Scheidsrechter van de maand: Toon Hendriks

Deelacties:

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de nestor onder de scheidsrechter Toon Hendriks. De 70-jarige Hendriks uit Best is momenteel bezig aan zijn 42e seizoen als scheidsrechter. Hij fluit in groep 4, maar heeft in het verleden ook in groep 1 gefloten. Ongetwijfeld heeft Toon Hendriks genoeg te vertellen over zijn loopbaan als scheidsrechter tot nu toe. We stellen Toon een aantal vragen over 42 jaar scheidsrechter zijn in het amateurvoetbal.

Toon, al 42 jaar actief als scheidsrechter, wat een mijlpaal:

Ja zeker, ik heb altijd met plezier en volle overgave mijn hobby als scheidsrechter vervuld en nog steeds heb ik er veel plezier in.

Vanwaar de keuze om 'destijds' scheidsrechter te worden:

Ik was op jonge leeftijd begeleider-trainer SC Bata (nu Wilhelmina Bors). Daar viel ik geregeld in als scheidsrechter bij de wedstrijden van de jeugd. Ondertussen behoorde ik niet meer tot de selectie en trainen/voetballen in een lager team beviel me niet, want het ging me er te losbollig aan toe. Op mijn 28e  jaar maakte ik de overstap naar het scheidsrechteren d.m.v. een cursus onder leiding van Jan Bekkers in de “Ambassadeur” in Eindhoven.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:

Als iemand die vanuit de spelregels een wedstrijd met volle overgave wil leiden en dit mede aan de spelers en begeleiding wil overbrengen. Dit met een goede communicatie en benadering met betreffende personen.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:

Dat zijn voor mij verschillende wedstrijden van de landelijke A- competitie. Dit omdat deze spelers op en top gemotiveert zijn en ik me daar heel happy bij voel. Om toch een paar wedstrijden te noemen: PSV - Ajax met o.a. Louis van Gaal als coach, PSV - Feyenoord met coach Huub Stevens en tijdens het Ir. Ottentoernooi de wedstrijd Nationaal Australisch Jeugdteam tegen Ipswich Town.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:

Als absoluut dieptepunt in mijn carrière is tot nu toe in eind 1987, na de wedstrijd in de eerste klasse tussen Vlijmense Boys en TSC. Niets vermoedend liep ik samen met beide aanvoerders het speelveld af. Opeens kreeg ik een klap op mijn kaak van een idioot uit Vlijmen en ging ik groggy neer op de grond. Nadat ik bijgekomen was voelde ik dat het (kunst) gebit in mijn gehemelte was geslagen. Dit voorval haalde 'helaas' de landelijke pers met dank aan de bewuste persoon die blijkbaar niet kon verkroppen dat de Boys vlak voor tijd de gelijkmaker moesten incasseren. Verder bleek achteraf dat die persoon al goed in de “olie” was.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:

Als iemand die sociaal en kortbondig een wedstrijd leidt met een goede communicatie.

Hoelang wil je nog als scheidsrechter actief blijven:

Daar heb ik geen limiet voor gesteld, want als het mij ligt blijf ik zo lang mogelijk fluiten omdat deze hobby mij nog steeds boeit. Het is voor mij eigenlijk niet meer weg te denken in mijn leven en dan maakt het niet uit of ik jeugd of senioren fluit.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:

Het begeleiden en contact hebben met teams, begeleiders en clubbesturen. Ieder persoon van een team is anders en vraagt dan ook een andere aanpak. Tegen de een moet je b.v. verbaal streng aanwezig zijn en bij een ander benader je het met de mantel der liefde. Zodoende kweek je begrip op als scheidsrechter voor je beslissingen en dat is steeds een mooie uitdaging.

Wie is volgens jou de scheidsrechter die als voorbeeld dient voor alle scheidsrechters in het (amateur)voetbal:

Voor mij is dat Gerard van der Linden die inmiddels niet meer fluit. Deze scheidsrechter straalde als persoon de rust en vastberadering uit en had verder geen poespas.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetbalster:

Ja, op mijn 12e jaar ben ik begonnen met voetballen bij SC Bata dat later Wilhelmina Boys werd. Destijds mocht je niet eerder met voetballen beginnen van de KNVB. Ik heb uiteindelijk tot mijn 28e jaar gevoetbald.

Persoonlijk:

Hobby’s:
Natuurlijk scheidsrechteren en verder het mede onderhouden van de accomodatie van vv Best Vooruit.

Een leven zonder fluiten:

Dat bestaat voor mij eigenlijk niet. Na 42 jaar ben je zo volgroeid met het scheidsrechteren dat het op dit moment voor mij niet denkbaar is dat ik niet op het voetbalveld te vinden ben. Maar ja.... niets is ondenkbaar!

De grootste ergernissen als scheidsrechter:
De negative benadering t.o.v.scheidsrechters en dan met name door de trainers-coaches, clubassistentscheidsrechters, spelers en bestuurders. Ook de journalisstiek draagt daaraan bij, zij hebben weinig of nooit een fluit in de mond gehad maar menen wel alles als beste te weten omtrent het fluiten van een wedstrijd.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:

De doelman van Vlijmense Boys die na het voorval na de wedstrijd Vlijmense Boys - TSC belangstellend een aantal keren contact had gezocht en me zodoende mede een hart onder riem stak.

Sterke punten als scheidsrechter:

De rust die ik uitdraag op spelers en publiek om zodoende op bepaalde momenten in een wedstrijd relativerend kan optreden.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:

Heel blangrijk! Als club om de belangen van scheidsrechters te behartigen t.o.v. de KNVB en de voetbalclubs. Ook belangrijk voor jezelf om aan bepaalde activiteiten mee te doen. Denk aan de gerichte training o.l.v. Hans Moonen, en het bijscholen van de spelregels. Daarnaast worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. 

Overige:

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
De provinciale staten en waterschapen verkiezingen. Van te voren beloven de politike partijen van alles maar zetten uiteindelijk hun eigen 'ik belang' bovenaan. Zij vertegenwoordigen te weinig het volk in de breedste zin des woords. Met name de minst bedeelde in deze maatschappij moeten inleveren terwijl de hogere gesitueerden er steeds beter van worden. Hierdoor is ook mede verklaard dat het geloof in de politiek minimaal is waardoor de opkomst bij de verkiezingen steeds minder wordt. De mensen zien weinig draagvlag in het beleid van de politike partijen.

Grensrechters:

Club grensrechters dienen de scheidsrechter in voor en tegenspoed te assiteren. Helaas is dat bij assistent-clubscheidsrechters niet altijd het geval, wat wel eens een dilemma voor de (Amateur) scheidsrechter is. De belangen voor hun team zijn dan belangrijker dan het werkelijk assiteren van de scheidsrechter.

Tot slot:

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Een heel goed initiatief want de scheidsrechters zijn een belangrijke schakel in het voetbalspel, iets wat door menigeen wordt onderschat. Door middel van deze bijdrage laat Amateurvoetbal Eindhoven blijken dat zij de taak van scheidsrechters en de COVS belangrijk vinden. Scheidsrechter van de maand is voor mij dan een mooie waardering.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:

Beleef en benader het voetbalspel positief, met name tegenover de scheidsrechter. Zij proberen met hun kwaliteiten zo goed mogelijk een wedstrijd te leiden. Dat hierbij wel eens “verkeerde” beslissingen worden genomen is normaal. Ik heb dan ook nooit een scheidsrechter gezien die in een wedstrijd geen enkele fout maakt om over de voetballers, wat dat betreft, maar niet te spereken!

Wat wil je nog toevoegen buiten de boven gestelde vragen:

Ik denk dat ik al veel verteld heb en ik hoop dat er meer begrip wordt opgebracht voor de taken die de scheidsrechters uitoefenen. Het is tenslotte ook hun hobby die leuk moet blijven. Want dan kan de kwantiteit en de kwaliteit van het scheidsrechterscorps opgevoerd worden. Daar is het voetbal alleen maar mee gediend.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?