heer Jansman, vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie & Biofarmacie (NVKF&B), gevraagd een analyse van de onderzoeksresultaten te maken. Hij verwees de gemeente naar de Utrechtse toxicoloog Prof. Dr. Van den Berg (Hoogleraar Institute for Risk Assessment Sciences - Toxicologie), die uiteindelijk KeyToxicology consultancy heeft gevraagd een "toxicologische evaluatie" te schrijven. Op deze basis kon de gemeente haar visie bepalen ten aanzien van de rubbergranulaat in kunstgrasvoetbalvelden.

Toelichting

Op 16 november heeft mevrouw Van Ede PhD (toxicoloog), telefonisch toelichting gegeven op de resultaten en de bevindingen ten aanzien van gezondheidsrisico's. Dit zijn de belangrijkste punten uit het gesprek:
• Hoofdconclusie luidt dat er géén acuut gezondheidsgevaar is;
• De gemeten waarden liggen bij sv Valkenswaard en RKVV Dommelen wel hoger dan de EU-norm voor blootstelling (1 mg/kg) deze overschrijding is niet dusdanig hoog dat er acute gezondheidsschade valt te verwachten volgens KeyToxicology;
• Nu is nog weinig bekend over de biologische beschikbaarheid van PAK's uit rubbergranulaat: de hoeveelheid van de PAK's die daadwerkelijk overgaat van het rubber naar de huid en zo eventueel terechtkomt in het menselijk lichaam. Zowel nationaal (RIVM) als internationaal (ECHA) wordt nu onderzoek gedaan naar de biologische beschikbaarheid. De eerste resultaten hiervan worden binnen enkele maanden verwacht. Italiaans onderzoek wijst uit dat eventuele inhalatie via gasvormige PAK's en andere stoffen boven het veld niet sterk afwijkt van de hoeveelheid verontreiniging die we binnenkrijgen in een stedelijk milieu;
• Het is wenselijk om uit voorzichtigheid de blootstelling zoveel mogelijk te beperken; dit geldt met name voor kinderen omdat die extra kwetsbaar zijn. Fysiek maar ook vanwege speelgedrag komen zij meer in direct contact met rubbergranulaat ten opzichte van volwassenen.

Op basis van de onderzoeken van het RIVM (2007) en het TÜV alsmede de bevindingen uit het rapport van KeyToxicology, ziet de gemeente géén reden om een negatief advies uit te brengen over het gebruik van de kunstgrasvoetbalvelden. Tot de onderzoeksresultaten van het nieuwe RIVM-onderzoek bekend zijn, kunnen uit voorzichtigheid de volgende maatregelen worden genomen om de blootstelling aan rubbergranulaat te beperken. Deze maatregelen worden geadviseerd ter overbrugging van de onderzoeksperiode:
• Kinderen voorlopig bij training zo min mogelijk in huidcontact laten komen met de korrels en direct te laten douchen na het spelen op velden met rubbergranulaat.
• Geen nieuw rubbergranulaat aan de velden toe te voegen. De PAK's die aanwezig zijn in het rubbergranulaat breken overigens met tijd af door blootstelling aan het weer en licht en migreren mogelijk naar de bodem. Ouder rubbergranulaat hebben in de regel dus lagere gehaltes aan PAK's ten opzichte van nieuw rubbergranulaat.

Tot slot is de gemeente van mening dat het nuttig is om – in afwachting op de onderzoeksresultaten van het RIVM en de ECHA – verdere voorbereidingen te treffen voor eventuele vervanging van het rubbergranulaat mócht uit voorgenoemde onderzoeken blijken dat er alsnog negatief advies wordt uitgebracht. Gemeente is dan in staat om snel te handelen.

In het overleg met de drie voetbalverenigingen op woensdag 16 november hebben zij besloten uit voorzorgsprincipe de jeugdelftallen niet meer op het kunstgras te laten trainen en spelen tot aan de uitslag van het onderzoek van het RIVM. De gemeente heeft het volste begrip voor dit besluit.

Achtergrond
Uit het televisieprogramma Zembla van 5 oktober jl. bleek dat de rubberen korrels die op kunstgrasvelden worden gebruikt mogelijk schadelijk voor de volksgezondheid zijn. De voorzitters van de voetbalverenigingen zijn op 4 oktober schriftelijk hierover geïnformeerd. De gemeente heeft meteen een werkgroep ingericht die direct tot actie over gaat als blijkt dat de rubbergranulaat op de kunstgrasvelden schadelijk is. De gemeenteraad heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 20 oktober het college ook verzocht om de kunstgrasvelden te onderzoeken en als er sprake is van gezondheidsrisico's om de velden te vervangen door kurk of gelijkwaardig materiaal.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?