logoclaesensvanderijtuitg(01).jpg
bannerbandenservice8(uitghometop1).png
Banneruitgelichthoeveland1.jpg
logobasemanstophome.jpg
van-t-hooftuitg..jpg
spittersuitg.1.jpg
Image layer Slide thumbnail

Jouw vereniging ook in Adidas of Nike?

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Competitie-indelingen seizoen 2019-2020

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Overzicht transfers. Nog enkele aanvullingen

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Adverteerder uitgelicht: Sanidump zoekt ervaren verkoopadviseurs

LEES MEER

W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Ad Borrenbergs
Blatter Legal
MCB Direct
Hypotheekvisie
sanidump
W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Lamers Van de Wijdeven
van'thooftvanrosmalen
Borrenbergs
spitters.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannermaasmakelaars.jpg
logomcbdirect1.jpg
Ad Borrenbergs
vdl.jpg
Blatter Legal
bannersanidump.png
basemans.jpg
hypotheekvisie.jpg
claessensvdrijt.jpg
sporthalhoeveland.jpg

25 december 2017 | Nieuws

Kerstspecial met: Gebroeders Van Veen


Deel dit bericht:


Mijmeren, discussiëren en lachen met de Van Veentjes.


(Door Willem-Jan Schampers en Erwin Raaijmakers)

Het is even balen in de volle woonkamer van Toon van Veen en zijn vriendin. De broers van Toon, vijf in getal, zitten geërgerd naar de tv te kijken, waar PSV een 3-1 voorsprong uit handen geeft tegen FC Groningen. "Dit was ons vroeger niet overkomen", zegt Duits, in het verleden de keiharde vleugelverdediger van Tongelre en De Spechten. "Toen vraten we het gras op." Zijn broers Gerrit, Boele, Does, Akkie en Toon knikken bevestigend. De Van Veentjes waren inderdaad niet voor een kleintje vervaard. 

Een ontmoeting met deze Eindhovense voetbalfamilie (Does: "We hebben ook nog zes zussen, maar daar hebben we ooit tegen gevoetbald en met 5-4 verloren. Haha!") is een paar uur terugblikken, mijmeren, discussiëren en lachen. Veel lachen. "Hoe Duits aan zijn naam komt?", antwoordt Toon (49) op deze logische vraag. "Hij had de mentaliteit en de hardheid van een Duitser. Ongelooflijk. Buiten het veld een heel aardige jongen, maar daarbinnen onverbiddelijk. Je had als aanvaller een heel vervelende middag als je tegen hem moest spelen. Dit gold trouwens ook voor de tegenstanders van Boele en Does."

Does (54), middenvelder van Tongelre en DBS ("We promoveerden onder Noud van Buul naar de hoofdklasse en hadden toen een elftal dat nauwelijks was te kloppen") hoort het lachend aan. "Vroeger vlogen we er in. Tijdens wedstrijden, maar ook tijdens trainingen. We schopten elkaar over de omheining, maar naderhand in de kantine zaten we met z'n allen aan de bar. Bier drinken en sterke verhalen vertellen." Boele (62), die als rechtsbenige linksback en middenvelder speelde bij De Spechten en Tongelre: "De kantine was toen veel belangrijker dan nu. Iedereen bleef hangen Bij Woenselse Boys, waar ik tegenwoordig veel kom, hebben ze niet eens kaarten. Haha!"

Hekel aan trainen
Een gegeven dat nestor Gerrit (68) herkent. De middenvelder was actief voor Tongelre, De Spechten (meer dan vierhonderd wedstrijden, red.) en speelde betaald voetbal bij EVV Eindhoven. "Ik heb altijd een hekel gehad aan trainen, maar ik was er wel altijd. Tegenwoordig melden ze zich om het minste of geringste af en voelen ze al snel een pijntje. Wij wilden altijd voetballen." Does: "Wat ik nog steeds niet snap is dat spelers tijdens de competitie gewoon op vakantie gaan. Bij Noudje van Buul was dit nooit gebeurd. Dan stond je er de rest van het seizoen naast!"

Toon ("Als doelman was ik vele malen beter dan als voetballer") is als enige nog steeds actief. Hij staat onder de lat bij tweedeklasser FC Eindhoven/av, maar speelde in het verleden ook voor Tongelre, De Spechten, Geldrop, Dijkse Boys en Gestel. "Ik ben nu geblesseerd, maar op de training deel ik nog steeds wel eens een tikkie uit. Zeker die jonge gasten moeten af en toe op scherp worden gezet. In een gezin met twaalf kinderen moesten we ons vroeger ook altijd staande houden. We zijn opgegroeid op het woonwagenkamp Doolplein. Mijn ouders waren hartstikke zorgzaam, maar soms kregen we ook wel eens een 'corrigerende tik'. We zijn er niet slechter van geworden."

Ophalen
Akkie (53) is nog niet aan het woord geweest. Hij speelde op bescheiden niveau bij Tongelre, De Spechten en Heeze en was altijd een beetje het zorgenkindje van de familie Van Veen. "Als kind hebben ze me uit een brandende auto moeten halen en ben daarvoor jarenlang in behandeling geweest. Vandaar ook dat ik altijd een klein menneke ben gebleven. Als gevolg van een groeistoornis. Ik heb me echter nooit minder gevoeld dan mijn broers en zussen. Does: "Akkie is een gouwe. Als we weer eens goed op stap waren geweest in de Strijpse Ketel, kwam Akkie ons altijd halen." Toon: "Soms stond hij uren voor de deur, want wij wilden natuurlijk nooit naar huis. 'Nog eentje, nog eentje'. Eigenlijk best asociaal, maar toen dachten we daar niet bij na. Gelukkig is Akkie nooit lang echt boos..."
De Van Veentjes hebben met heel veel spelers gespeeld en onder heel trainers getraind. Maar zijn er mensen die hen écht zijn bijgebleven? Gerrit: "De mooiste club waar ik heb gespeeld, was De Spechten. Een prachtige tijd, met hele goede voetballers. Denk aan Henk Magendans, Jan Paaymans, Hanny van Tuijl, Peer de Jong en Ties de Bie. Op en buiten het veld waren we echt vrienden van elkaar." Does: "Als ik dan toch iemand moet noemen, is dat Raymond van de Berg, wat een geweldenaar was dat." En Toon: "Ik ga geen namen noemen, want dan vergeet ik er altijd een paar, maar ik heb bij bijvoorbeeld Geldrop met geweldige spelers gevoetbald."

Zaal
Ook in de zaal waren de Van Veentjes actief. Op topniveau bij de KNVB (Does), maar ook bij Oranje Zwart in de NZVB-competitie. "We hadden een geweldig team", kan Toon zich herinneren. "We zijn zelfs een keer Nederlands kampioen geworden. In Medeblik wonnen we de finale. Rob Visser maakte in de laatste minuut de 1-0. Wat een feest was dat!" En feesten en plezier hebben kunnen ze bij de familie Van Veen. "Vroeger aten we elke dag om 12.00 uur warm. Dat was altijd heel gezellig met alle broers en zussen", zegt Gerrit. "En ook nu nog komen we geregeld bij elkaar tijdens verjaardagsfeestjes en gaan we met z'n allen uit eten. Op het voetbalveld waren we misschien rotzakken, maar daarbuiten zijn we goed te hebben hoor! Haha!

 

 


©2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Reageren?

 Geef uw mening 

Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie onze Privacy Statement.


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Of reageer via Facebook
Eerdere reacties

01 januari 2018 om 16:54

Myron Jourdain zegt:

Mooi artikel mannen het ga jullie goed


28 december 2017 om 9:58

harry van den boomen zegt:

Geweldige mannen , snel weer is keer mee drinken hoppa


27 december 2017 om 20:04

Harrie van Elderen zegt:

Hey Broeders,een kei moi stukske,waar is de tijd gebleven, Groeten Harrie van Elderen


27 december 2017 om 10:30

henry van adrichem zegt:

Als jong menneke van brabantia , speelde ik tegen DBS waar does speelde, jonge was een topper, de beste waar ik ooit tegen speelde. Unieke mannen


26 december 2017 om 18:00

Eric van der Palen zegt:

Top gasten , met hun was het altijd plezier en perse willen winnen. Mooie tijd mannen


26 december 2017 om 10:04

Marco zegt:

Mooie voetbalfamilie


25 december 2017 om 23:55

Grada zegt:

Super mooi artikel ben heel trots op mij vader en ooms


25 december 2017 om 22:57

Frans Verbeek zegt:

Man ,man , man wat een KANJERS.


25 december 2017 om 18:44

Han van Tuijl zegt:

Erg mooi deze sprong in t verleden,was altijd super in en buiten het veld met de Veentjes om te gaan gieten Han


25 december 2017 om 15:16

Roy vermeulen zegt:

Toppers keihard voor ons maar altijd goed bedoeld. Leerzaam.Fijne feestdagen


25 december 2017 om 10:01

Tiny veldhuis zegt:

Een prachtig artikel over 6 geweldige toppers!!! Stuk voor stuk getalenteerde voetbalspelers en kenners. Trots op mijn voetbal-ooms


24 december 2017 om 23:16

Michael van hout zegt:

De van veen,s ken ze persoonlijk allemaal. TOP MENSEN


24 december 2017 om 23:09

Hakim ha10 zegt:

Mooiste voetbalfamilie die er in ehv rondloopt. Ben al 20 jaar de schoonzoon van boel van veen . En zijn broers zie ik allemaal als mijn ooms. Hoef ze maar te bellen en ze staan klaar voor me. Heb met iedereen mogen ballen behalve helaas gerrit. Maar hij kwam wel altijd kijken . Prachtig verhaal en wardeering voor deze toppers. Gr ha10


24 december 2017 om 19:24

Jan pero zegt:

mooi stukske van een mooie familie ,en idd na de pot altijd gezellig


24 december 2017 om 18:59

Willie van der heijden zegt:

Mooi verslag mannen hier geniet ik van. Het gaat jullie goed.


24 december 2017 om 16:48

Jeroen Vermaas zegt:

Geweldige mannen, mooie familie en inderdaad in het veld waren het klootzakken. Daarbuiten echt mooie mensen, waar je gezellig een pot bier mee kan pakken. Schitterende verhalen en inderdaad nooit naar huis. Wens jullie allemaal fijne feestdagen en een heel gezond nieuwjaar.


24 december 2017 om 16:43

Dekuijl zegt:

Mooie gasten(nou mooie


24 december 2017 om 15:57

Noud van Buul zegt:

DBS met aanvoerder Does van Veen het beste team waarmee ik in mijn 43 jarige trainerscarrière gewerkt heb! Het gaat jullie goed mannen; prettige feestdagen. Noud en Anny


24 december 2017 om 15:34

Harold zegt:

Killers waren net op het veld. Maar na de wedstrijd altijd een glaaske bier en lachen.


24 december 2017 om 15:19

Wil van Geloven zegt:

Mooi verhaal Veentjes! Goed dat allemaal met julie goed gaat. En Toon nog steeds actief. Uniek.


24 december 2017 om 14:30

Frans de Laat zegt:

Kan me nog genoeg herinneren van deze voetbalfamilie. Altijd voorop in de strijd. Dat kon je wel overlaten aan de Van Veentjes. Mooi verhaal.


24 december 2017 om 14:25

Poon zegt:

Ze zien er nog allemaal goed uit. Toppers!


24 december 2017 om 14:23

Rene zegt:

Geweldig verhaal van een prachtige familie.


Overige NieuwsitemsNieuwsarchief Nieuws


W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Blatter Legal
Ad Borrenbergs
Sportshowroom
bannervdl.jpg
logomcbdirect1.jpg
logoborrenbergs)nw)1.png
bannerhypotheekvisie.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannerspitters.jpg
Lamers Van de Wijdeven
bannerbasemans.jpg
claessensvdrijt.jpg
bannererbeekeukens(170).jpg
bannermaasmakelaars.jpg
bannersporthalhoeveland.jpg
bannerde-bengel.png
bannerstadpaviljoen(art).png
Van Mossel
bannersanidump(home).png
bannervan-t-hooft(home)nieuw.png