Scheidsrechter van de maand: Luuk Hendrix

Deelacties:


In overleg met de scheidsrechtersvereniging COVS kiezen we een scheidsrechter van de maand. Wij zijn van mening dat scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters/ assistent-scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 28-jarige Luuk Hendrix uit Hooge Mierde. Luuk is bezig aan zijn vierde seizoen als scheidsrechter binnen de KNVB en fluit in groep vier. We stellen Luuk een aantal vragen hierover en over het leven als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal.

Open vragen

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Ik ben Luuk Hendrix, 28 jaar een woonachtig in Hooge Mierde samen met mij vrouw en dochtertje. In het dagelijks leven ben ik projectcoördinator bij een Training & Coaching bureau uit Oirschot.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Toen ik een jaar of 15 was kwam de mogelijkheid om via HMVV de pupillen cursus te volgen en wedstrijd bij de F- en E-jeugd te leiden. Al vrij snel beviel mij dit en heb ik mijzelf aangemeld voor de Basis Opleiding Scheidsrechter welke ik in 2005 heb behaald, saillant detail hieraan is dat ik in die tijd nog geen rijbewijs had en de cursus in Boxtel gegeven werd. Omdat mij pa toch mee moest heeft hij de cursus toen ook gevolgd, hij is alleen voor HMVV wedstrijd gaan fluiten. Toen ik mijn BOS cursus had volbracht ben ik alleen voor de eigen vereniging gaan fluiten. Op het moment dat ik bij de senioren kwam te spelen floot ik om 10.00 uur bij een elftal en speelde ik om 12.00 uur met mijn eigen team mee (of vice versa). Op een gegeven moment merkte ik dat het mij te makkelijk af ging. Ook omdat ik vaak van hetzelfde teams de wedstrijd kreeg. Om toch te kijken waar mijn plafond zou liggen heb ik mij uiteindelijk aangemeld bij de KNVB om voor de bond te gaan fluiten.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Rustig en benaderbaar. Ik ga graag met de spelers om zoals ik dat zelf ook fijn zou vinden. Af en toe een dolletje met een speler of trainer zoals Dick Jol dat vroeger ook zo goed kon. Daarnaast zie ik mij zelf meer als spelleider als onderdeel van de wedstrijd.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Natuurlijk zijn dat de echte derby's. Begin november was ik aangesteld op de wedstrijd Bergeijk - de Weebosch. Door de aanwezige ambiance zijn dat de echte toppers, ondanks het klasse verschil. Verder heb ik afgelopen seizoen de wedstrijd UNA 2 - OJC Rosmalen 2 gekregen. Op dat moment de nummer 1 en 2 tegen elkaar in de reserve hoofdklasse. Je merkt dat daar kwalitatief goed voetbal wordt gespeeld. Waar ik dan ook echt van kan genieten.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Vorig jaar kreeg ik het restant van een wedstrijd nadat deze eerder was gestaakt wegens ongeregeldheden. Ik merkte vanaf het begin dat er erg veel spanning op de wedstrijd stond. Gelukkig kon ik de resterende 51 minuten zonder kleerscheuren volbrengen maar zulke wedstrijd zijn nooit fijn om te fluiten doordat er dingen waren gebeurd in het begin waar ik geen invloed op heb gehad. Gelukkig heb ik geen echte dieptepunten gehad.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Rustig, benaderbaar en eerlijk. Ik ben niet snel onder de indruk en dan merken spelers ook wel. Daarnaast mag ieder speler iets tegen mij zeggen, zolang het maar op een normale manier gaat. Dat maak ik ook altijd wel duidelijk als een speler te ver gaat. En helaas heb ook ik maar 2 ogen en kan ik echt niet alles zien.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Iedere week met heel veel plezier op het veld staan. Het niveau doet er niet echt toe maar natuurlijk wil ik wel gaan ondervinden hoever ik kan komen.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Je maakt onderdeel uit van een spel. Elke week een ander sportpark, andere teams, andere ambiance en telkens een nieuwe uitdaging. Natuurlijk ook het genot van een situatie waarbij je voordeel geeft en er direct gescoord wordt. Situaties die je goed oplost. Zondag avond kijk ik al weer uit naar de volgende zondag, naar weer een mooi affiche.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:
Van de F- tot en met de D-jeugd heb ik gevoetbald bij Nivo Sparta. Vanaf de C-jeugd tot en met de senioren bij HMVV. Ik was nooit echt een hoogvlieger maar vond het altijd leuk om met vrienden te voetballen. Bij de senioren heb ik voornamelijk in het 6e elftal gespeeld. Ondanks dat het voetbal niet altijd goed was... zeg maar slecht... was het wel altijd beren gezellig. Zo werd er enkele jaren geleden het 'country'-voetbal geïntroduceerd door een van de leiders. Tot op heden heeft nog niemand enig idee hoe die tactiek eruit ziet maar we hebben er erg veel lol om gehad! Ondanks dat de jongste 20 was en de oudste 40 was het wel echt een team.

Persoonlijk

Hobby's:
Naast het fluiten, zelf voetballen en voetbal kijken. En in de zomerstop gaat de racefiets weer uit de schuur. Daarnaast kan ik ook wel genieten van een avondje op de bank hangen met mijn gezin.

Een leven zonder fluiten:
Bijna niet te doen. Als er een inhaal weekend is en er is niets in te halen ben je vrij. Dan zit ik echt ongemakkelijk thuis. Vaak kijk ik of er ergens in de buurt toch gespeeld wordt en dan ga ik daar maar kijken. Of ik fluit een wedstrijd bij HMVV. Zondag moet er iets met voetbal gedaan worden!

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Spelregel kennis bij trainers, spelers en toeschouwers. Iedere week hoor je ze over de velden... niet het verschil weten tussen en directe- en indirecte vrije schop, de termen 2-man en meer van dat soort zaken...En natuurlijk dat ik als scheidsrechter altijd ruim van te voren aanwezig ben op het sportpark en dat het wedstrijd formulier weer veel te laat werd ingevuld waardoor je weer te laat begint aan de wedstrijd. Gelukkig valt het tot nu toe erg mee!

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Onder andere spelers als Bram Dekkers van Vessem en Ruud van de Wouw van Tuldania, beide goede voetballers die echte spelbepalers zijn bij hun vereniging en altijd correct zijn naar de arbitrage toe, spelers die als aanvoerder ook het voorbeeld geven aan de overige spelers en hun technische staf.

Sterke punten als scheidsrechter:
Het managen van de wedstrijd, het communiceren met spelers en trainers en het bewaren van de rust.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
Ongekend belangrijk, als je pas begonnen bent als scheidsrechter gaat er een aantal keren een begeleider mee. Zo heb ik onder andere Eric Oosterom als begeleider meegekregen. Daar heb ik toen heel veel van op kunnen steken. Natuurlijk naast het feit dat je kunt trainen met andere scheidsrechters zijn het ook veelal de gesprekken in de kleedkamer voor en na de training over de gebeurtenissen van de speelronde ervoor. Zo heb ik erg veel kunnen leren van 'ouwe rot' Jan Mariën en heb ik goede tips ontvangen van Jeroen Quinten. Daarnaast houden Stijn van Zuilichem, Joris Heusschen en ikzelf elkaar scherp door iedere week weer zeldzame spelsituaties aan elkaar voor te leggen en opzoek te gaan naar het juiste antwoord.
Verder wordt er half januari voor de 3e keer het technisch weekend georganiseerd door o.a. Johan Suurd. Een weekend met alleen maar trainen en praten over voetbal met scheidsrechters onder elkaar. Kortom de COVS is onmisbaar voor de scheidsrechter op ieder niveau!

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Het vertrek van Wim Jonk eind vorig jaar bij Ajax en vervolgens het einde van het plan Cruijff. Johan Cruijff heeft iedereen aangesteld en nu is het bestuur alsnog rot.

Hoe kijk tegen de excessen aan die recent nog hebben plaatsgevonden:
Geen goed woord voor over. Schandalig. Ook de arbitrage bestaat uit mensen. En mensen maken nu eenmaal fouten. Tijdens een voetbal wedstrijd worden er heel veel fouten gemaakt door spelers. Helaas wordt de scheidsrechter er gelijk op aangevallen en komen spelers er vaak mee weg.
Spelers en trainers kunnen wat mij betreft niet hard genoeg bestraft worden. Geweld hoort niet thuis op een voetbalveld! Dan moet je maar op kickboksen gaan in plaats van voetbal.

Assistent-scheidsrechters:
Helaas zorgt een slechte (verenigings-)assistent-scheidsrechter voor erg veel ergernis bij mij en bij de spelers. Hierdoor ontstaat er erg veel frustratie in de wedstrijd. Zelf heb ik de opleiding assistent-scheidsrechter gevolgd en dan merk je ook echt dat het niet makkelijk is. In de nacompetitie worden wij ook als assistent-scheidsrechter ingezet en dan wordt soms weer duidelijk hoe moeilijk het kan zijn. Als je als assistent niet 100% gefocust bent maak je fouten.

Jack de Kroon:
Jack wie?? ;) Jack is een sympathieke man die erg betrokken is bij scheidsrechters in de regio. Zelf heb ik hem nooit mee gehad als coach maar ik ben ervan overtuigd dat jonge scheidsrechters veel van hem kunnen leren. Hij moet alleen wel stoppen als coach van het zaalvoetbalteam van de COVS Eindhoven. Al zolang hij daar coach van is hebben wij (het zaalvoetbal team van COVS Valkenswaard) nog nooit van hem verloren...

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Ik vind het een goed initiatief dat scheidsrechters een eigen rubriek hebben. Het is een goede manier om op een andere wijze kennis te maken met de persoon achter de scheidsrechter.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Samen er een pot van maken van begin tot het einde. Zonder scheidsrechter geen wedstrijd, zonder spelers geen voetbal.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?