Amateurvoetbal Eindhoven
logoclaesensvanderijtuitg(01).jpg
bannerbandenservice8(uitghometop1).png
Banneruitgelichthoeveland1.jpg
logobasemanstophome.jpg
van-t-hooftuitg..jpg
spittersuitg.1.jpg
hypotheekvisieuitgelichtnieuw3.jpg
Image layer Slide thumbnail

Profiel van de week Sander de Waal (RKGSV)

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Hoe gaat het met: oud-speler en trainer Hans Meeuwsen

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Z-O Brabant Kerst zaalvoetbaltoernooi 2018

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Voetbalcongres 2019 met Gertjan Verbeek en Paul van der Zwaan

LEES MEER

Ad Borrenbergs
vdl.png
Blatter Legal
sanidump
Lamers Van de Wijdeven
Brabant Sports
van'thooftvanrosmalen
Borrenbergs
spitters.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannermaasmakelaars.jpg
logomcbdirect1.jpg
Ad Borrenbergs
vdl.jpg
Blatter Legal
bannersanidump.png
basemans.jpg
hypotheekvisie.jpg
claessensvdrijt.jpg
sporthalhoeveland.jpg

4 januari 2018 | Nieuws

Spelers van weleer: Zaalvoetballer Edwin Grunholz


Deel dit bericht:


Collega journalist Peter Bussers blikt met zijn website itallhappened25yearsago terug op toppers uit het verleden in het zaalvoetbal. In het seizoen 1992-1993 werd de landelijke eredivisie zaalvoetbal gelanceerd door de KNVB.

In de rubriek 'spelers van weleer' een speler die in het historische jaar 1992-1993 gek genoeg niet op het allerhoogste niveau, maar in een klasse lager speelde. We hebben het hier over de momenteel 47-jarige Edwin Grunholz.

Peter Bussers: 'Velen zagen John de Bever, die in 1997 werd bekroond tot beste zaalvoetballer van de wereld, als beste zaalvoetballer maar die mening werd door velen ook later weer bijgesteld en terecht in mijn ogen. Zelf heb ik zowel John de Bever als Edwin Grunholz (die beide destijds uitkwamen in de eerste divisie) één keer mogen aanschouwen en ik wist niet wat ik zag. Wat ik al een keer eerder aangaf in een ander artikel, was Edwin een speler die de verdedigers liet staan alsof ze er niet waren. Grunholz was een speler waarvoor mensen naar de zaal kwamen en Grunholz was ook een speler die aan de lopende band scoorde. Wat die man met de bal kon was niet normaal! '

Op de website 'Kent u deze nog?' wordt Edwin op een hele mooie manier beschreven. 'Edwin Grünholz (15 augustus 1969) is een van de beste Nederlandse zaalvoetballers ooit. Ook speelde hij meerdere keren op het veld, de koning van de techniek speelde meer dan tien jaar voor ADO/ FC Den Haag, Roda JC en RBC.

Deze soms onbegrepen baltovenaar, met bijnaam 'de magiër', komt uit een gezin van dertien kinderen en leerde voetballen op de straten van zijn geboortestad Den Haag. Dit deed hij door duizend keer achter elkaar tegen een garagedeur te schieten met links, rechts, buitenkant en binnenkant. Toen hij een jaar of negentien, twintig was, nam hij zelfs zijn eigen cameraman mee. Dan keek hij diezelfde avond nog wat hij fout had gedaan en wat beter moest.
Grünholz was een talentvolle voetballer in de jeugdopleiding van FC Den Haag, in het seizoen 1987/88 werd hij zelfs uitgeroepen als beste speler van de Nederlandse A-klasse. Toch ging hij vooral excelleren als zaalvoetballer. Met de Tilburgse zaalvoetbalclub Bunga Melati behaalde hij successen, Grünholz was in zijn teams meestal de trekpleister en spil van het team. Dit samen met maatje John de Bever. Met het Nederlands zaalvoetbalteam speelde hij op het EK van 1996, 1999 en 2005. Ook speelde hij met Oranje op het WK Zaalvoetbal in 1996.
Op het veld was zijn carrière een minder groot succes. Bij Den Haag, Roda en RBC deed hij goed mee, maar echt onderscheiden zoals in de zaal kon hij zich niet. Grünholz speelde 101 wedstrijden in de eerste en eredivisie waarin hij 14 keer scoorde.
Na zijn professionele veldvoetbalcarrière speelde hij onder meer nog bij de amateurs van TONEGIDO (Tot Ons Nut En Genoegen Is Deze Opgericht). Zijn zaalcarrière besloot hij in 2006 bij het Belgische Malle.'

Bovenstaand artikel werd vijf jaar geleden geplaatst. Peter Bussers zelf gaat nog eens terugblikken op de carrière van de beste zaalvoetballer allertijden en stelt hem een aantal vragen.

Speler van weleer
Naam: Edwin Grunholz
Leeftijd: 47 jaar
Beroep: Ik ben momenteel sociaal makelaar en voetbaltrainer/coach.

Hoelang heb je in de zaal gespeeld en voor welke verenigingen?
Vanaf mijn tiende tot mijn 41ste heb ik futsal gespeeld. Ik heb gespeeld bij Silva Boys, Ceverbo, Bunga Melati, Hindstore, Trimeur, Ranst Antwerpen, Hasselt, Beringen en Serain.

Voor welke amateurverenigingen heb je gespeeld?
Ik ben buiten de genoemde zaalvoetbalverenigingen ook voor veel veldvoetbalverenigingen uitgekomen. Ik heb gespeeld voor Tedo, HVV Spoorwijk, Flamingo's, Groen Wit'58, RVC Rijswijk, TONEGIDO, Kranenburg, Escamp, Holland en in België bij Sint Lenaarts.
Verder heb ik ook nog gespeeld bij de BVO's FC Den Haag/ADO Den Haag, RBC en Roda JC.

'Edwin debuteerde o.l.v. trainer Co Adriaanse op 2 april 1989 voor het eerste elftal FC Den Haag in de uitwedstrijd tegen Eindhoven (1-1). Hij viel in de 79e minuut in voor Ron de Roode. Zijn eerste doelpunt voor FC Den Haag maakte hij op 26 juli 1989 in de oefenwedstrijd tegen KVV (uit Krommenie). FC Den Haag won met 7-0. Voor zijn tweede competitieoptreden moest hij wachten tot 1 oktober 1989. In de thuiswedstrijd tegen Volendam (2-1) viel Grünholz in de 86e minuut in voor Raymond Rijntjes. Op 18 februari 1990 trad Edwin Grünholz voor het eerst aan als basisspeler in een competitiewedstrijd van FC Den Haag. Dat was in de met 6-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen MVV. Edwin Grünholz scoorde een keer.'

Voor welke amateurvereniging speelde je in het seizoen 1992-1993, het jaar van de oprichting eredivisie zaalvoetbal?
Ik speelde op dat moment nog voor ADO Den Haag op het veld en in de zaal voor het Dordrechtse Ceverbo. Ik was echter niet happy bij Den Haag op dat moment waardoor ik in november mijn contract inleverde.

Had men bij de amateurvereniging moeite met het feit dat je ook zaalvoetbal speelde?
Nee daar had men destijds geen problemen mee.

Wat waren de hoogtepunten in het amateurvoetbal?
Dat was absoluut het kampioenschap met USV Holland in het seizoen 1994-1995. We kwamen destijds uit in de Hoofdklasse A van het zondagvoetbal en eindigde dat seizoen op de eerste plaats met drie punten meer dan de nummer twee AFC en vier punten meer dan de nummer drie Hollandia. In de strijd om het Algeheel Kampioenschap bij de zondagamateurs waren we vervolgens de beste over Geldrop en Quick'20. De finale om het Algeheel Kampioenschap van Nederland ging jammer genoeg met 2-1 verloren tegen IJsselmeervogels.
Het was echt een geweldig jaar waarin ik kwam te spelen in een team met o.a. Ricky Testa La Muta, Jan Godee, Hennie Lettinck en Gert van Hanegem en dat destijds onder leiding stond van Gert Kruys.
De tijd bij USV Holland was sowieso geweldig en erg leerzaam. De autoritten naar Utrecht toe met Melbi Raboen waren legendarisch. We waren altijd bezig over het voetbalspel.
FotoWat weet je nog van het seizoen 1992-1993, wat kun je hierover vertellen?Heb je nog leuke anekdotes over dat jaar? Leuke herinneringen? Ik weet alleen dat ik toen voor eerstedivisionist Ceverbo speelde en dat we toen kampioen werden voor FV Snoekie.

In het seizoen 1992-1993 speelde je voor Ceverbo, weet je wat er met deze vereniging is gebeurd? Bestaat deze nog?
Nee deze is opgehouden te bestaan evenals veldvoetbalvereniging USV Holland waar ik in die jaren voor speelde. USV Holland is in 2004 gefuseerd en ging verder onder de naam DHC'04. Drie jaar later fuseerde ook deze vereniging en heet het heden ten dage D.H.S.C. welke momenteel uitkomt in de 2e Klasse.

Wat waren de hoogtepunten voor je in het zaalvoetbal?
Ja......dat zijn er teveel om allemaal op te noemen. Ik ben in ieder geval meerdere keren kampioen geworden en heb ook verschillende bekers gewonnen. Ook de Wereld- en Europese Kampioenschappen/toernooien waren geweldig om mee te maken. De mensen die ik heb mogen leren kennen en de ervaringen die ik heb meegemaakt zijn fantastisch geweest. Ook de humor die ik heb mogen ervaren met de tripjes met het Nederlands team was enorm.

Heb je ooit voor het Nederlands team uit mogen komen en hoe heb je dit ervaren?
Ik heb 57 interlands gespeeld, heb WK en EK's meegemaakt en heb in die 57 interlands 69x weten te scoren. Ik kijk verder met gemengde gevoelens terug op mijn interlandcarrière.

Op welk moment ben je gestopt met zaalvoetbal en waarom?
Ik ben op mijn 41e gestopt met zaalvoetbal en ben mij vervolgens meer gaan verdiepen in het trainersvak.

Wat heb je op sportgebied na het voetbal nog allemaal gedaan?
Buiten mijn gezin ben ik vanaf 2000 werkzaam in het sociaal cultureel werk. Ik heb mijn MBO en Master HBO behaald.

Wie was voor jou de beste zaalvoetballer waar je zelf tegen hebt gespeeld en wie is volgens jou de beste zaalvoetballer allertijden?
De beste speler waar ik zelf tegen heb gespeeld was Konstantin Eremenko van Rusland. De beste zaalvoetballer allertijden vind ik lastig om te benoemen. Iedereen die in de top van de wereld heeft gespeeld is bijzonder te noemen.

 


©2018 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Reageren?

 Geef een reactie 

Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie onze Privacy Statement.


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Of reageer via Facebook
Eerdere reacties

23 augustus 2018 om 1:00

Danny van Strien zegt:

Lees ook de gedichten over Edwin Grunholz John de Bever en Pascal Langenhuijsen op internet van Dichter Danny van Strien


11 maart 2018 om 22:42

Danny van Strien zegt:

Lees ook het gedicht Ode aan Edwin Grunholz op Internet van Dichter Danny van Strien Vriendelijke groeten Dichter Danny van Strien www.dannyvanstrien.jimdo.com


11 maart 2018 om 22:38

Danny van Strien zegt:

Edwin Grunholz John de Bever en Pascal Langenhuijsen zijn de drie beste Nederlandse Zaalvoetballers aller tijden Vriendelijke groeten Danny van Strien www.dannyvanstrien.jimdo.com


Overige NieuwsitemsNieuwsarchief Nieuws


Radio JND
Blatter Legal
Ad Borrenbergs
bannervdl.jpg
logomcbdirect1.jpg
logoborrenbergs)nw)1.png
bannerhypotheekvisie.jpg
bannerbandenservice8(home).png
Sportspreekt
bannerspitters.jpg
Lamers Van de Wijdeven
bannerbasemans.jpg
claessensvdrijt.jpg
bannererbeekeukens(170).jpg
bannermaasmakelaars.jpg
bannersporthalhoeveland.jpg
bannerde-bengel.png
bannerstadpaviljoen(art).png
bannersanidump(home).png
bannervan-t-hooft(home)nieuw.png