Een-tweetje met scheidsrechter Alain Ortiz den Hollander

Deelacties:

Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Alain Ortiz den Hollander. De 19-jarige Alain is een talentvolle scheidsrechter die dit seizoen voornamelijk zijn wedstrijden fluit op 3e en 4e klassenniveau. Hij is begonnen als voetballer bij Unitas’59 en op 12-jarige leeftijd floot hij al regelmatig wedstrijden in de jeugd van Unitas’59. Nu zeven jaar later is Alain een volwaardige KNVB scheidsrechter. Zijn doel: Betaald voetbal halen. 
We stellen Alain een aantal vragen over zijn passie als scheidsrechter.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Toen ik voetbalde bij Unitas’59 was er al een groot tekort aan scheidsrechters. Mijn moeder vond dat ik de club moest helpen en daarom begon ik met het fluiten van (jeugd)wedstrijden. Dit groeide al snel door naar het fluiten van wedstrijden bij de senioren op mijn veertiende en de start bij de KNVB op mijn zestiende.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Ik ben een scheidsrechter die erg veel rust uitstraalt en goed communiceert met de spelers. Verder houd ik van een wedstrijd waarin veel ruimte is voor de sport en er een goede balans is tussen striktheid en vrijheid.

Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Het is natuurlijk erg jammer dat wij een tijd stil hebben gelegen tijdens de corona tijd, dit heeft redelijk wat impact gehad op mij omdat ik pas 4 jaar officieel voor de KNVB fluit. Als ik toch kijk naar de stappen die ik heb mogen maken, dan denk ik, dat ik hier erg mooi op terug kan kijken. Dit seizoen heb ik mijn debuut in de 3de klasse mogen maken in Den Bosch bij B.V.V tegen DVG. Ik ben nu ook bezig met mijn SO II-diploma en ben daarvoor meerdere keren op pad geweest met mijn coach Koos Aben.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Ik denk dat ik gezien wordt als een scheidsrechter die erg veel rust uitstraalt en goed aangeeft waar de grenzen liggen, ook sta ik vaak open voor een grapje en een babbeltje waar mogelijk. Ik vind het belangrijk dat de spelers mij zien als een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat de wedstrijd in goede banen wordt geleid.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Ik heb zeker ambities, ik zie het fluiten niet meer als een hobby maar meer als een leefstijl. Elke dag weer ben ik bezig met mijn ontwikkeling en ik ga er alles aan doen om betaald voetbal te halen!!!

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Als scheidsrechter kun je een belangrijke rol spelen bij het begeleiden van een wedstrijd zorgen voor een eerlijk verloop. Het is ook een hele mooie manier om verbonden te zijn met de sportgemeenschap en je leert erg veel nieuwe mensen kennen. Ik kijk hetzelfde naar een scheidsrechter als dat een andere jongen kijkt naar een profvoetballer.

Persoonlijk

Hobby's:
Verder zit ik bij de PSV Academy en ben ik staflid bij het JO16 team, hier ben ik assistent scheidsrechter en help ik binnen het management van het team. Dit doe ik met erg veel plezier en vind ik het fijn dat ik een activiteit heb in teamverband, omdat je dit soms bij het fluiten wel een beetje mist.

Een leven zonder fluiten:
Omdat fluiten nu een leefstijl is geworden in mijn leven, zou ik niet weten wat ik zou doen als ik hier nooit tegenaan was gelopen. Ik vind het leuk om op bijzondere plekken te komen en overal verschillende ervaringen op te doen.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Iets waar erg veel scheidsrechters tegenaan lopen in het amateurvoetbal is, dat spelers zelf de regels niet kennen, dit kan soms verwarrende situaties creëren.

Sterke punten als scheidsrechter:

-                  Rust bewaren

-                  Zelfverzekerd

-                  Loopvermogen

-                  Verbale en nonverbale communicatie goed in evenwicht.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
Het COVS is een scheidsrechtersvereniging waar je altijd terecht kan. Wat ik erg fijn vind is dat als ik ooit tijdens een wedstrijd tegen een situatie aanloop waar ik niet weet hoe ik moet handelen, ik altijd kan bellen naar het COVS en zij mij altijd zullen helpen. Ook kan ik hier terecht om te trainen en gesprekken aan te gaan met andere scheidsrechters en zo van elkaar te leren.

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Ik heb jammer genoeg gelezen dat er ooit scheidsrechters zijn aangevallen door spelers en zo hard zijn geslagen dat dit onder mishandeling viel. Dit soort nieuwsberichten zijn verschrikkelijk om te lezen. Ik ben erg blij dat ik niet in zo’n situatie ben gekomen en blijf mijn stinkende best doen om uit deze situaties te blijven!

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal: 
Het is natuurlijk moeilijk voor de KNVB om er voor te zorgen dat dit NIET meer gebeurt. Er zijn al erg veel waarnemers van de KNVB die vaak langsgaan bij clubs waar dit voorkomt maar je kan dit niet helemaal voorkomen. Ik hoop dat er toch een positieve tijd aankomt waar dit soort gekkigheden niet gebeuren, GEWOON VOETBALLEN!

Assistent-scheidsrechters:
Ik heb erg veel geluk gehad met assistenten waar ik in het verleden mee heb mogen samenwerken. Ik ben natuurlijk ook zelf een assistent (bij PSV O16) en ik weet goed hoe het dus voelt om er een te zijn. Toch hoor je soms verhalen waar de samenwerking met assistenten bijzonder verloopt. Toen ik nog bij Unitas’59 floot op zondag, heb ik ooit weleens meegemaakt dat mijn assistent er ineens mee stopte omdat hij het niet eens was met mijn keuze. Achteraf kan je hier om lachen en is het weer een nieuw leermoment.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven om bij regelmaat een scheidsrechter te belichten:
Tijdens een wedstrijd zou het het beste zijn als je niet opvalt. Om dan zo een keer toch in het middelpunt te staan is dat erg leuk en bijzonder.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Behandel iemand zoals je zelf ook behandeld wil worden!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Roy Winters
31 mei 0:01
Goede scheidsrechter! Heel veel succes Alain!
Freddy Vermeulen
26 mei 7:56
Fijne jonge scheidsrechter, en vooral goede communicatie met spelers. Hopelijk kan hij snel een stap omhoog maken.
Daan Guldemond
25 mei 18:52
Een top scheidsrechter in de maak. Fluit altijd een goede pot, is duidelijk in zijn beslissingen en laat zich niet door andere beïnvloeden of van de wijs brengen.
Noud Vossen Sv. Valkenswaard
25 mei 9:39
Blijf wie je bent; uiteindelijk kom je daar waar je hoort te fluiten. Voor mij was en is het steeds prettig je bij ons te mogen verwelkomen. Komt helemaal goed !
Harry Aarts
25 mei 0:21
Goede scheidsrechter , maar wat mij stoort is dat je bij psv zit, dus die kan jij in de toekomst( 1e elftal) niet fluiten. Ps Bert van de Wildenberg mijn oude aanvoerder bij toen nog Evv Eindhoven Groetjes
Mathijs Lemmers
24 mei 21:11
Follow your dreams Alain, dat doe je goed! Met de passie en overtuiging die jij hebt en uitstraalt als scheids (& als mens) gaat die droom van jouw zeker uitkomen! Ik wens je veel succes, maar vooral ook veel plezier de weg ernaartoe!
Ron de kort
24 mei 21:04
Heel netjes verwoord Alain , knap hoor ga zo door 👍, Gr Ron
Bert Wildenberg fc Eindhoven av
24 mei 20:57
Veel succes met je carrière
Jeroen Vermaas
24 mei 20:39
Jonge, enthousiaste scheidsrechter die een wedstrijd goed aanvoelt en duidelijk en correct handels. Knap voor een jonge gast die pas vier jaar officieel fluit. Wens hem veel succes en vooral plezier om zijn droom te verwezenlijken.