logoclaesensvanderijtuitg(01).jpg
bannerbandenservice8(uitghometop1).png
Banneruitgelichthoeveland1.jpg
logobasemanstophome.jpg
van-t-hooftuitg..jpg
spittersuitg.1.jpg
Image layer Slide thumbnail

Kenneth van de Wiel stopt bij Best Vooruit

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

FC Eindhoven/AV moet titel nog een weekje uitstellen

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Afsluiting seizoen AVE op vrijdag 7 juni

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Profiel van de week Appie Azmani (FC Eindhoven/av)

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

TOP-100 jeugdopleidingen seizoen 2018-2019

LEES MEER

W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Ad Borrenbergs
Blatter Legal
MCB Direct
Hypotheekvisie
sanidump
W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Lamers Van de Wijdeven
van'thooftvanrosmalen
Borrenbergs
spitters.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannermaasmakelaars.jpg
logomcbdirect1.jpg
Ad Borrenbergs
vdl.jpg
Blatter Legal
bannersanidump.png
basemans.jpg
hypotheekvisie.jpg
claessensvdrijt.jpg
sporthalhoeveland.jpg

31 juli 2018 | - Column 

Column Thieu Vlemmix: De Zilster 'Boerkes'


Deel dit bericht:


Beschouw dit stukje maar als een soort van overgangsetappe a la in de Tour in France. Even een bijpraatstukje alvorens het grote voetbalwerk weer gaat beginnen.

Een waarzegger bij UNA en over de Zilster 'boerkes'
(door Thieu Vlemmix) "Het was zo heet dat de mussen van de daken vielen', een geijkt gezegde bij een verzengende hitte met temperaturen die richting de dertig graden gaan. Maar nu er al maandenlang sprake is van een tropische overval, viel er de afgelopen weken nergens meer een mus te bekennen. Om de simpele reden: ze zijn er allemaal allang vanaf gevallen, van de daken. Er lijkt geen mus meer over. En dan moet ik Peer van den Nieuwenhof toch gelijk geven. De vaardige middenvelder van UNA 1 uit de zeventiger jaren is tegenwoordig waarzegger; hij wist het begin juni al zeker: de droogte slaat toe, de komende maanden valt er geen druppel regen. Dat één van UNA's bekendste supporters Clazien Dikker, over buitengewone genezende gaven beschikt, is alom bekend. Maar Peer....nee, verbazend. Hij heeft gelijk gekregen.

Gin 'boerkes'
En dan moet me als geboren en getogen Zeelstenaar nog iets van het hart. Amper twee jaar geleden heb ik voor het laatst gegeten bij restaurant Truffelaer in Veldhoven. Mijn complimenten, stukken beter dan een aantal jaren daarvoor. Wat mij betreft zet men in dit restaurant momenteel uitstekende gerechten op tafel. Met stijgend ongeloof heb ik echter - en met mij velen - het interview onlangs in ED van chef-kok/eigenaar Vincent van Thiel gelezen. Wat bezielt de restauranthouder om zijn klanten in twee 'soorten' in te delen: 'de boerkes' uit Zeelst en 'de chique' uit Veldhoven Dorp. Hoe komt hij tot die volkomen misplaatste beschrijving? Feit is, dat hij voor die boerkes onlangs het 'laagdrempelige' The Brand & Grill cuisine heeft geopend, met vlees en friet op tafel. Het al bestaande Truffelaer is meer high end, ofwel voor de chique; die van Veldhoven Dorp dus. Zoals hij tenslotte stelt: zo kan ik zowel de boerkes, als de mensen die op chique gaan, bedienen. Hij meent het dus echt!

Voor 'de chique' kan hij niet zo gauw een typisch Veldhovens gerecht bedenken. Dat verbaast mij niks. Mijn suggestie voor 'de boerkes' kant: echte Zilsterse hegmuldersoep en een melange van strontvliegen.
Mijn laatste bezoek aan de Truffelaer krijgt nu een slechte nasmaak. Juist als Veldhoven Dorp zich mag beroepen op een aantal prima restaurants (o.m. Fine Food and Wine, Brown's en zeker ook Truffelaer), gaat deze kok/eigenaar wat mij betreft lelijk in de fout. Zijn veralgemeniseerde (sorry voor het woord) mening over achtergronden van de twee Veldhovense dorpen, slaat werkelijk nergens op. Al zo rond 1900 bestaat Zeelst uit boeren en landarbeiders, maar veel meer nog uit thuiswerkende wevers, boter- en sigarenmakers. Maar ook uit fabrikanten en fabrieksarbeiders. In het tweede deel van de 18e eeuw zijn er in Zeelst zelfs al talloze thuisweverijtjes. Grote weverijen (Habraken-de Wit en van Nuenen) zie je er aan het einde van de 19e eeuw. In de eerste helft van de 20e eeuw ook al mannen met allure, zoals de Bazelmansen, de Ten Dijcks, de Habrakens, en de vermaarde cultuurdrager Jacques Cuypers. Uitgesproken voorvechters van de Zeelster identiteit zijn geen boeren, maar zakenlieden: Wim van Eeten, Frans Coppelmans, de Eliensen, etc. Groot Veldhovense bedrijven als Bouwbedrijf Versantvoort, Dikker BV en Baetsen Transport horen ook tot die categorie; hun roots liggen eveneens in Zeelst! En ja, Zeelst heeft al vroeg een eigen en goed georganiseerde Boerenstand.

..de in 1950 al goed georganiseerde jonge boeren en boerinnen (!) van Zeelst op melkcursus.......

En ja, Zeelst steekt Veldhoven Dorp al vroeg de loef af met 'top' presterende verenigingen als Voorwaarts, L'Union Fraternelle, UNA dat al jaren boven de andere Veldhovense clubs uitstijgt, en historische topper de Guld (OLV Gilde). En jazeker, Zeelst had al jarenlang het toprestaurant Fisherman.
Die vermeende 'boerkes' storten zich straks echt niet op het 'laagdrempelige' The Brand Bar & Grill cuisine van simpel friet en vlees. Veldhoven heeft met: Oers Gezellig, Madera, Jan's Polder, Route 66 etc. genoeg andere prima restaurants zonder een hoop poeha.

Het gaat binnenkort weer beginnen
Genoeg gezegd nu over het weer en andere heikele zaken. Ruim baan straks voor het voetbal. Voor het fonkelnieuwe grasveld aan de Sportlaan, waarop we in de competitie weer strakke driehoekjes kunnen bewonderen. Voor de metamorfose die UNA schijnt te hebben ondergaan. De nogal opgeschudde selectie, met veel meer 'lengte' en dus weer kopgoals in het verschiet, etc. De 'poll' van Amateurvoetbal Eindhoven (ruim 50% voor UNA) is al veelbelovend....


©2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Reageren?

 Geef uw mening 

Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie onze Privacy Statement.


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Of reageer via Facebook
Eerdere reacties

04 augustus 2018 om 18:31

Simon zegt:

U pakt het wel zeer persoonlijk op of niet meneer Vlemmix?


03 augustus 2018 om 22:51

Wijn liefhebber zegt:

Als je daar TWEE jaar geleden voor het laatst geweest bent zegt dat genoeg over jou! Schaam je een top horeca ondernemer zo op de hak te nemen.


03 augustus 2018 om 15:09

Vincent van Thiel zegt:

Beste Thieu, Aller eerst bedankt dat je bijna een hele colum aan mij besteedt. Ik hoop dat je de volgende keer eerst even contact met mij opneemt over wat er echt gebeurd en gezegd is en dan goed naar me luisterd. Dat is iets wat de journalist van het eindhovens dagblad ook niet heeft gedaan anders had die het nooit zo gepubliceerd. Ik probeer inderdaad in te spelen op de vraag van de gasten van Veldhoven en omstreken. Restaurant Truffelaer is totaal geen restaurant met van allerlei poeha maar ik serveer daar gerechten die niet iedere doelgroep aanspreekt. Om die doelgroep te verbreden ben ik een totaal ander restaurant begonnen wat daar beter op aansluit. Ik heb natuurlijk nooit gezegd en zou ook nooit zeggen dat er alleen boeren in zeelst wonen! Ten eerste is dat stomme praat en ten tweede heb ik zowat heel mijn jeugd in zeelst doorgebracht, wonen bijna al mijn beste vrienden in zeelst, zitten mijn 2 favorieten cafe's daar, heb ik geweldige ervaringen op gedaan in de keuken van The Fisherman onder Peter Dalebout (geweldige chef) en ben ik niet weg te slaan uit het prachtige zeelst. Bedankt voor de geschiedenis les daar heb je zo te lezen meer verstand van als ik en het was leuk om wat te leren. Als u zin heeft neem even contact met me op dan praten we er verder over of we drinken een biertje samen op zeelst kermis de mooiste kermis van het land! met vriendelijke groet, Vincent van Thiel Restaurant Truffelaer


31 juli 2018 om 12:53

Tinus zegt:

Kan dit stuk niet beter in de Zeelster Courant geplaatst worden dan op deze voetbal-site?


Overige Columns

Nieuwsarchief Column 


W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Radio JND
Blatter Legal
Ad Borrenbergs
Sportshowroom
bannervdl.jpg
logomcbdirect1.jpg
logoborrenbergs)nw)1.png
bannerhypotheekvisie.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannerspitters.jpg
Lamers Van de Wijdeven
bannerbasemans.jpg
claessensvdrijt.jpg
bannererbeekeukens(170).jpg
bannermaasmakelaars.jpg
bannersporthalhoeveland.jpg
bannerde-bengel.png
bannerstadpaviljoen(art).png
bannersanidump(home).png
bannervan-t-hooft(home)nieuw.png