logoclaesensvanderijtuitg(01).jpg
bannerbandenservice8(uitghometop1).png
Banneruitgelichthoeveland1.jpg
logobasemanstophome.jpg
van-t-hooftuitg..jpg
spittersuitg.1.jpg
Image layer Slide thumbnail

Overzicht Poule-indelingen Districtsbeker 1e t/m 5e klasse

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Transferlijst seizoen 2019-2020

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Jouw vereniging ook in Adidas of Nike?

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Competitie-indelingen seizoen 2019-2020

LEES MEER

W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Ad Borrenbergs
Blatter Legal
MCB Direct
Hypotheekvisie
sanidump
W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Lamers Van de Wijdeven
van'thooftvanrosmalen
Borrenbergs
spitters.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannermaasmakelaars.jpg
logomcbdirect1.jpg
Ad Borrenbergs
vdl.jpg
Blatter Legal
bannersanidump.png
basemans.jpg
hypotheekvisie.jpg
claessensvdrijt.jpg
sporthalhoeveland.jpg

1 februari 2019 | - Scheidsrechter in het nieuws 

Terugblik op: Scheidsrechter Jack de Kroon stopt per direct


Deel dit bericht:


Jack de Kroon heeft per direct besloten om te stoppen als scheidsrechter. Hij is klaar met de werkwijze van de KNVB.

Na veertig jaar komt er nu echt een definitief einde aan de carrière van Jack de Kroon als scheidsrechter. Twee jaar geleden maakte hij zijn comeback na een vervelende enkelblessure. De Kroon was blij dat hij weer op het veld stond en gaf toen aan om nog zo lang mogelijk door te gaan als scheidsrechter mits zijn lichaam het toeliet. Maar nu stopt hij er écht mee. Niet wegens een blessure of andere lichamelijke klachten, maar vanwege een conflict met de KNVB (regio Zuid). Volgens De Kroon vinden binnen deze organisatie oneerlijke praktijken plaats.

De Kroon is het niet eens met bepaalde beslissingen die door de KNVB zijn gemaakt, naar aanleiding van beoordelingen door enkele rapporteurs. In zijn ogen worden deze gemanipuleerd, waardoor De Kroon na zijn terugkeer als scheidsrechter geen promotie meer kon maken naar een hoger niveau. Sterker nog: De Kroon degradeerde naar een lagere klasse. Dit was voor de man, die eens op hoofdklasseniveau zijn wedstrijden floot, te gortig en hij besloot afgelopen zondag definitief te stoppen als scheidsrechter.

Scheidsrechters kunnen promoveren, maar ook degraderen, binnen het scheidsrechterskorps. Vaak speelt bij degradatie de fysieke gesteldheid een rol. De Kroon is weliswaar 58 jaar, maar hij is nog hartstikke fit. Naast het leiden van wedstrijden, loopt de Eindhovense scheidsrechter immers ook marathons. 

Conflict
De Kroon: “Ik heb deze pijnlijke beslissing genomen, omdat ik me niet kan vinden in het beleid van de KNVB. Regio Zuid I en II zijn twee jaar geleden samen gegaan en vanaf dat moment ging het mis. Ik ben een open en eerlijk iemand en laat graag mijn mening horen. Daar zitten ze blijkbaar bij het Steunpunt Eindhoven van de KNVB niet op te wachten. Na mijn terugkeer werden er mooie beloftes gedaan en ze waren blij dat ik na een blessure was teruggekeerd binnen de lijnen. Bij mijn terugkeer moest ik weer onder aan de ladder beginnen en van daaruit zou ik langzaam weer verder kunnen groeien naar een hoger niveau. Op een bepaald moment zou een rapporteur mij beoordelen voor het maken van promotie. In het rapport kwam naar voren dat ik geen aanspraak kon maken op promotie en dat het zo slecht was, dat het leek alsof ik mijn eerste wedstrijd floot!"

Vervolgens werd De Kroon verteld dat hij, in plaats van promotie, ging degraderen naar een lager niveau. "Later kreeg ik zelfs wedstrijden van tweede elftallen toegewezen. Dat was voor mij het punt om te zeggen: 'Ik stop er mee!' Ik denk dat ik 'bestraft' word, omdat ik binnen de organisatie van de regio Zuid mijn mening ventileer. En dit is bij het bestuur niet in goede aarde gevallen. Ik wordt bestempeld als 'lastig'. Op deze manier hebben ze me weten te kwetsen, waardoor ik uiteindelijk ben gestopt.”

Beroep
De Kroon had nog wel beroep aangetekend tegen de beslissing van de KNVB, maar na een gesprek van bijna drie uur bleef de bond bij haar beslissing. “Na mijn degradatie ben ik gewoon mijn wedstrijden blijven fluiten, gewoon omdat ik plezier heb in het spelletje. Ik had voor mezelf bepaald dat het allemaal niet zo veel uitmaakt welk niveau je fluit. Maar om vervolgens dit seizoen drie wedstrijden achter elkaar te worden toegewezen om een tweede elftal te fluiten, werd me gortig. Ik denk dat ik met mijn staat van dienst wat meer respect verdien! Helaas denkt de KNVB hier ander over.

Tot slot: "Het is een ongelooflijk verhaal, sinds mijn terugkeer als scheidsrechter twee jaar geleden", zegt De Kroon. "Van de belofte dat ik langzaam naar een hoger niveau kan klimmen, naar het degraderen richting de laagste klasse. Met als dieptepunt, het toewijzen van wedstrijden voor tweede elftallen.”


©2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Reageren?

 Geef uw mening 

Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie onze Privacy Statement.


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Of reageer via Facebook
Eerdere reacties

01 februari 2019 om 0:00

Ad Snoeijen zegt:

Jack, bedankt voor het fluiten! Respect! En jammer dat sommige ervaren scheidsrechter te weinig respect krijgen... dit seizoen een aantal jongen scheidsrechters gehad... merendeel heeft helaas geen gevoel voor het spelletje en fluiten maar wat... is heel jammer!


30 januari 2019 om 20:04

Martin Swinkels zegt:

Ja ze weten bij de KNVB tegenwoordig wel hoe men het plezier kan weghalen. Niet alleen bij scheidsrechters maar ook bij rapporteurs en begeleiders. Volgens mijn bescheiden mening zijn de voorwaarden waarop men (moet) functioneren veel te veel gerelateerd naar het Betaald Voetbal terwijl men onvoldoende rekening houd met het gegeven dat wij allemaal amateurs zijn en dat is ook een van de redenen dat er zoveel collega's gefrusteerd afhaken. Jack ondanks dat je hebt besloten te stoppen hoop ik je toch nog wel ergens op of rond de velden te ontmoeten of bij onze scheidsrechters vereniging COVS Eindhoven e.o.


28 januari 2019 om 15:03

peter geurts zegt:

Jammer dat we op deze manier een goede en correcte scheidsrechter en bovendien een aardige kerel kwijtraken. Jack bedankt voor alle wedstrijden die je gefloten hebt, zelfs als ik het niet altijd met je eens was :)


26 januari 2019 om 13:15

Wim Mennen. zegt:

Ik begrijp je volledig, Jack. Dat de KNVB en COVS, stugge en "dominanten" organisatie's zijn, was mijn reden om 3 jaar geleden te stoppen. Bijv. rapporteurs die niet zitten op te letten (missen gele kaart) en dus zelfs 't wedstrijdformulier niet nakijken en dat je daarvan de dupe bent! Sterkte!


26 januari 2019 om 13:14

Cas zegt:

Waarom wordt in dit artikel zo negatief gedaan over 2de elftallen. Dat snap ik niet, een 2de elftal wat hoofdklasse speelt is toch ook prima? Het gaat om jou plezier tijdens het fluiten. Of dat nou eredivisie of 2de elftallen zijn maakt niet uit.


26 januari 2019 om 12:35

Mario van Dinter zegt:

Jack, een eerlijk en gemeend stuk. Ik zelf heb hetzelfde. Wat Wedstrijd pakket gedegradeerd en fluit veelal reserve 2e klasse , 5e klasse standaard en een enkele 4e klasse standaard. Daar Hebben we ruim 30 jaar voor gefloten. Tot aan hoofdklasse. Ik loop ook met dezelfde gedachte rond.


Overige Scheidsrechters in het nieuws

Nieuwsarchief Scheidsrechter in het nieuws


W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Blatter Legal
Ad Borrenbergs
Sportshowroom
bannervdl.jpg
logomcbdirect1.jpg
logoborrenbergs)nw)1.png
bannerhypotheekvisie.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannerspitters.jpg
Lamers Van de Wijdeven
bannerbasemans.jpg
claessensvdrijt.jpg
bannererbeekeukens(170).jpg
bannermaasmakelaars.jpg
bannersporthalhoeveland.jpg
bannerde-bengel.png
bannerstadpaviljoen(art).png
Van Mossel
bannersanidump(home).png
bannervan-t-hooft(home)nieuw.png