Amateurvoetbal Eindhoven
logoclaesensvanderijtuitg(01).jpg
bannerbandenservice8(uitghometop1).png
Banneruitgelichthoeveland1.jpg
logobasemanstophome.jpg
van-t-hooftuitg..jpg
spittersuitg.1.jpg
hypotheekvisieuitgelichtnieuw3.jpg
Image layer Slide thumbnail

Alle uitslagen Districtsbeker + geplaatste ploegen

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Profiel van de week: Erwin van den Broek (Gemert)

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Doe mee met de Tank en Win actie FC Eindhoven

LEES MEER

Ad Borrenbergs
Radio JND Oktoberbest
bannersanidump(slider)2.jpg
Sportspreekt
Lamers Van de Wijdeven
Brabant Sports
van'thooftvanrosmalen
Borrenbergs
spitters.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannermaasmakelaars.jpg
logomcbdirect1.jpg
Ad Borrenbergs
vdl.jpg
Blatter Legal
bannersanidump.png
basemans.jpg
hypotheekvisie.jpg
claessensvdrijt.jpg
sporthalhoeveland.jpg

3 oktober 2017 | - Column 

Column: Scheidsrechter Jack de Kroon


Deel dit bericht:


Amateurvoetbaleindhoven brengt tijdens het seizoen maandelijks een column van een bepaalde scheidsrechter uit. In deze columns komen verschillende onderwerpen aan bod.

 

Scheidsrechters zijn heden ten dage nog altijd een belangrijke factor in het amateurvoetbal. De afgelopen jaren hebben we telkens een 'scheidrechter van de maand' gepresenteerd. Interviews van scheidsrechters die de revue zijn gepasseerd, werden binnen het amateurvoetbal zeer goed ontvangen. Sommige spelers geven toe dat ze nu ook de andere kant van een geïnterviewde scheidsrechter hebben kunnen zien. Kortom: de rubriek heeft veel positieve reacties opgeleverd op Amateurvoetbaleindhoven.

Aangezien de meeste scheidsrechters op de verschillende niveaus aan de beurt zijn geweest, gaan we de rubriek 'Scheidsrechter van de Maand' een vervolg geven met een column van een bepaalde scheidsrechter.

We gaan van start met Jack de Kroon. In mei 2015 nam hij na 37 jaar afscheid als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Met de oeuvreprijs van Amateurvoetbaleindhoven op zak en de vele loftuitingen aan zijn adres als scheidsrechter, was het voor De Kroon mooi geweest. Hij had te veel last van een enkelblessure en volgens zijn eigen woorden moet je honderd procent fit zijn om een wedstrijd in goede banen te kunnen leiden.


In november 2015 kwam De Kroon echter terug op zijn beslissing. Na een paar maanden rust was de enkelblessure zo goed als verdwenen en de drive om weer wedstrijden te gaan fluiten kwam weer sterk opzetten. Na een paar oefenwedstrijdjes wist De Kroon het zeker en na een positief gesprek met de KNVB keerde hij weer terug als scheidsrechter op de amateurvelden.

We hebben de afgelopen jaren 'met trots' samengewerkt met De Kroon voor onze rubriek 'Scheidsrechter van de Maand' en hopelijk blijft deze samenwerking nog voor lange tijd in stand. We hebben hem een onderwerp/stelling aangereikt, waarop hij zijn column heeft geschreven. 'Een nieuwe generatie voetballers betekent een andere benadering van scheidsrechters richting de spelers'.

Jack de Kroon
Omdat ik acht jaar als leider heb gewerkt bij de jeugdopleiding van PSV, heb ik van dichtbij de mooiste club van Nederland mogen aanschouwen en diep in de keuken kunnen en mogen kijken. Ik heb de voetballers in de loop der jaren zien veranderen. Niet alleen binnen PSV, maar ook binnen het amateurvoetbal. Het spelletje is sneller geworden, de spelers hebben een betere techniek, maar zijn bovenal mondiger geworden.

Is dit verkeerd? Absoluut niet. Zolang het met open vizier is, is dit zeker niet verkeerd. Waarom mag een speler niet vragen waarom of wat? Ik ben van mening dat dit de tijd met zich meebrengt. Alles is alleen maar sneller geworden. Of het voetbal er beter door is geworden, wil ik niet zeggen. Dat mag iedereen voor zichzelf bepalen.

Talent
In het voetbal zien we een grote opkomst van jonge scheidsrechters. Ik juich deze tendens toe en ben een voorstander van het verjongen. De jeugd heeft de toekomst. Zeker onze jonge scheidsrechters en voetballers.
Over de jonge scheidsrechters in de hogere klasse van het amateurvoetbal hoor ik dat spelers, trainers en begeleiders steeds vaker zeggen dat ze wekelijks goede scheidsrechters krijgen. Ik ben blij dit te horen. Want dit betekent dat het goed gaat met de opleiding en de arbitrage in Nederland.

Natuurlijk vraagt een nieuwe generatie een andere benadering dan toen ik 39 jaar geleden begon. Destijds werd er meer geaccepteerd. Nu wordt een andere benadering gevraagd maar wel met hetzelfde doel.

Jij bent scheidsrechter en bepaalt tot hoever een speler kan en mag gaan. Maar een beetje acceptatie is niet verkeerd. Een manier van fluiten die ik al zeker dertig jaar hanteer. Acceptatie is belangrijk voor zowel de speler als de scheidsrechter.

Competitie
De competitie is dit seizoen later van start gegaan dan dat we gewend zijn. Ik hoor veel goede reacties. De voorbereiding krijgt nu meer gestalte omdat de competitie pas op 23 september begint. Ruim de tijd om de volledige spelersgroep klaar te stomen voor de competitie. Vooraf hebben we nog bekerwedstrijden gespeeld op de zondag. Dit betekent ook dat we later klaar zijn aan het einde van deze competitie.

Ik fluit me wedstrijden dit seizoen op derde klasse niveau en ik voel me hier prima bij. Ik ben blij dat ik nog op het veld kan staan. Het maakt mij niet jaloers of afgunstig om anderen in de hogere klassen te zien acteren.

KNVB
Ik kijk terug op een prachtige carrière en hoop nog even, zolang ik het fysiek volhoud, door te gaan. Maar iets in mij zegt: 'Volgend jaar oktober fluit je veertig jaar. Is het dan niet tijd om te stoppen en dan mijn bijdrage te leveren aan de COVS en daar jonge scheidsrechters te helpen in hun ontwikkeling?'
Ik wil dit niet doen bij de KNVB. Waarom niet? Ik houd van open en eerlijkheid en ik ben het met verschillende dingen bij de KNVB niet eens.

Ik zeg niet dat het verkeerd is, maar het is niet mijn stijl. Ik heb met mijn manier van fluiten veel respect afgedwongen bij trainers, spelers en begeleiders.
Het staat mij niet aan als ik het opeens anders zou gaan doen. We zijn uiteindelijk allemaal uniek in wat we doen, welke stijl we ook hanteren tijdens de wedstrijden. Ik blijf altijd met beide benen op de grond staan, maar dit geldt voor iedereen. Zo ben je het sterkst.


Voorbeeld

Ik blijf een speler als Nicky van de Heuvel een mooi voorbeeld vinden. Nicky wist het altijd beter en was altijd tegen de scheidsrechter bezig. Zo ook in mijn wedstrijd lang geleden, tussen Marvilde en Brabantia. Ik had Nicky al een gele kaart gegeven en waarschuwde hem dat ik niet zou schromen een tweede te geven als hij door bleef gaan. Dit hielp ten dele, maar in de tweede helft beging Nicky wederom een overtreding die ik met een gele kaart moest bestraffen. Helaas was het zijn tweede kaart, dus kon hij vertrekken.

Tierend en vloekend liep hij van het veld. Ik begreep er niks van en hij had het allemaal beter gezien. Na de wedstrijd in de bestuurskamer vertelde ik aan het bestuur van de club dat ik Nicky ging opgeven voor de scheidsrechtercursus. Ik heb hem een formulier gestuurd voor deelname, want iemand die het zo goed ziet, moet in no-time het betaalde voetbal in als scheidsrechter. Dit zijn geweldige dingen die het leven van een scheidsrechter zo mooi maken en dit zal een voetballer ook zo beleven.

Ik wens iedereen heel veel plezier de komende wedstrijden, denk aan de scheidsrechter en als je het er niet mee eens bent, denk nog eens terug aan mijn woorden en ga zelf een cursus volgen om scheidsrechter te worden.

Succes!

Jack de Kroon

 


©2018 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Reageren?

 Geef een reactie 

Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie onze Privacy Statement.


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Of reageer via Facebook
Eerdere reacties

05 oktober 2017 om 8:37

Cemal Yilmaz zegt:

Mooi stuk Jack! Veel succes en plezier.


04 oktober 2017 om 23:13

Jeroen Vermaas zegt:

Jack mooi stuk, precies zoals je bent, geschreven vanuit je hart. Succes en blijf lekker jezelf, dan fluit je nog jaren.


04 oktober 2017 om 0:55

Gerard Meeuwis zegt:

Wow, ik wist dat je (goed) kon fluiten, maar schrijven???? Een dolletje Jack. En stoppen omdat je toevallig 40 jaar de fluit hanteert, a me nooit nie. En doe je het toch.............dan inderdaad gaan begeleiden met jouw kennis. Misschien dat we dan nog eens ooit een scheidsrechter uit zuid in het betaalde voetbal zien. Ik wens je daarbij veel succes en...........geduld. Misschien heb ik nog wat tips, je hebt mijn nummer.


03 oktober 2017 om 16:15

Toon van Veen zegt:

Jack mooi stukje succes!! Gr Toon van Veen


Overige Columns

Nieuwsarchief Column 


Blatter Legal
Ad Borrenbergs
bannervdl.jpg
logomcbdirect1.jpg
logoborrenbergs)nw)1.png
bannerhypotheekvisie.jpg
bannerbandenservice8(home).png
Sportspreekt
bannerspitters.jpg
Lamers Van de Wijdeven
bannerbasemans.jpg
claessensvdrijt.jpg
bannererbeekeukens(170).jpg
bannermaasmakelaars.jpg
bannersporthalhoeveland.jpg
bannerde-bengel.png
bannerstadpaviljoen(art).png
bannersanidump(home).png
bannervan-t-hooft(home)nieuw.png