Scheidsrechter van de maand: Michael Eijgelsheim

Deelacties:

Wij zijn van mening dat scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters/ assistent-scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 20-jarige Michael Eijgelsheim. Michael is al sinds zijn 16e jaar actief als scheidsrechter en fluit momenteel wedstrijden in groep 4. Zijn doelstelling is om zo snel mogelijk promotie te maken binnen de KNVB naar groep 3. Gezien zijn jonge leeftijd en het talent dat Eijgelsheim bezit is dat een kwestie van tijd. We stellen Michael een aantal vragen over het leven als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Ik ben Michael Eijgelsheim, nu net 20 jaar en woonachtig in Oirschot. Ik ben student sport-bewegingseducatie aan de HAN in Nijmegen en net begonnen aan mijn vierde seizoen fluiten voor de KNVB. Verder doe ik redelijk wat fitness en kijk ik veel sport.

Vanwaar de keuze om op 16-jarige leeftijd scheidsrechter te worden:

Zoals bij vele zat in het zelf voetballen niet mijn toekomst. Het fluiten van wedstrijden ging mij bij de jonge leeftijden goed af en ik wilde eigenlijk een stapje hogerop. Bij mijn vereniging werd mij de BOS-cursus aangeboden en deze heb ik met succes afgerond. Toen mij daar werd gevraagd of ik bij de vereniging wilde blijven of voor de KNVB wilde gaan fluiten heb ik hier geen moment over getwijfeld. Zo ben ik voor de KNVB gaan fluiten en hier beleef ik nog steeds veel plezier in.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Een sportieve en fitte jonge scheidsrechter, die niet bang is en veel over heeft voor het fluiten.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:

Een echt hoogtepunt heb ik eigenlijk niet. Ik denk dat een scheidsrechter altijd moet proberen om onzichtbaar te blijven. Wat wel een hoogtepunt voor mij als scheidsrechter en persoon is, is dat mijn vader elke wedstrijd langs de kant staat.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:

Mijn eerste senioren wedstrijd van dit seizoen. Een vervelende wedstrijd waar van alles gebeurde, een wedstrijd waar je het gewoon niet goed in kán doen.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:

Dit kan vele kanten op. De een als een aardige en gezellige scheidsrechter die wel rechtvaardig is en geaccepteerd wordt. Voor de ander zou ik gezien kunnen worden als een wat té zelfverzekerde maar ook consequente scheidsrechter.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:

Het hoogst haalbare binnen mijn kwaliteiten. Wat mijn plafond is ga ik de komende jaren ontdekken.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:

Je komt bij veel verschillende clubs wat heel leuk is. Elke club is natuurlijk anders. Je leert mensen kennen en blijft met het mooie voetbal spelletje bezig. Verder wordt je door ontzettend veel mensen aangemoedigd en gecoacht. Vanaf het begin bij Oirschot-Vooruit door Willem Nuwenhoud, hierna bij het COVS Eindhoven vooral door Jeroen Quinten en nu bij de KNVB door een vaste coach. Mensen waar ik ontzettend veel aan gehad heb en nog altijd heb. Ook leuk is dat als er een voetbal wedstrijd op televisie is, vrienden aan mij vragen of de scheidsrechter bij het juiste eind was.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:

Tot en met de A3 van Oirschot-Vooruit, dit zegt denk ik al genoeg.. In mijn laatste wedstrijd op een toernooi kreeg ik dan ook een rode kaart, een juist moment om mijn voetballoopbaan af te sluiten.

Persoonlijk

Hobby's:
Ik sport eigenlijk 7 dagen per week, naast het fluiten train ik in de sportschool en sport ik op school. Verder probeer ik mensen te begeleiden naar een gezondere levensstijl en te stimuleren om te sporten.

Een leven zonder fluiten:

Was minder leuk geweest, omdat ik dan minder met het spelletje bezig ben en een aantal goede vrienden dan niet had gekend. Wel had ik dan meer tijd gehad om naar mijn collega scheidsrechters te kijken op zondag middag, iets wat ik nu helaas niet kan.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Publiek langs de kant die niet voor het voetbal komen maar puur om vervelende dingen te kunnen roepen.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:

Toen ik nog bij de jeugd zat heb ik twee jaar geleden PSV D1 gefloten, er speelde daar een aanvallende middenvelder die Mohamed heette. Ik heb het even opgezocht en hij heet Mohamed-Amine Ihattaren. Echt een hele goede voetballer in wording waar PSV later veel plezier aan gaat beleven.

Sterke punten als scheidsrechter:

Fysieke gesteldheid, zelfvertrouwen en dat ik een makkelijke in de omgang ben.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:

Belangrijk, je kan er je ei kwijt en op je eigen niveau trainen. Helaas kan ik er dit jaar niet trainen omdat ik op de dinsdag avond stage loop.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Het Nederlands elftal die zich niet plaatst voor het EK.

Assistent-scheidsrechters:

Niet mijn ding, ik wil de leider zijn en niet in dienst van de scheidsrechter werken. Wel heb ik ontzettend veel respect voor assistent-scheidsrechters. Als ik zie hoe moeilijk sommige beslissingen zijn, kan ik er echt van genieten als zij het dan ook bij het juiste eind hebben.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Super leuk natuurlijk, mooi dat een scheidsrechter positief in het nieuws wordt gebracht.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:

Blijf vooral plezier houden in je wedstrijden en blijf jezelf.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?