Scheidsrechter van de maand: Jack de Kroon

Deelacties:


Wij zijn van mening dat scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters/ assistent-scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 56 jarige Jack de Kroon uit Eindhoven? In mei 2015 nam Jack de Kroon na 37 jaar afscheid als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Met de oeuvreprijs van Amateurvoetbaleindhoven op zak en de vele loftuitingen aan zijn adres als scheidsrechter was het voor Jack de Kroon mooi geweest. De Kroon had te veel last van een enkelblessure en volgens zijn eigen woorden moet je 100% fit zijn om een wedstrijd in goede banen te leiden. Maar in november 2015 kwam De Kroon terug op zijn beslissing. Na een paar maanden rust was de enkelblessure zo goed als verdwenen en de drive om weer wedstrijden te gaan fluiten kwam weer sterk opzetten bij De Kroon. Na een paar oefenwedstrijdjes wist De Kroon het zeker en na een positief gesprek met de KNVB keerde De Kroon weer terug als scheidsrechter op de amateurvelden. We zijn nu bijna een jaar verder en De Kroon fluit weer zijn wedstrijden als vanouds. We stellen de nestor een aantal vragen over het leven als scheidsrechter in het amateurvoetbal

Open vragen

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Mijn naam is Jack de Kroon, woon in Eindhoven en ben sinds 1978 scheidsrechter in het amateurvoetbal, ik ben werkzaam bij een groothandel in sanitair in Zaltbommel en doe dit op de verkoopafdeling met veel plezier.
Ik ben sinds Maart van dit jaar weduwnaar, omdat ik mijn vrouw Yvonne heb verloren door een harstilstand. Ik mis mijn maatje. 
Ik ben iemand die graag mensen helpt en sta dan ook snel voor iedereen klaar Ik help, daar waar ik kan en wat in mijn vermogen ligt. Ik kom uit een echte voetbalfamilie, mijn vader heeft tot zijn 70e jaar gefloten, mijn zussen voetbalde bij Brabantia waar ik ook vele jaren actief ben geweest, eerst als voetballer, later als scheidsrechter. Later ben ik uiteindelijk de KNVB gekomen als scheidsrechter. Daarnaast ben ik 8 jaar verbonden geweest aan de jeugd van PSV, waarin ik ass. scheidsrechter was tijdens wedstrijden. Daar heb ik veel mooie dingen heb mogen meemaken, waaronder de reis naar Rusland ( Zenit St.Petrusburg) , Liverpool en Frankrijk. Helaas door het wegvallen van mijn vrouw was ik voor mijn rust 'noodgedwongen ' moeten kiezen voor mezelf. PSV is een zeer warm nest met geweldige mensen.

Vanwaar ooit de keuze om scheidsrechter te worden:
Ik was niet zo'n groot talent als voetballer en toen ik weer eens reserve stond, kwam ik balend thuis. Mijn vader speelde daar handig op in en spoorde me aan om te gaan fluiten, dat is een ge maakte stap die ik hem eeuwig dankbaar ben, ik ben gaan fluiten met heel veel plezier en dat plezier is er nog steeds.

Het is geweldig om tussen de spelers te staan en dan niet dat je de baas bent, maar dat je een onderdeel bent van een wedstrijd. Dit trekt me enorm aan, het is een eer om een wedstrijd tot een goed einde te brengen en dat spelers dan zeggen, 'scheids het was goed, ook al hebben we verloren, dat doet je goed om te horen.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Ik ben rustig en laat daar waar het kan voetballen, ik ga mee in de eerste emotie van een speler, ook met trainers kan ik over het algemeen goed overweg. Ik voel een wedstrijd wel goed aan en weet na al die jaren wel wat ik wel en niet moet doen. Een speler mag van echt wel iets zeggen of vragen zolang dat maar met respect gebeurt.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Mijn promotie naar de Hoofdklasse.
Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Het moment dat ik dacht dat ik een dermate ernstige blessure had dat ik helaas moest stoppen. Ik ben van mening dat je als scheidsrechter daar moet zijn waar nodig is in een wedstrijd. Dan ging me niet voor 100% goed af, vandaar dat ik besloot om te stoppen. Na een half jaar rust maakte ik -dankzij Hennie van der Gouw van Brabantia- me rentree op het voetbalveld. Hennie belde me omdat ze geen scheidsrechter hadden voor een oefenwedstrijd. Na enige twijfel ben ik daar op in gegaan en het fluiten van deze wedstrijd ging 'wonderbaarlijk' goed af. Ik constateerde dat een half jaar rust mijn blessure dermate was verbeterd dat ik geen last meer had van mijn enkel. Ik besloot meteen om eerst een paar testwedstrijden te gaan fluiten en toen dat goed ging weer volledig aan de slag te gaan met mijn hobby. En daar ben ik ongelooflijk blij mee.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Tja, das moeilijk te zeggen, maar als ik sommige reacties weleens hoor van echt goede spelers dan denk ik wel eens, mooi dat deze speler dat zegt. Ik vind het niet belangrijk wat een speler van me vind, maar wel dat er respect is tijdens en na de wedstrijd, dan denk ik dat je het goed doet. En spelers mogen vinden van me wat ze willen. Een ding is zeker...... ik ben altijd open en eerlijk.

Je terugkeer als scheidsrechter:
Ik ben nog nooit zo blij geweest op het moment dat ik terug kon keren. Ik moest wel een klasse lager beginnen, maar ja dat is niet van belang! Lekker bezig zijn met je hobby das is het belangrijkste. We hebben goede jeugdige scheidsrechters, laten zij het maar zien.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Je bent een onderdeel van het spel en als je na de wedstrijd elkaar de hand schudt en zegt.... het was goed vandaag. Dan kun je zeggen...... hier doe ik het voor.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:
Ja, ik heb bij Tuindorp gespeeld en later bij Brabantia. Ik was wel snel als rechtsbuiten maar niet goed genoeg. En achteraf gezien was dat niet zo erg want het fluiten is toch veel leuker.

Persoonlijk

Hobby's: hardlopen, mountainbiken, vakantie en klussen

Een leven zonder fluiten: Tja das heel moeilijk en ik kan het weten , na mijn blessure dat ik dacht dat het klaar was , dat was erg moeilijk om vanaf de tribune toe te kijken

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal: Oneerlijke assistent scheidsrechters. Ik moet zeggen dat ik er gelukkig niet zoveel last van heb. Ik maak vooraf duidelijke afspraken met de clubgrensrechters en met mijn stijl van fluiten kan vaak al zelf beoordelen of het wel of niet buitenspel is.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal: Appie Zouthane en Toon van Veen twee geweldige mensen waar ik een goede band mee heb.

Sterke punten als scheidsrechter: Ik ben een open persoon, die eerlijk, duidelijk en zonder te manchanderen wedstrijden fluit. Ik denk dat spelers dat waarderen.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
Ik ben van mening dat elke scheidsrechter gebaat is om lid te zijn van de COVS. Je bent met collega scheidsrechters aan het trainen, je hebt spelregelavonden en je kunt tijdens trainingsavonden ervaringen uitwisselen.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Bioscoop voor huisdieren in Eindhoven, geen succes. Wat hadden ze dan gedacht.

Hoe kijk tegen de excessen aan die nog bij regelmaat voorkomen:
Vreselijk, het hoort niet in onze mooie sport thuis. Emotie is oké, maar laat het niet te ver gaan en accepteer een beslissing van de scheidsrechter.

Assistent-scheidsrechters:
Je hebt er hele goede bij, maar net als met voetballers en scheidsrechters, je hebt ook minder goede.

Jeroen Quinten:
Een vriend van me die ik een seizoen begeleid heb. Jeroen is een goede vent die ontzettend veel plezier heeft in het fluiten van zijn wedstrijden en dat met heel veel passie doet, dat is mooi om te zien.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Ook na 39 jaar scheidsrechter zijn blijft het een eer om verkozen te worden tot scheidsrechter van de maand op de mooiste voetbal site van Nederland.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Heb respect voor elkaar, gun elkaar wat tijdens de wedstrijd en denk na voor je een actie of reactie maakt of geeft.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?