logoclaesensvanderijtuitg(01).jpg
bannerbandenservice8(uitghometop1).png
Banneruitgelichthoeveland1.jpg
logobasemanstophome.jpg
van-t-hooftuitg..jpg
spittersuitg.1.jpg
Image layer Slide thumbnail

Jouw vereniging ook in Adidas of Nike?

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Competitie-indelingen seizoen 2019-2020

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Overzicht transfers. Nog enkele aanvullingen

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Adverteerder uitgelicht: Sanidump zoekt ervaren verkoopadviseurs

LEES MEER

W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Ad Borrenbergs
Blatter Legal
MCB Direct
Hypotheekvisie
sanidump
W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Lamers Van de Wijdeven
van'thooftvanrosmalen
Borrenbergs
spitters.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannermaasmakelaars.jpg
logomcbdirect1.jpg
Ad Borrenbergs
vdl.jpg
Blatter Legal
bannersanidump.png
basemans.jpg
hypotheekvisie.jpg
claessensvdrijt.jpg
sporthalhoeveland.jpg

1 september 2017 | Nieuws

Sliding arrest grote gevolgen amateurvoetbal?


Deel dit bericht:


Het sliding arrest kan grote gevolgen hebben voor het amateurvoetbal.
Door een sliding van een tegenstander liep een speler een dubbele beenbreuk op en een scheur in zijn enkel. Dit gebeurde tijdens een wedstrijd tussen Schoonhoven tegen cvv Zwervers. Een sliding op de bal in het amateurvoetbal is door het Hof bestraft met een werkstraf en 9.000 euro schadevergoeding. Maar wat betekent dit voor het Nederlandse amateurvoetbal?


Geen opzet

De veroorzaker van het letsel kreeg in eerste instantie 120 uur werkstraf. Na hoger beroep bleef een werkstraf van 100 uur over plus een boete van bijna 9.000 euro. De nu 22-jarige verdachte Roger B. zegt dat er geen sprake was van opzet.

Toch is B. veroordeeld omdat het Hof vindt dat er een 'aanmerkelijke kans' was dat het slachtoffer geraakt zou worden. "Bij een sliding, neemt een speler het risico dat hij of zij de tegenstander raakt en ten val brengt."


Ruimte

"Daarvoor is altijd ruimte nodig. Als deze te dichtbij wordt ingezet, valt de speler vrijwel zeker over het been van zijn tegenstander. Het aantal blessures n.a.v. een sliding is groot. Het Hof vat dit samen als "voorwaardelijke opzet tot mishandelen van de tegenstander."

Bijzonder
"Dit is een bijzondere zaak", stelt advocaat Christian Visser. "Ik ben dit niet eerder tegengekomen. Ik herinner me alleen de overtreding van Rachid Bouaouzan." Hij beëindigde met een charge met een dubbele beenbreuk als gevolg, de carrière van Niels Kokmeijer van Sparta.

Bouaouzan kreeg rood, een langdurige schorsing en in 2008 nog eens zes maanden voorwaardelijk. "Van de amateurvelden ken ik geen vergelijkbare voorbeelden van strafrechtelijke vervolging", stelt Visser. De vraag is nu hoever de gevolgen van deze uitspraak strekken."

Strafvervolging of niet
Visser benadrukt ook dat het van de zaak afhangt of strafvervolging mogelijk is. "Het gaat om details, zijn er beelden of wordt alleen afgegaan op horen zeggen? Ik denk ook niet dat politie en justitie veel zin hebben om wekelijks deze soort zaken op te pakken."

Het oordeel van het Hof is gebaseerd op niet eensluidende verklaringen van getuigen. In het vonnis staat bovendien dat "niet is vast te stellen waar de bal zich tijdens de sliding bevond. En evenmin op welke plek de verdachte het been precies raakte."

Heel vergaand
"Dat de verdachte ook volgens het Hof op de bal uit was maakt deze zaak bijzonder", stelt ook advocaat Anno Huisman. Hij kan er met zijn verstand niet bij dat het Hof tot dit vonnis is gekomen. "Dit is wel een heel vergaande uitleg van de wet."

"Deze soort situaties zie je dagelijks op het voetbalveld. Niet voor niets zijn daarvoor vrije trappen en kaarten in het leven geroepen", aldus Huisman. Het slachtoffer noch de KNVB willen reageren zolang de zaak in cassatie nog niet is afgerond.


©2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Reageren?

 Geef uw mening 

Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie onze Privacy Statement.


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Of reageer via Facebook
Eerdere reacties

06 september 2017 om 1:25

Ronald Dekkers zegt:

Dit is te gek voor woorden, Ik ben het geheel eens met de hr, Huisman, je hebt scheidsrechters en kaarten daarvoor en kan me niet voorstellen dat iemand met opzet iemand anders zijn benen breekt. Voetbal is een kontakt sport dus je weet de risico's van te voren en als je die niet wil nemen dan moet je een andere sport zoeken. Belachelijk dat zoiets voor de rechter komt , dus als iemand nu een zware blessure oploopt door een schouder duw of door een kop duel dan slepen we iedereen maar voor de rechter? nogmaals je hebt scheidsrechters om de grens te bepalen en kaarten te geven daar waar hij vind dat men te grof een actie begaat. Als dit de nieuwe trend gaat worden dan kan je het amateurvoetbal wel vaarwel zeggen , want niemand gaat de kans lopen om te pas en te onpas voor de rechter te worden gesleept na een onschuldig duel of sliding met een ongelukkige afloop. Hopelijk dat zowel de rechter als de KNVB goed nadenkt over de gevolgen van deze zaak. groetjes vanuit Canada


04 september 2017 om 20:15

Martin zegt:

De gehele discussie gaat over de sliding en de gevolgen hiervan.Maar tot de kern van de zaak komt echt niemand en dat is het volgende.De meeste slidings zijn incorrect uitgevoerd.Lees hiervoor maar de spelregels en de aanvullende instructies er op na.


02 september 2017 om 16:29

Frank zegt:

Tja what's next? Weet je wat, laten we overgaan op het tafelvoetbal-principe! Geen sliding, geen man tot man duels, geen kopduels meer!


Overige NieuwsitemsNieuwsarchief Nieuws


W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Blatter Legal
Ad Borrenbergs
Sportshowroom
bannervdl.jpg
logomcbdirect1.jpg
logoborrenbergs)nw)1.png
bannerhypotheekvisie.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannerspitters.jpg
Lamers Van de Wijdeven
bannerbasemans.jpg
claessensvdrijt.jpg
bannererbeekeukens(170).jpg
bannermaasmakelaars.jpg
bannersporthalhoeveland.jpg
bannerde-bengel.png
bannerstadpaviljoen(art).png
Van Mossel
bannersanidump(home).png
bannervan-t-hooft(home)nieuw.png