Scheidsrechter vd maand: Ralph Schopenhauer

Deelacties:


Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse ‘ervaren’scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. De laatste edities komen steeds meer jonge talentvolle scheidsrechters aan het woord. Deze keer is het de beurt aan de 18-jarige Ralph Schopenhauer.  

Ralph is momenteel bezig aan zijn eerste seizoen als scheidsrechter bij de senioren. Na eerst twee seizoenen in de jeugd te hebben gefloten maakte Ralph dit seizoen de overstap naar de senioren. De 18-jarige scheidsrechter wordt gezien als een groot talent en fluit nu wedstrijden in de vierde en vijfde klasse.

We stellen Ralph een aantal vragen hoe het hem vergaat in zijn eerste seizoen als scheidsrechter bij de senioren en wat zijn de ambities van deze talentvolle scheidsrechter.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Mijn naam is Ralph Schopenhauer. Ik ben 18 jaar en woon in Waalre. Op het moment studeer ik Marketing & Communicatie in Tilburg. Ik ben bezig aan mijn 3de seizoen voor de KNVB. Hiervoor heb ik 10 jaar lang zelf gevoetbald bij RKVV Waalre.

Vanwaar de keuze om te stoppen met voetballen en scheidsrechter te worden:
Tijdens de periode dat ik voetbalde floot ik zelf al wedstrijden bij de vereniging. Dit was toen nog makkelijk te combineren met mijn eigen wedstrijden. Toen ik besloot om te gaan fluiten voor de KNVB was het vrijwel onmogelijk om dit te combineren met de wedstrijden bij Waalre. Ik ben toen na 10/11 jaar gestopt bij de vereniging met voetballen. Eerst floot ik alleen de jeugd voor de KNVB waardoor ik op zondag nog wel kon voetballen. Dit deed ik ook bij een recreanten team (FC De Heikanters). Gezellig team met leeftijden op en neer, maar toen ik ben begonnen te fluiten bij de senioren, was ook dit niet meer te combineren. Vandaar dat ik gestopt ben met voetballen.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Op het veld probeer ik altijd rust uit te stralen. Toen ik zelf voetbalden vond ik het prettig als er best wel wat mocht gebeuren. Dit doe ik ook als scheidsrechter. Ik probeer zoveel mogelijk toe te laten waar het kan. Zo kunnen de spelers 90 minuten lekker voetballen. Dit hebben ze zelf dan ook in de hand.

Hoe zijn de afgelopen maanden verlopen als scheidsrechter bij de senioren:
Positief, eerst was het lastig om de overstap te maken van jeugd naar senioren. Ofja lastig wil ik niet zeggen, maar het is anders als je een JO17 zaterdags fluit en op zondag een 1ste elftal. Ook haal ik uit iedere wedstrijd bepaalde situaties waar je iets van kan leren. Al deze situaties moet je dan ook zien als leermomenten. Als je dit ieder weekend weer meeneemt, wordt je er zelf alleen maar beter van.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Aangezien dit mijn eerste seizoen is bij de senioren en dus iedereen voor de eerste keer tegenkom. Denk ik dat de voetballers nog geen bepaald beeld van mij hebben, maar alleen een eerste indruk. Ik denk dat ze mij zien als scheidsrechter die laat voetballen waar het kan en tussen de momenten door ook in is voor een geintje. Serieus blijven waar nodig is, is het belangrijkste, maar plezier is zeker ook een belangrijk punt binnen deze prachtige sport.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Mijn doelstelling is om mijn plafond als scheidsrechter te bereiken en misschien wel verder te bouwen. Zoals eerder gezegd, kun je van iedere wedstrijd leren en beter worden. Bovenal moet er veel plezier in blijven gaan zitten.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Onderdeel zijn van de sport is natuurlijk mooi. Het is ook mooi wanneer je 22 spelers na 90 minuten veel voetbalplezier hebt gegeven. Je leert op deze manier ook veel mensen bij veel verschillende clubs kennen.

Persoonlijk

Hobby's:
Natuurlijk het fluiten van wedstrijden. Ook het kijken van voetbal en tijd door brengen met vrienden.

Een leven zonder fluiten:
Een leven zonder fluiten is hetzelfde als een kok zonder keuken. Haast onmogelijk.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Mensen langs de kant die het allemaal net iets beter weten dan de rest en hierdoor een slechte invloed geven op de spelers binnen de lijnen.

Sterke punten als scheidsrechter:
Conditie en het loopvermogen daar zit het wel goed mee. Het communiceren met de spelers gaar mij ook wel goed af.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
Heel belangrijk. Vooral voor de scheidsrechters die in de beginfase van hun carrière zitten. De trainingen zijn allemaal wedstrijd gericht. En iedere week leer je van spelsituaties die andere scheidsrechters hebben meegemaakt. Ook de gezelligheid binnen de vereniging is top.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
De brand in Notre-Dam Parijs. 

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal: 
Gelukkig heb ik bij mijn wedstrijden nog niets geks meegemaakt. Ondanks dat er bij voetbal veel emotie en fanatisme komt kijken, moeten we elkaar en elkaars beslissingen respectvol accepteren. Uiteindelijk komt iedereen voor z’n plezier en gezelligheid.

Assistent-scheidsrechters:
Zelf heb ik een paar keer geassisteerd. De beslissingen die gemaakt moeten worden zijn niet de makkelijkste. Uiteindelijk kun je het als scheidsrechter niet alleen, en heb je dus je assistenten nodig, verenigings- of bondassistenten. De wedstrijd moet je altijd met z’n 3-en tot een mooi eind brengen.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Leuk, vooral goed dat er aandacht besteed wordt hieraan. Voor de jonge scheidsrechters maar ook voor de ervaren. Spelers kunnen zo op een andere manier leuk kennis maken met de scheidsrechter.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Plezier en respect op 1.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?