Valkenswaard kijkt al uit naar derby tegen De Valk

Een mooie finale was het zeker niet, spannend slechts bij vlagen en ook het niveau van de arbitrage was matig. Na de wedstrijd maalde hier bij SV Valkenswaard echter niemand meer over. De Bosuilen wonnen met 1-3 van PSV/AV en zijn hierdoor gepromoveerd naar de tweede klasse. Een prachtig afscheid voor trainer Peer van Kemenade en voor enkele spelers die de club gaan verlaten of in een lager elftal gaan spelen.

Natuurlijk baalde Stephan Wijlaars na afloop, maar de trainer van PSV was wel zo sportief om Valkenswaard te feliciteren en geluk te wensen in de tweede klasse. “Ik denk dat we in de eerste helft de betere ploeg waren en ook hadden moeten scoren. Dit lukte niet en dan weet je tegen Valkenswaard dat zij voldoende kwaliteit hebben om dit af te straffen. Twee foutjes kostten ons twee tegentreffers, al vond ik beide strafschoppen bijzonder gemakkelijk gegeven. Bij de eerste wordt er hands gemaakt, maar onze verdediger kon er in mijn ogen weinig aan doen. Vervolgens moet je in de tweede helft vol in de aanval en krijg je vervolgens het deksel op de neus.”
Maker van de tweede Valkenswaardse treffer was Vincent van den Groenendaal, die vrij voor doelman Szymon Mlodak bijzonder kalm bleef en de bal zonder enige twijfel binnen knalde. “Ik had zeker nog een keer meer moeten scoren, maar aan het einde maakt dit niks meer uit. We hebben het onszelf weer eens onnodig moeilijk gemaakt.” Een gegeven dat aanvoerder Sander Donkers alleen maar kon beamen: “Als we na de rust de kansen beter benutten, winnen we met 5-1. Nu laten we PSV in leven en na de 2-1 was het nog even billenknijpen. Al heb ik niet het idee dat zij echt heel gevaarlijk zijn geworden.”

Avontuur
Over de hele wedstrijd gezien, was de overwinning van Valkenswaard terecht. Al kreeg PSV in de eerste helft twee dotten van kansen. In de 11de minuut kon Mike Hovestadt alleen op doelman Evert Daams afgaan, na een slippertje van Erik Schaeken. De PSV-spits krulde de bal echter op de paal. In de 28ste minuut ging Groenendaal namens Valkenswaard op avontuur en kon de Eindhovense defensie maar ternauwernood redding brengen. Erwin Isbouts en Ron Bakermans stonden voor het doel al klaar om de bal in te tikken. Drie minuten later was het alsnog raak. Michal Swinkels kreeg de bal ongelukkig tegen zijn arm en scheidsrechter René de Loos legde de bal op de stipt. Isbouts schoot onberispelijk in.”
Het sierde PSV dat het niet bij de pakken neer zat en meteen op jacht ging naar de gelijkmaker. In de 35ste minuut kreeg Hovestadt zijn tweede grote kans, maar nu mikte de doorgaans zeer trefzekere aanvaller de bal over het doel. Niet veel later bracht Ramon van Hooff Martijn Bax in kansrijke positie, maar de  Leendenaar, volgend seizoen weer in het shirt van DOSL, verzuimde zijn afscheidswedstrijd extra luister bij te zetten. In de slotfase van de eerste helft moest Mark Linssen geblesseerd het veld verlaten. Sneu voor de PSV-aanvoerder die zondag zijn laatste wedstrijd voor de roodwitten speelde.

Onoplettendheid
Na de rust opende PSV sterk, maar doelman Daams van Valkenswaard hoefde nauwelijks in actie komen. Hovestadt, de gevaarlijkste man aan Eindhovense kant, probeerde het van afstand, maar zijn schot ging ruim over. In de 55ste minuut kwam Valkenswaard eigenlijk uit het niets op 0-2. Van den Groenendaal profiteerde optimaal van een onoplettendheid in de PSV-defensie. De wedstrijd leek gespeeld, zeker toen Van Groenendaal opnieuw vrij voor Mlodak verscheen. Nu had de doelman echter een afdoende antwoord. En ook Bax kreeg nog een mogelijkheid om het duel definitief in het slot te gooien. Maar zijn schot uit de draai ging over het doel.
In de 58ste minuut moest Daams écht aan de bak om een afstandsschot van Rob van de Vorst uit zijn doel te ranselen. Het was uitstel van executie, want zes minuten later maakte Hovestadt er weer een beetje een wedstrijd van. Hij slalomde door de Valkenswaard-achterhoede en liet ook Daams kansloos: 1-2. PSV zette nog een keer alles op alles en was in de 80ste minuut dichtbij de gelijkmaker. Jimmey Granviel kopte de bal in kansrijke positie over. Even daarvoor had Van den Groenendaal overigens ook 1-3 kunnen maken, maar na een prachtige individuele actie lepelde hij de bal net over het doel.

Commotie
In de laatste tien minuten leek het geloof bij PSV langzaam weg te ebben en kreeg Valkenswaard nog twee flinke kansen. Eerst was het Bax, die op aangeven van Bakermans had moeten scoren en niet lang daarna was het de linkervleugelspits zelf die het voor elkaar kreeg om van twee meter afstand de bal over het doel te tikken. In de blessuretijd ging de bal nog een keer op de stip. Geoffrey Prommayon leek de bal te spelen, maar De Loos zag een overtreding op Groenendaal. Tot woede van de PSV-verdediger, die zich niet kon beheersen en met een rode kaart van het veld werd gestuurd. De strafschop werd raak geschoten door Isbouts: 1-3.
En nog was de commotie niet voorbij. De Loos zag wederom een overtreding. Nu van Bakermans. Voor de derde keer mocht een speler vanaf elf meter aanleggen. Nu was het Hovestadt. Zijn inzet belandde echter op de paal. Tekenend voor het PSV van zondagmiddag. Hovestadt na afloop: “Wat moet ik nog zeggen? Alles is gezegd”. Even verderop had Erik Schaeken praatjes voor tien: “Hiervoor ben ik naar Valkenswaard gekomen!” Noël Renders, wederom een van de beste Bosuilen, kon zijn geluk niet op. “Geweldig om dit mee te maken. Hiervoor hebben we het hele seizoen keihard gewerkt. En nu gaan we feesten!”