Scheidsrechter van de maand: Lennart Geertsen

Deelacties:

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Dit keer is het de beurt aan een Lennart Geertsen. Lennart Geertsen is 20 jaar, woonachtig in Best en hij studeert aan de Fontys PABO in Eindhoven.

Lennart is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen bij de senioren. Na eerst een jaar als jeugdscheidsrechter te hebben fungeert maakte Lennart al snel de overstap naar de senioren. Na zijn eerste jaar werd hij direct gepromoveerd naar groep 4 van het scheidsechtersgilde. Dit jaar volgt Lennart ook het talententraject van de KNVB. Steeds meer jongere melden zich aan als scheidsrechter. Een goede ontwikkeling voor het amateurvoetbal! We stellen Lennart een aantal vragen over het leven als scheidsrechter in het amateurvoetbal. 

Lennart hoe lang ben je al actief als scheidsrechter:
Toen ik 13 jaar was, ben ik als scheidsrechters begonnen bij voetbalvereniging Wilhelmina Boys in Best. Ik ben daar begonnen als scheidsrechter bij de F- en E-pupillen. Daarna hebben ze bij de vereniging gevraagd of ik ook scheidsrechter wilde zijn bij oudere jeugd. Bij de Wilhelmina Boys ben ik intensief begeleid en gecoacht door Harrie van Zalingen. Samen met hem heb ik stappen gemaakt bij de vereniging. Sinds mijn 18e fluit ik voor de KNVB, eerst één jaar jeugd en dit is mijn tweede seizoen bij de senioren.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:

Bij de vereniging kreeg ik de vraag of ik wilde fluiten bij de F en E, dit wilde ik graag proberen.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:

Een rustig en vriendelijk persoon. Ook ga ik tijdens de wedstrijden op een ontspannen manier met spelers om zoals ik zelf ook prettig vind.

Je volgt momenteel het ‘Talententraject’ van KNVB, wat is de doelstelling van dit traject:

Ik zit zelf in talentengroep amateurvoetbal 3, dit is als het ware de eerste groep (hier kun je ook nog in doorstromen naar groep 2, 1, etc.). Het doel hiervan is scheidsrechters naar hun niveau brengen. Dus door de begeleiding die we krijgen tijdens wedstrijden en bijeenkomsten, wil men ons hogerop brengen. Ze willen kijken waar het plafond van de scheidsrechter ligt, de begeleiding geeft de scheidsrechters handvaten om hier te komen.

Er melden zich steeds meer jonge scheidsrechters aan in het amateurvoetbal. Een goede ontwikkeling. Kan je ter promotie eens vertellen waarom jongere zich aan moeten melden als scheidsrechter:

Je bent op een leuke manier betrokken bij het voetbal. Ik kan ook iedereen aanraden om het eens te proberen. Ook kan je als jongere veel leren van het zijn van scheidsrechter. Zo leer je een hele hoop, denk aan leiding geven, communiceren etc. Allerlei vaardigheden waarvan ik merk dat ik hier voordeel aan heb tijdens mijn studie en stage.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:

Vorig jaar aan het einde van het seizoen waren de laatste maanden toch wel mooie maanden. Ik kreeg te horen dat ik was gepromoveerd, ik werd toegelaten tot het talententraject en ik was scheidsrechter bij de bekerfinale van de B-categorie.
Dit jaar was de wedstrijd Taxandria – Vlijmense Boys een hoogtepunt. Deze wedstrijd was de laatste van de 1e periode en het waren de nummer 1 en 2. De winnaar van de wedstrijd zou periodekampioen worden. Wat volgde was een spannende wedstrijd op het scherpst van de snede.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:

Gelukkig nog niet gehad.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:

Dat vind ik moeilijk om te zeggen… Maar ik denk dat spelers mij in de omgang op het veld een prettig scheidsrechter vinden.

Wat is je uiteindelijke doel als scheidsrechter:

Mijn hoofddoel is altijd ´veel plezier hebben´. Dit is voor mij mijn belangrijkste motivatie en dit heb ik iedere week. In de loop der jaren wil ik gaan kijken wat mijn plafond is, gewoon kijken hoe ver ik kan komen. Hier wil ik dan ook hard voor werken, om te kijken hoe ver ik kan komen.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:

Je bent onderdeel van een mooi spel. Daarnaast is het iedere week anders, een andere wedstrijd, andere spelers, heel veelzijdig. Ook is het iedere zondag weer een mooie uitdaging om een wedstrijd te leiden. Ik zit in ieder geval iedere week met plezier in de auto naar mijn wedstrijden toe!

Wie is volgens jou de scheidsrechter die als voorbeeld dient voor alle scheidsrechters in het (amateur)voetbal:

[Afbeelding] Ik denk dat Björn Kuipers voor vele scheidsrechters (ook voor mij) een goed voorbeeld is. Afgelopen jaar heeft hij natuurlijk geweldig gepresteerd, met als bekroning de finale van de champions league. Hij is denk ik een voorbeeld en hij promoot het vak van scheidsrechter ook voor de jonge generatie.

Daarnaast zie ik de ‘ervaren’ generatie ook als goed voorbeeld. Bij de COVS heb ik veel aan de collega’s die al langer fluiten. Van hen krijg ik veel tips en ze zijn altijd bereid om jongere collega’s te helpen en van advies te voorzien.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:

Tot de A heb ik voetballen en fluiten gecombineerd bij Wilhelmina Boys. Maar na een enkelbreuk en een flinke nasleep aan blessures, heb ik besloten om enkel nog te fluiten.

Persoonlijk:

Hobby’s:
Voetbal (uiteraard), maar ook andere sporten. Wat ondernemen met vrienden, op de bank hangen en TV kijken

Een leven zonder fluiten:

Dat is wel mogelijk, maar ik zou het zeker missen. Na een paar weken in de zomervakantie begint het alweer te kriebelen en heb ik weer ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen.

De grootste ergernissen als scheidsrechter:

Alle randzaken tijdens de wedstrijd, die eigenlijk niets met de wedstrijd te maken hebben. Denk aan overbodig commentaar, spelers die elkaar een oor aannaaien en agressie op en rond de velden. Als iedereen zich alleen op het voetbal zou richten, dan wordt het spelletje (nog) veel leuker en ik denk dat sommige spelers er nog beter van gaan voetballen.
Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Heb ik in mijn beleving nog niet meegemaakt. 

Sterke punten als scheidsrechter:

Rust en communicatie naar spelers.

Vanwaar de keuze om lid te worden van de COVS:

Omdat je specifiek kunt trainen en met collega’s ervaringen uit kunt wisselen.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:

In mijn ogen is de COVS een belangrijke spil voor een scheidsrechter. Met Hans Moonen hebben we een goede trainer, die geeft hele goede, specifieke trainingen. Daarnaast heeft Hans veel verstand over trainingsvormen, bewegen, spieren enz. Dit is erg fijn, daarin kan hij ook goed advies geven.

Bij de COVS kan ik ook ervaringen uitwisselen met andere collega’s. Je wisselt ervaringen met elkaar en hierdoor leer je weer van elkaar. Daarom denk ik dat de combinatie tussen ‘jong en oud’ erg goed is bij de COVS. Iedereen kan immers wat van elkaar leren. Ten slotte is het gewoon erg gezellig bij de COVS. Voor, tijdens en na de trainingen wordt er vooral veel plezier gemaakt.

Overige:

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Alle onrust die er momenteel heerst op de wereld. Overal is het de laatste tijd wel raak, Oekraïne, Syrië, Parijs etc.

Grensrechters:

Een erg lastig vak, dit jaar heb ik zelf ook de cursus tot assistent scheidsrechter gedaan. Dan kom je er toch achter dat het een lastig vak is. Het vereist toch 90 minuten concentratie en je moet je blijven focussen. Daarbij is het verschil tussen wel of geen buitenspel soms nihil.

Tot slot:

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Gaaf dat ik ben verkozen tot scheidsrechter van de maand! Ook vind ik de rubriek ‘scheidsrechter van de maand’ een goed initiatief. Zo maken spelers ook op een andere manier kennis met de scheidsrechters.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:

Vooral veel plezier hebben met elkaar. Uiteindelijk zijn we allemaal liefhebbers van het spelletje en moeten we er met z’n allen iets moois van maken!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?