Voorzitter aan het woord: Jacques Ribot (EMK)

Deelacties:

Jacques, hoe is het om voorzitter van EMK te zijn en vertel uw verhaal over de gang van zaken binnen de club als voorzitter:

Het allerbelangrijkste om voorzitter te zijn van welke organisatie dan ook is om het vertrouwen te hebben. De voorzitter is slechts een kleine rader in een groter geheel. Bestuursbesluiten komen in gezamenlijkheid tot stand en worden dan als zodanig gedragen. Het bestuur vergadert maandelijks, maar de rompslomp daarnaast is groter dan menigeen denkt. Gelukkig heeft EMK deskundige en doortastende bestuursleden en de hulp van veel werkgroepen en commissies. Zelf vind ik het fijn om af en toe betrokken te zijn bij enig gebeuren. Dan leer je de mensen beter kennen.

Waarom en hoe bent u voorzitter geworden van deze club:

Wij kwamen toevallig te wonen in Nuenen naast een sportpark. Onze kinderen wilden gaan voetballen en kwamen zo vanaf 1994 terecht bij EMK. Zo raakte ik betrokken bij een organisatie die goed paste bij onze visie van de maatschappij. Dan schrijf je enkele verslagen voor het clubblad en later wordt je lid van de jeugdcommissie. Veel kon ik toen niet betekenen, omdat ik als medisch specialist werkweken had van 60 tot soms 80 uur. Een paar jaar voor mijn pensionering vroeg mijn voorganger Gert van Geffen of ik hem wilde opvolgen. Toen meer personen mij vroegen, kwam het besef dat ik mijn ervaring en mensenkennis kon gaan gebruiken in die functie. Het duurde daarna een paar jaar voordat je erachter komt hoe alles werkt binnen en buiten de vereniging.

Wat zijn in uw ogen de belangrijkste taken van een voorzitter:
Veel personen denken dat de voorzitter van een vereniging direct leiding geeft aan de organisatie. Niets is minder waar. Een vereniging (het woord zegt het zelf) is een organisatie waarbij de leden op vrijwillige basis een gezamenlijk doel nastreven. De leden zijn dus formeel de baas, en kunnen dat ook laten blijken bij een algemene ledenvergadering. Het bestuur moet uitvoeren wat de leden willen. Formeel is de voorzitter de persoon die de bestuursvergaderingen leidt en de algemene ledenvergadering; hij is ook de spreekbuis naar buiten toe.

In mijn ogen heeft de voorzitter twee belangrijke functies: luisteren en bedanken. Luisteren en signalen oppikken van wat verbeterd kan worden (een soort “management by walking around”). Er is niet altijd direct een oplossing voorhanden, meestal volstaat om te verwijzen naar de persoon die verantwoordelijk is voor een bepaald aspect. Bedanken is belangrijk vooral voor de vrijwilligers die minder zichtbare functies uitoefenen.

Hoe lang bent u al voorzitter en wat zijn de hoogte- en dieptepunten die u als voorzitter heeft meegemaakt:
Het is mijn 9e voetbalseizoen als voorzitter. Dat is tamelijk lang omdat de houdbaarheidstermijn van voorzitters van voetbalverenigingen niet erg groot blijkt te zijn. Dieptepunten zijn er telkenmale als hulpdiensten nodig zijn. Dat is gelukkig maar zeer zelden het geval. Hoogtepunten zijn er veel meer zoals bij elke geslaagde ontmoeting, elk geslaagd evenement zoals bij EMK-voetbaldagen, jubilea, penaltytoernooi, ieder kampioenschap, eigenlijk alles wat gevierd kan worden. Elk blij gezicht is een hoogtepunt. De absolute top was de viering van het 50-jarig bestaan van de vereniging in 2013. Een enorme vergaarbak aan herinneringen kwam te voorschijn in een sfeer van verbroedering, feest en gemoedelijkheid. Toen bleek dat EMK meer aanhang heeft dan menigeen denkt.

Hoe staat de club er in het algemeen voor:

EMK is gezegend met een grote groep leden die op vrijwillige basis veel activiteiten organiseren. De contactbijeenkomsten worden druk bezocht. EMK is een ontmoetingsplaats voor alle leeftijden met goede verstandhoudingen. Financiën zijn goed op orde, waarbij er gelet wordt op de kleintjes. Selectiespelers krijgen geen vergoedingen. Er worden geen onverantwoorde financiële besluiten genomen.

(Bij zijn afscheid van de afdeling Radiotherapie (Catharina-ziekenhuis) werd Jacques Ribot Koninklijke onderscheiden door de burgemeester van Nuenen, mr. W.R. Ligtvoet.)

Sportief:

Welke trainers zijn u het meest bijgebleven tot nu toe:

Zelf maakte ik vier hoofdtrainers mee. In die periode was er eerst Noud van der Vleuten die erin slaagde om EMK van 5e naar 4e klasse te brengen. Vervolgens presteerde Bert Smids het om met nagenoeg dezelfde groep kampioen te worden in de 4e klasse. Het avontuur in 3e klasse duurde niet erg lang. Trainer Ronnie Everaerts bracht structuur met zijn ervaring als docent van de KNVB. In 2013 miste EMK op één haar na promotie naar de 3e klasse. Toon van der Loo, is pas dit voetbalseizoen hoofdtrainer: hij heeft aan de spelers het gevoel gegeven dat ze kunnen gaan voor de hoofdprijs in de 4e klasse.

Hoe is de omgang met de trainers en wat voor invloed heeft u op hun functioneren:

Het bestuur van EMK bemoeit zich niet met wat er sportief op de velden gebeurt. De technische commissie heeft af en toe een evaluatiegesprek met de hoofdtrainer en de leiders van diverse elftallen. Aanwezig zijn is voor het bestuur van belang. Bij winst kan iedereen gefeliciteerd worden. Als de uitslag minder is, wordt dat snel weggespoeld bij EMK. De leden en supporters zien ook wel de betrekkelijkheid in van het een en ander.

Wat verwacht u als voorzitter van het eerste elftal en wanneer bent u tevreden:
Van de spelers van de selectieteams mag je meer dan gemiddelde inspanningen verwachten. Dat doen de spelers ook, getuige het feit dat ze bovenin draaien in hun competities. Dus is men tevreden. De uitslag staat nooit bij voorbaat vast. De factor “geluk” of “tegenslag” moet men niet onderschatten bij voetbal.

Toekomst:


Hoe ziet u de toekomst van uw club en zijn er specifieke zaken waar u zich zorgen over maakt:

Waar moeten we ons zorgen over maken? De toenmalige burgemeester de heer Smits van Oyen voorspelde dat EMK niet lang zou blijven bestaan als vereniging. Inmiddels bestaat EMK 52 jaar. Niets is eeuwig, maar de wil om te verenigen is bij EMK steeds levendig.

Is het technisch beleid van de club afgestemd op meerdere jaren:

Ja, de technische commissie kijkt nu al naar de doorstroming van de grote groep E- en D-jeugdspelers. Vrijwilligers worden klaargestoomd met cursussen.

Heeft de club specifieke eisen bij het aanstellen van een nieuwe trainer en of technische staf:

Bij de laatste vacature, had de technische commissie (aangevuld met een paar selectiespelers) een profielschets opgesteld. De keuze onder 13 sollicitanten (EMK blijkbaar gewild) kwam te liggen op Toon van der Loo, welke keuze bekrachtigd werd door het bestuur. Rutger Maters kwam zich spontaan aansluiten als hulptrainer waardoor EMK nu (samen met anderen) een brede aansturing heeft voor de selectie.

Hoe ziet u de toekomst binnen de club wat betreft de jeugdafdeling en hoe verloopt de integratie van de jeugd richting de selectie:

Dit jaar hadden we een smalle selectie voor de A-jeugd. De technische commissie heeft na veel overwegingen besloten om deze jonge spelers toe te voegen aan de selectie. Daardoor hebben we een groep van 36 spelers voor EMK1 en EMK2. Dat leek eerst overdreven maar achteraf wijs gezien de golf van blessures die we meemaken. Volgend jaar is er weer een A jeugdteam bij EMK.

Persoonlijk:

Er zijn mensen die achter en voor de schermen veel betekenen voor de club, welke personen zou u hierin graag willen benoemen en waarom:

Iedereen is belangrijk en daarom is deze vraag moeilijk te beantwoorden. Men loopt daarbij het risico iemand te vergeten. Ik heb veel respect voor personen die vrijwilligerswerk doen naast een drukke baan en een druk familieleven. Dat gaat dan om leden van bestuur, technische commissie, klussenteam, jeugdcommissie, EMK voetbaldagen, penalty toernooi, leiding jeugdkamp, terreinmeester, consul, kantinemedewerkers, leiders, trainers, contact met sponsors, website in de lucht houden, etc. De ervaring is dat er gemiddeld 1 vrijwilliger moet zijn voor 2 voetballende leden, en dat is dan nog krap.

Achter de schermen is nog een groep van personen die gevraagd en ongevraagd adviezen verstrekt. Zij denken mee over het heden en de toekomst. Alhoewel EMK niet sterk afhankelijk is van sponsoring, zijn wij de sponsors dankbaar voor hun inbreng. Nu wil het toeval dat Chris Aelberts onze hoofdsponsor recent benoemd werd tot voorzitter van FC Eindhoven waardoor de lijnen wel heel kort zijn geworden tussen EMK en FC Eindhoven. Bekeken wordt of een mogelijke samenwerking voordelen kan bieden.

Een club is afhankelijk van veel vrijwilligers . Is het moeilijk om aan vrijwilligers te komen:

Ja en neen. De jonge generatie neemt nu geleidelijk de functies over. Het is niet juist om jonge mensen af te schilderen als zijnde niet bereid om vrijwilligerswerk te doen. Zo ervaren wij dat niet. EMK is op dit moment op zoek naar een vrijwilligerscoördinator. Het is altijd moeilijk om een geschikte vrijwilliger te vinden voor een bepaalde functie: niet iedereen kan bijvoorbeeld penningmeester worden. In groepjes werken gaat makkelijker, maar het moet onderling wel klikken. Een vrijwilligerscoördinator kan een aanspreekpunt zijn. Zo zijn er ook functies waar geen zogenaamde voetbalkennis voor nodig is.

U staat als voorzitter bekend om..:

Het vooruit denken, het handhaven van normen en waarden, openheid van bestuur en rechtvaardigheid, samen met de andere bestuursleden. Bij tegenwind, haak ik niet snel af.

Hoe is de samenwerking met de gemeente gelet op de situatie dat er steeds meer bezuinigd gaat worden waardoor de clubs financieel in problemen kunnen komen:

Er zijn veel aspecten in deze vraag. De kernvraag is natuurlijk in welke organisatorische context de gemeente Nuenen over enige tijd zal bestaan. Wanneer ambtenaren of het college aangesproken worden, is iedereen van goede wil, maar er ontbreekt een visie voor de lange termijn. Administratie en controle zijn gebrekkig. Er is geen sportraad. De veranderingen in de gemeenteraad of het college brengen telkenmale nieuwe discussies. De linkerhand ziet soms niet wat de rechterhand doet.

Vooruitkijkend naar de toekomst heeft EMK in 2012 al een flinke stap gezet naar privatisering door het kantinegebouw te kopen van de gemeente. Dat had een positief effect in die zin dat men direct renovatieplannen maakte (en ook uitvoerde) voor kantine, bestuurskamer en terras. Het gebouw is nu van de leden voor de leden. De gemeenteraad maakte 4 jaar geleden een budget vrij voor de aanleg van een kunstgrasveld bij EMK. Dat was binnen twee jaar wegbezuinigd. Het trainingsveld had ook geen renovatie ondergaan, waardoor we nu in een moeilijke situatie zitten wat betreft de trainingen. Een enkel trainingsveld is simpelweg onvoldoende voor 9 seniorenteams en de hele jeugd. De armlastige gemeente Nuenen zou zich misschien het liefst geheel willen terugtrekken van het sportgebeuren. Maar voetbal is populair in alle lagen van de maatschappij. Het is nog wel betaalbaar vergeleken met andere sporten. Het is ook een van de weinige activiteiten waar alle lagen van de maatschappij spontaan iets met elkaar ondernemen. Hopelijk wordt in Nuenen financieel gewin niet ingeruild voor sociaal kapitaal.

Wat is het beleid van de club in geval van excessen richting scheidsrechters door spelers, trainers, grensrechters en ouders:
De leden van EMK tolereren geen excessen. Dat is de laatste jaren geen echt probleem voor het bestuur. De strafcommissie is niet meer in actie gekomen. De selectieteams spelen met een extreem laag aantal waarschuwingen (gele kaarten) en vorig jaar geen uitsluitingen (rode kaarten). Voetbal is geen oorlog. Het voetbalveld is niet de arena van de Romeinen. Voetbal moet een feest blijven.

Wat vind u van het initiatief amateurvoetbaleindhoven.nl en dat uw club is gekozen tot club van de maand maart:
De initiatieven van Amateurvoetbal Eindhoven leggen gelukkig de aandacht bij de basis. Voetbal is er niet alleen voor de top. Voor EMK is het een bijzondere eer en een bevestiging dat men bezig is op een positieve manier.

Promo:

Hoe zou u de club EMK in het kort kunnen omschrijven:
Een bijzonder gezellige vereniging met leden met een groot verantwoordelijk gevoel. Geen gezeur, geen overdreven claimcultuur, geen machocultuur, mouwen opstropen.

Wat wil u nog extra kwijt in het algemeen als voorzitter van EMK:
Nederland claimt de bakermat te zijn van modern voetbal, met meer dan 5% van de bevolking als lid van de KNVB. Het is jammer dat te vaak het accent aan de basis gelegd wordt op winnen. Per saldo zijn er evenveel verliezers. Het ontbreekt aan een visie om daarmee om te gaan, terwijl het hele levenspad geplaveid is met verlies. De positieve aspecten van voetbal (maatschappij, gezondheid) worden niet genoeg belicht en er wordt in Nederland onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan over voetbal.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?