Steensel en Riethoven club vd maand november

Deelacties:


Bij deze uitverkiezing hoort een uitnodiging voor het bezoeken van een thuiswedstrijd van FC Eindhoven. Op 25 november zijn vv Steensel en vv Riethoven tijdens een thuisduel van FC Eindhoven tegen FC Dordrecht gezamenlijk te gast in het Jan Louwers stadion. Alle leden van beide clubs kunnen gratis deze thuiswedstrijd van FC Eindhoven bezoeken. Tevens wordt het bestuur, het eerste elftal en de hoofdsponsor van beide verenigingen ontvangen in de business club en spelershome van FC Eindhoven.

Op de websites van beide partijen wordt voor en na de wedstrijd volop aandacht besteed aan de 'Club van de maand'. Daarnaast komen deze maand ook de voorzitters, Nol van den Broek van vv Steensel en Ronald Snep van vv Riethoven aan het woord op Amateurvoetbaleindhoven over de gang van zaken binnen de club.

Historie vv Steensel
Onze voetbalclub werd officieel opgericht op 15 maart 1934. Nadat eerdere pogingen voortijdig waren gestrand en we op een tweetal andere lokaties ons speelveld hadden, werd het huidige sportpark het speelterrein van de vereniging. In die beginjaren tot aan de oorlog beschikten we nog maar over 2 elftallen. Vlak na de oorlog kregen we voor het eerst ook een
jeugdelftal erbij. In de vele jaren daarna groeide het ledental aanzienlijk. In 1975 resulteerde dit zelfs in een apart bestuur voor de jeugdafdeling. En in 1981 bereikten we met een veteranenelftal en 7 seniorenteams zelfs een clubrecord.

De eerste 25 jaren 
-Oprichting op 15 maart 1934 en aangemeld onder de naam SVV bij de Diocesane R.K. Voetbalbond district de Kempen - Twee achtereenvolgende kampioenschappen in 1935 en 1936 - Kampioenschap 1942, maar door de oorlog gehavend team mist promotie - V.V. Steensel krijgt in 1948 voor het eerst een oefenmeester - Kampioenschap 1951, geen promotie na bloedstollende wedstrijden tegen Nevelo en Budel-Dorplein - Tijdelijke verhuizing naar Riethoven (senioren) en Knegsel (junioren) vanwege werkzaamheden aan het veld in 1958 - Viering 25-jarig bestaan in 1959.

De tweede 25 jaren 
Kampioenschap 1e en 2e elftal in 1961; 1e elftal promoveert naar 4e klasse KNVB - Nieuwe kleedlokalen in 1962 - 1968 wederom tijdelijke verhuizing vanwege werkzaamheden aan het veld, nu naar Eersel - Kampioenschap 1e elftal 1970 - Verlichting op het trainingsveld in 1970 - Opening kantine 1978 - Aanvang Wim Teurlinckx-jeugdtoernooien in 1978 - Kampioenschap 1e elftal 1979 - Groots jubileumfeest in 1984 vanwege 50-jarig bestaan

De laatse 30 jaren
Oprichting dameselftal in 1985 (zou 7 jaar blijven bestaan) - V.V. Steensel ontvangt Roda J.C. in 1989 - Oprichting Club van 100 in 1992 - Realisering tribune in 1993 - Kampioenschap 1e elftal in 1997 - Wederom prachtig jubileumfeest vanwege 75-jarig bestaan in 2009 - In het seizoen 2010-2011 promoveert het 1ste elftal naar de 4de klasse. - 2013-2014 WALKING DINNER 80-jarig jubileum

Historie vv Riethoven 
1940-1972
Eigenlijk speelde de voetbalvereniging Riethoven op zondag 25 april 1920 haar eerste wedstrijd. In dit jaar werd deze voetbalclub als Roomsch Katholieken Riethovense Voetbalvereniging aangemeld bij de Kempische Voetbalbond. De clubkleuren waren blauw-wit en het clublokaal was café Smets-Sol op de Voort, de bakermat van het Riethovense voetbal. Het voetbalveld waar de eerste wedstrijden van R.K.R.V.V. werden gespeeld, was gelegen aan de tegenwoordige Dorpsstraat tegenover de plaats waar nu het Mariakapelletje staat. In 1932 valt het eerste kampioenschap te vieren. In de Weebosch wordt Voorwaarts met 0-3 verslagen en dus wordt Riethoven kampioen van de Tweede Klasse Kempische Bond.

In 1936 kan een boete van Fl.5,- niet opgebracht worden en zo verliest R.K.R.V.V. het lidmaatschap van de Kempische Voetbalbond. Toch is het voetbal in Riethoven daardoor nog niet helemaal ter ziele. Een jeugdelftal blijft wedstrijden spelen in de omliggende dorpen en de ouderen gaan onder de naam D.W.S. (Door Wilskracht Sterk) verder. Enige maanden voor het uitbreken van de oorlog houden diverse spelers het voor gezien en door een tekort aan leden gaat ook D.W.S. ten onder.

Op 6 september 1940 wordt besloten de voetbalsport in Riethoven weer nieuw leven in te blazen. De club zal spelen onder de naam Roomsch Katholieke Voetbalvereniging Riethoven en de clubkleuren worden rood-wit. R.K.V.V. Riethoven wordt aangemeld als nieuw lid van de Kempische Voetbalbond en ingedeeld in de 2e klasse B. door de jaren heen wordt er gespeeld aan de Westerhovenseweg, daarna in Den Droevendaal, ongeveer op dezelfde plaats waar het huidige hoofdveld ligt, en vervolgens weer op de Westerhovenseweg.

In 1942 wordt de eerste trainer aangetrokken om zowel conditie als techniek naar een hoger niveau te tillen. De trainingen van Noud Geboers bestaan hoofdzakelijk uit conditietraining en lichaamsoefeningen. Als er een bal beschikbaar is, wordt het op goal schieten intensief geoefend. Drie jaar later is het ledenaantal zover gegroeid dat een tweede elftal voor de competitie kan worden ingeschreven. In 1946 promoveert Riethoven 1 naar de 1e klasse Kempische Bond door het winnen van alle bekerwedstrijden.

Zoals in vele dorpen was voetbal ook in Riethoven een opkomende vorm van recreatie voor jong en oud en dus zocht het gemeentebestuur midden jaren vijftig naar een geschikte plaats voor een sportpark. Op zondag 28 juli 1957 werd het nieuwe sportpark, gelegen aan Den Droevendaal, geopend. De voetbalverenging kreeg de beschikking over twee speelvelden, een trainingsveld en een kleedaccommodatie met twee kleedlokalen, waarin stromend water. De tijd van de zinken teiltjes was voor Riethoven voorbij.

Na er een aantal keren dichtbij te zijn geweest wordt Riethoven 1, getraind door Wim Baeten, in 1960 kampioen van de 1e klasse 107 van de Kempische Bond, door de thuiswedstrijd tegen DBS met 4-1 te winnen. Door dit succes promoveert Riethoven naar de 4e klasse van de KNVB. Aan het einde van dit seizoen wordt ook Riethoven 2 kampioen en promoveert eveneens. Aan het begin van het seizoen 1963-1964 is het ledenaantal zo groot geworden dat er voldoende spelers zijn voor 4 seniorenelftallen. Als domper op de feestvreugde degradeert Riethoven 1 in het jaar van het 25-jarig bestaan van de vereniging (1965) naar de 1e klasse Afdeling Brabant. Het seizoen 1968-1969 wordt gestart met 3 senioren- en 4 jeugdelftallen.

1972-1990
Op zaterdag 13 mei 1972 volgt de officiële opening van de vernieuwde kleedaccommodatie en kantine, in recordtempo gebouwd door vele vrijwilligers. Het aantal senioren- en jeugdelftallen is de laatste jaren toegenomen en ook een dameselftal neemt in 1976 aan de competitie deel. Op zondag 6 augustus 1978 krijgt de vereniging de beschikking over een nieuw speelveld en een nieuw trainingsveld. Een aantal maanden later wordt het 100e jeugdlid ingeschreven.

In 1980 wordt het dameselftal kampioen en promoveert zodoende naar de 1e klasse. Dat jaar heeft v.v. Riethoven een totaal van 230 leden. Op voetbalgebied verloopt alles minder succesvol. Na een slecht seizoen degradeert Riethoven 1 naar de 3e klasse. Onder leiding van trainer Karel Theuwis wordt Riethoven 1 in 1982, na het winnen van twee periodetitels, echter weer kampioen. Het jaar daarop promoveert Riethoven 1 opnieuw. Door het winnen van een promotiewedstrijd met 2-1 van BES is promotie naar de 1e klasse een feit. Hiermee is het succes nog niet ten einde. Op maandag 23 mei wint Riethoven 1 in Tilburg de Toon Schröder-beker door GVV Geldermalsen te verslaan. Helaas is degradatie naar de 2e klasse het jaar daarop onafwendbaar.

Met 6 seniorenelftallen, 1 dameselftal, 6 juniorenelftallen en 2 F-teams gaat Riethoven in 1984 de nieuwe competitie in. Het Riethovense sportcomplex krijgt een naam: Den Droevendaal. Aan het einde van het seizoen 1985-1986 beleeft de vereniging opnieuw een dieptepunt, wanneer Riethoven 1 naar de derde klasse degradeert.

Wegens gebrek aan speelsters kan het dameselftal niet meer deelnemen aan de competitie. Het ledenaantal vermindert en dus wordt met 4 seniorenelftallen gestart aan het seizoen 1986-1987. Na het behalen van de derde periodetitel in 1989 mag Riethoven 1, getraind door Jan Vos, om promotie strijden met FC Drunen. In Biest-Houthakker wordt deze tegenstander met 3-0 verslagen. In 1990 bestaat v.v. Riethoven 50 jaar en dit wordt uitgebreid gevierd. Dat jaar bestaat de vereniging uit 6 seniorenelftallen, 5 jeugdelftallen een 1 F-team.

1990-2004
Na 13 jaar draagt Cor Moonen op 20 februari 1992 de functie van voorzitter over aan Ton Peek. Met behulp van vele vrijwilligers kan v.v. Riethoven in 1993 de vernieuwde kleedaccommodatie in gebruik nemen. Het jaar daarop wordt de geheel vernieuwde kantine gerealiseerd. Een accommodatie waar de vereniging met recht trots op mag zijn.

De prestaties van Riethoven 1 zijn ook in de jaren '90 wisselvallig te noemen. In het laatste jaar onder leiding van trainer Chris Corstiaans wordt de halve finale van de Toon Schröder-beker gehaald en tijdens het eerste seizoen met trainer Harrie van Elderen verblijft men boven in de ranglijst. De sportieve successen blijven echter achterwege en als gevolg van de herindeling belandt het vaandelelftal in 1996 in de 6e klasse.

In 1995 wordt het clubblad, dat de naam 't Poeierke krijgt, nieuw leven ingeblazen. Begin 1997 vindt er een interne herstructurering plaats.

In 1998, het tweede seizoen onder trainer Leo Noukens, komt het eerste elftal in de nacompetitie één doelpuntje te kort om naar de 5e klasse te promoveren. Jeugdclubblad D'n Aftrap viert in 1999 haar 12½ -jarig bestaan door het uitbrengen van een speciale jubileumuitgave.

De competitie 1998-1999 wordt door Riethoven 1 afgesloten met een tweede plaats waardoor deelname aan de nacompetitie wordt afgedwongen. Het Eindhovense Tivoli wordt twee keer met 2-1 aan de kant gezet, waarna om promotie gestreden dient te worden met SVSH uit Someren-Heide. Onder grote publieke belangstelling wordt deze tegenstander met 3-2 en 4-2 verslagen, met promotie naar de 5e klasse als gevolg. Wegens tijdgebrek moet Ton Peek aan het einde van dat jaar de voorzittershamer overdragen aan Will van Gerwen. Tevens neemt assistent-trainer Peter van Veldhoven het roer over van Leo Noukens. In december 1999 wordt een website in het leven geroepen. Na een korte aanloopperiode groeit deze uit tot een vertrouwd onderdeel van de vereniging.

In het jubileumjaar 2000 bestaat de seniorenafdeling uit 5 elftallen. Het aantal jeugdleden is met 105 nog nooit zo groot geweest. Het 60-jarig jubileum wordt gevierd met o.a. enkele jeugdtoernooien en een 24-uurs toernooi, welke afgesloten wordt met een wedstrijd tussen het vaandelelftal van Riethoven en een elftal van oud internationals onder leiding van Jan Reker.

Door het afschaffen van de zesde klasse begint Riethoven 1 het seizoen 2001-2002 in de 4e klasse, waar het echter te licht voor is en direct weer degradeert. Na dit seizoen wordt er afscheid genomen van Peter van Veldhoven. Het nieuwe seizoen wordt gestart met de nog jonge Guillaume van Wilgen als trainer. Tevens wordt er door enkele leden een supportersclub in het leven geroepen. Voortaan moedigen zij elke week het vaandelteam aan onder de gezamenlijke naam 'Hee goade mee'.

Riethoven eindigt het seizoen 2002-03 op de 4e plaats in de 5e klasse, maar weet via de nacompetitie niet te promoveren. Aan het eind van dit seizoen wordt afscheid genomen van enkele leden van het jeugdbestuur. Jeugdvoorzitter Huub Bogaars stapt, na ruim 25 jaar voorzitterschap, terug en wordt benoemd tot erelid van v.v. Riethoven.

In 2004 is het dan eindelijk zo ver. Na 22 jaar heeft Riethoven weer een kampioenschap te vieren. Met slechts één verloren wedstrijd is het vaandelelftal de terechte kampioen in de 5e klasse. Na het afscheid van trainer Van Wilgen en enkele spelers gaat Riethoven onder leiding van Vladimir Ciric vol goede moed de 4e klasse in

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?