Scheidsrechter van de maand: Erik Blotevogel

Deelacties:

Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Erik Blotevogel uit Eindhoven. De 58-jarige Blotevogel is geboren en getogen in Amsterdam en verhuisde in het jaar 2000 vanwege zijn werk naar Eindhoven. Blotevogel begon zijn carrière in 1998 als scheidsrechter. Hij fluit op zaterdag de jeugd 0-23 en op zondag fluit hij (in groep 4) standaard eerste elftallen.

We stellen Blotevogel een aantal vragen over het leven in Eindhoven als Amsterdammer en over zijn carrière als scheidsrechter tot nu toe.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Ik ben Erik Blötevogel en geboren en getogen in 1958 te Amsterdam en woon in Eindhoven. Ik heb een vrouw en een dochter. In mijn jeugd heb ik gevoetbald bij TOB maar dat heb ik al snel moeten opgeven omdat ik op mijn 16e naar de Koninklijke Marine ben gegaan. Na 12 jaar vele wereldzeeën en landen te hebben gezien ben ik aan wal gegaan. Vele banen gehad en in 2001 verhuisd voor het werk naar Brabant. In Amsterdam was ik al begonnen als scheidsrechter naar aanleiding van een advertentie in een buurtkrant. Gescreend door oud prof Adri de Munnik mocht ik de opleiding in. Leuke en enerverende tijd meegemaakt. Vooral de leuke en directe Amsterdamse humor zoals "Scheids zit er een reiger op je hoofd" als je weer eens iets niet gezien had. In Brabant was ik al gauw gewend aan de gezelligheid en vooral de gemoedelijkheid. Had het jaren eerder moeten doen en het beste van Amsterdam is nu de laatste trein naar Eindhoven. Nu ben ik bijna elke zaterdag en zondag actief bij jeugd en senioren. Ook heb ik nog een jaar of 6 in de zaal gefloten bij KNVB en NZVB met ook weer heel veel plezier. Ik hoop het nog lang te kunnen doen want ik heb er nog zo ontzettend veel plezier in en je krijgt er ook heel veel voor terug. Wellicht tot op de velden.

Vanwaar ooit de keuze om scheidsrechter te worden:
Een advertentie in het buurtbald de Echo te Amsterdam met een dringende oproep wegens toen al een chronisch tekort aan scheidsrechters.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Ik heb werkelijk de ballen verstand van voetballen en kijk ook nooit een wedstrijd maar regel 18 vind ik de belangrijkste regel. Dus gewoon lekker voetballen en een beetje stevig mag.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Elk weekend is gewoon weer een hoogtepunt en met name de derde helft vind ik ontzettend leuk in de bestuurskamer en soms in kantine als mijn vrouw me komt halen of als ik met de fiets kan.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:
De wedstrijd Unitas 59- Woenselse Boys ergens in 2006. Die had ik compleet verpest door niet doortastend en consequent te handelen. Had ik zelfs het Eindhovens Dagblad mee gehaald. En een scheidsrechtersbal die een zeer onsportieve speler in de goal knalde met een verbouwereerde keeper en scheidsrechter achterlatend. Moest de wedstrijd 7 minuten voor einde staken. Had ook de krant gehaald.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Ik denk toch wel als een fijne vrolijke scheidsrechter die de kaarten zo veel mogelijk op zak wil houden en laat voetballen.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
De omgang met spelers, trainers en publiek en de wekelijkse beweging. Plak daar een goeie derde helft aan vast en je hebt een geweldige tijd.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:
Ja, bij TOB in Amsterdam en in het Marine Team op sommige schepen.

Hoe bevalt het leven in Brabant als Amsterdammer:
Uitstekend. Ik vind de gemoedelijkheid en de trouwe, oprechte vriendschap hier in Brabant een genot om deel van uit te maken. Het heeft mij wel degelijk ten gunste beïnvloed in mijn dagelijks leven. Niet te moeilijk doen en je vooral niet druk maken.

Persoonlijk

Hobby's: Scheidsrechteren, wandelen, fietsen en uiteraard feesten en lekker eten op zijn Brabants. Een trappistje pikken met bitterballen in de kroeg op vrijdag staat nog steeds op nummer 1.

Een leven zonder fluiten: Daar wil ik niet aan denken. Stel je trouwens eens voor zeg: elk weekend op de meubelboulevard of de C&A?

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:"Scheids 2 man" of "scheids hands".

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal: John de Bever in de zaal. Man, wat kon die voetballen maar ook even zo goed verschrikkelijk mauwen.

Sterke punten als scheidsrechter:
Regel 18, humor en lekker laten voetballen. Het laatste is ook gelijk mijn zwakke punt. Soms laat ik te veel toe en moet dan weer bijtrekken.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
Als scheidsrechter moet je eigenlijk lid zijn van een COVS voor bij te blijven en samen sterk te staan.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Zelf de krant gehaald bij de wedstrijd Unitas 59- Woenselse Boys door mijn eigen schuld.

Hoe kijk tegen de excessen aan die nog bij regelmaat voorkomen:
Ik vind dat jammer maar denk zeker dat ook de rol van de scheidsrechter daarin soms bepalend is. Door de-escalerend te handelen, gebruik van humor en een beetje begrip te hebben voor de voetballers kun je al heel wat bereiken. Is het toch zover gekomen dan bekijk eerst eens je eigen rol daarin. Notoire herrieschoppers daarentegen moeten we gezamenlijk aanpakken.

Assistent-scheidsrechters:
Dat zijn ook mensen die hun vrije zon- en/of zaterdagen vullen voor de club. En gaat er maar eens staan met publiek achter je en 22 spelers en een scheidsrechter in het veld die het soms allemaal beter (denken te) weten. Ik ben altijd weer blij dat ook zij er weer bij zijn.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Leuk initiatief en ik kijk uit naar het stukkie.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Laten we vooral samen plezier beleven aan die zondag of zaterdag op het veld en de foutjes die we allemaal maken toegeven en accepteren. En geniet ook van die derde helft!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?