Zwaarbevochten winst helpt UNA vooruit

(door Thieu Vlemmix) Beginnen we deze column rondom UNA-Quick ’20 maar eens een keer ouderwets, namelijk met de startopstelling. Dat heeft een goede reden. Waar Jeroen van Bezouwen nou niet bepaald te boek staat als wisselzieke coach, heeft hij het basisteam na de black out van vorige week op twee plekken gewijzigd. Bassou Boulghalgh neemt de plaats in van Lex van Dijk, terwijl Rob van Boekel plaats maakt voor broer Niek.

Voor de laatstgenoemde is dat het eerste basisoptreden na zijn zware blessure van bijna anderhalf jaar terug. En wie gedacht heeft dat het de allround middenvelder nog aan ritme ontbreekt, zit mis. Niek speelt gewoon een goeie wedstrijd in een toch niet gemakkelijk duel. UNA heeft overigens ook aan het onderin vertoevende Quick ’20 de handen meer dan vol.

Wat vooraf ging
De mokerslag van vorige week in Rosmalen dreunt in het UNA kamp een week later nog altijd na. De wedstrijd OJC-UNA had voor die van Zeelst als belangrijke inzet: of 3 nederlagen op 4 en dus de negatieve spiraal, ofwel een 2e zege achtereen en dus crescendo. Het werd het slechte scenario en dus moet UNA vandaag vol aan de bak om te redden wat er nog te redden valt. Kinderen van de rekening zijn dus Lex van Dijk en Rob van Boekel geworden en dat is toch licht verrassend. Ook vandaag zien we - ondanks diens goeie wil- de intussen al maandenlang succesloze Jelle Schijvenaars als centrale spits. En dat roept met Mart van de Gevel in de gelederen, nota bene de topscoorder vorig jaar met maar liefst 27 goals, toch vragen op. Mart van de Gevel behoudt dus zijn plek aan de rechterkant, maar dat is toch niet zijn ding. Bassou Boulghalgh speelt als balafpakker een uitstekende wedstrijd maar valt ook op door slordige passes.

Snelle achterstand
Het ziet er aanvankelijk niet goed uit voor UNA als namens de bezoekers Frank Eulderink de bezoekers al na 8 minuten op voorsprong schiet: 0-1. Het duurt dan 20 minuten alvorens UNA zijn eerste goeie aanval opzet door Niek van Boekel en waaruit Jelle Schijvenaars net over kopt. Na de derde prima aanval op rij en de corner die er uit voortvloeit, is het in de 29e minuut dan toch raak: Sjors Paridaans kopt de bal fraai in de linkerbovenhoek: 1-1. Het is zijn eerste competitiedoelpunt in UNA dienst.

In het tweede deel wisselt het spelbeeld voortdurend, waarbij UNA aanvankelijk het initiatief uit handen dreigt te geven. In de 66e minuut laat Niek van Boekel een ziedend schot los, goalie Chiel ter Braak redt maar ternauwernood. Vijf minuten later is het wel raak. Een sliding van Tom Scheepers brengt de bal bij de juist ingevallen Teun Sebregts en die aarzelt geen moment om met een bekeken schot zijn ploeg op 2-1 te zetten.

Dan is de wedstrijd nog steeds niet gelopen . En dus is het maar goed dat Nick Tielmans na een handige ontwijkactie van afstand uit haalt naar 3-1. Twee belangrijke conclusies na afloop: we zien vandaag weer eens een vechtlustig UNA en er is de goede rentree van Niek van Boekel.

Bovenin doet UNA ook nog eens goede zaken, omdat TEC (fors) verliest en Jong Volendam bij een 1-0 achterstand bij rust is gestaakt.

Voor al te groot optimisme is het nog te vroeg, maar de hoop is wel terug in Zeelst.