Scheidsrechter van de maand: Daniël Jansen

Deelacties:


Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken. Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan Daniël Jansen uit Reusel.

De 42-jarige Jansen begon zijn scheidsrechter carrière op 23-jarige leeftijd en is dus al ruim 19 jaar te bewonderen op de amateurvelden. Jansen fluit in groep F en heeft voornamelijk de wedstrijden uit de 3e klasse onder zijn hoede. Naast het fluiten van wedstrijden is Jansen al ruim 5 jaar voorzitter van scheidsrechtersvereniging COVS Valkenswaard

We stellen Daniël een aantal vragen over het leven als scheidsrechter tot nu toe.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Ik ben Daniël Jansen woonachtig al heel mijn leven in Reusel. Na de basisschool ben ik het voorgezet onderwijs gaan volgen in Bladel. Daarna ben ik door gaan leren in Eindhoven en Breda. Mijn beroep is nu meewerkend voorman/ Werkvoorbereider bij een interieurbouwbedrijf in Oirschot. Vanaf het moment dat ik ben gaan werken ben ik me ook in gaan zetten voor anderen. Lid geworden van de vakbond. Zo ook bij het fluiten. De cursussen gevolgd om scheidsrechter te worden en meteen lid geworden van de Covs Valkenswaard e.o. Eerst alleen maar lid, daarna lid van de spelregelcommissie en sinds 5 jaar voorzitter van de vereniging. Van hieruit heb ik regelmatig contact met enkele Kempische clubs om samen met het desbetreffende bestuur is te doen aan het clubarbitrage. Dit is van het geven van een spelregelavond voor de volwassen scheidsrechters tot het geven van een uitleg voor de spelertjes die sinds kort op het grote veld mogen voetballen. Samen met enkele clubmensen doe ik nu bij Reusel Sport zaterdags een 15-tal pupillenscheidsrechters begeleiden. Vorig jaar heb ik dit samen met enkele leden van Covs Valkenswaard e.o. ook weer nieuw leven ingeblazen bij SV Valkenswaard.

Vanwaar ooit de keuze om op jonge leeftijd scheidsrechter te worden:
Het is als geintje begonnen. Een oom van mij floot weleens een wedstrijd in Reusel voor de KNVB. Hij maakte het grapje dan; dat is ook wel iets voor jou en je broer, Patrick Jansen. Hij zorgde ervoor dat we werden aangemeld en vanaf toen is het balletje in de wereld van scheidsrechter gaan rollen. En dit doet het nog steeds.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Vele spelers zien geen verschil tussen mij en mijn broer (tweeling). Hij fluit momenteel bij de jeugd. Maar als ik naar mijn manier van fluiten en het leiden van wedstrijden kijk dan denk ik dat er wel een bepaalde lijn in zit. Ik probeer tijdens de wedstrijd vaak en veel contact te hebben met de spelers en trainers. Daar waar het mogelijk is wil ik ook het spel door laten gaan. Ik geef dan ook veel het voordeel. De spelers mogen ook best wel mannelijk spelen bij me. Echter ben ik wel iemand die de kleine overtredingen ertussenuit kan halen en dan ook deze bestraf. Ik wil er dan ook elke wedstrijd voor gaan om alles uit mezelf en de spelers te halen zodat we gezamenlijk met plezier terug kunnen kijken naar de wedstrijd.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Hoogtepunten kun je achteraf pas beoordelen. Als je me vraagt welke wedstrijden of wedstrijdmoment zijn je echt bijgebleven dan kan ik daar wel wat over vertellen. Toen ik in de jeugd in de op-een-na hoogste groep floot kreeg ik de bekerfinale tussen UNA A1 (<o19) tegen OJC Rosmalen A1. Na 120 minuten stond het 2-2. Ik zeg tegen de beiden doelmannen dat zij het verschil gaan maken die middag. En rare was ook nog dat we 22 strafschoppen nodig hadden om tot een beslissing te komen. De beiden doelmannen namen de laatste twee. Na dat jaar promoveerde ik naar de hoogste groep binnen het jeugdvoetbal. 3 Jaar lang heb ik tussen de talenten tot 17 jaar mogen lopen. Met wedstrijden tussen NAC Breda – FC Den Bosch of FC Den Bosch- FC Eindhoven bij de A-jeugd. Altijd mooie wedstrijden. Maar ook op de Herdgang heb ik hele mooie wedstrijden mogen leiden tussen PSV – Vitesse of PSV – AZ. Dit waren wedstrijden met de jongens van toen tot 17 jaar. En als je dan kijkt dat je met Jeroen Zoet, Patrick van Anholt, Ruud Vormer samen hebt mogen sporten. Dan is het geweldig. Het topstuk is dan ook wel dat ik in het derde jaar dat ik in deze groep zat een kwartfinale beker kreeg toegewezen tussen PSV B1 en AJAX B1. Een groot gedeelte van deze jongens staan nu wekelijks in de picture.

Nadat ik overgestapt ben naar de senioren heb ik ook mooie wedstrijden gekregen. Een echte Kempische derby, Riethoven – ZSC, met 800 toeschouwers langs de lijn. Geweldig om mee te mogen maken. Iets verder in Brabant kennen ze ook een derby tussen Hoeven en Virtus, 1500 man langs de lijn. Daarnaast is het altijd mooi om een kampioenswedstrijd van welk team dan ook te mogen fluiten. Enkele seizoenen geleden toen Nieuw Woensel in de derde klasse speelde. Zij moesten winnen van Heeze en bij een andere wedstrijd moest de koploper punten laten liggen. Tot aan de 70ste minuut was het nog rustig. Nieuw Woensel scoort 1-0 en het worden nog 20 lange minuten in Heeze voor ze. Uiteindelijk winnen ze in Heeze en worden ze wel kampioen.
Aan het begin van een nieuw voetbalseizoen spelen de standaardteams een aantal bekerwedstrijden en dan krijg je een wedstrijd tussen een hoofdklasser en een eersteklasser op het programma. (Met dank aan Jeroen Quinten). Dit is ook een mooi moment om het seizoen te beginnen.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Dieptepunten zijn vaak momenten waar je niet of niet graag aan wilt worden herinnerd. En ja ook ik heb van die momenten. Toen ik net overstapt was naar de senioren heb ik een negatieve ervaring opgedaan bij een Eindhovense vereniging. En ik was totaal verrast op dat moment. Een speler trapt na een fluitsignaal de wedstrijdbal 40 meter weg. Hierop trek ik als scheidsrechter voor hem een gele kaart. Zijn teamgenoot is het hier absoluut niet mee eens en komt op me af gestormd. Net voor me stopt hij en begint hard te schreeuwen. Hierop wil ik hem aanspreken maar hij stapt door en geeft mij een kopstoot. Dit was meteen het einde van de wedstrijd.
Het zijn geen dieptepunten maar ook wij, als scheidsrechter, willen graag zo hoog mogelijk komen als sporter. We zijn net als de teams ingedeeld in groepen. En als je dan een promotie mist op 0,2 punt, dan mag je daar best even ziek van zijn.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Een scheidsrechter die toegankelijk is, open staat voor een reactie na een beslissing, in is voor geintje onder de wedstrijd. Maar vooral ze wil laten voetballen.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Je bent toch betrokken bij het spel. Vele voetballers denken dat ze de regels van het hedendaagse voetbal kennen. Toch zijn er nog vaak momenten tijdens de wedstrijd dat je een voetballer even op zijn plek kunt zetten omdat hij even de regels niet goed kent. Vaak probeer ik dit dan ook op een ludieke manier te doen. Zodat hij er ook mee kan lachen. De personen laten genieten van het spel, zowel de spelers, trainers als het publiek.
Maar als ik terugkijk naar de laatste jaren in de jeugd dan zijn er voor mij deuren opengegaan op plekken die ik anders nooit had gezien. Respect voor elkaar hebben ook al is er veel emotie.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:
Als voetballer had ik de pech dat ik het niet moest hebben van mij techniek. Een echte loper was ik ook niet. Toch heb ik het gehaald om bij Reusel Sport in de A-jeugd hoofdklasse te mogen spelen. En dan ook nog eens kampioen mogen worden. De overstap naar de senioren begon in het 4de team. Na enkele jaren daar heb ik een jaar in het derde gespeeld (Res 3de klasse). Maar als je 's zaterdags een wedstrijd in de eerste divisie A-jeugd hebt gefloten dan voelde ik dit zondags wel in de benen. Daarom ben ik lager gaan spelen en na nog 2 jaar heb ik de knoop doorgehakt en ben alleen gaan fluiten.

Persoonlijk

Hobby's:
Het fluiten van wedstrijden, begeleiden van pupillenscheidrechters bij Reusel Sport/ Faes Group. Het bezig zijn met vakbondswerk en pensioenfonds. Diverse activiteiten van en voor Covs Valkenswaard e.o of bij Reusel Sport/ Faes Group.

Een leven zonder fluiten:
Een zondag zonder fluiten kan wel. Maar dan ben ik wel erg langs de velden te vinden om een collega-scheidsrechter te bekijken, om te leren of om hem iets bij te brengen. Maar in de zomer zijn er de kriebels na 3 maanden rust er zeker weer om aan de gang te mogen. Zo lang ik er plezier in heb blijf ik fluiten.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Voor de wedstrijd laat ik altijd de beide assistent-scheidsrechters bij me komen om een aantal situaties tijdens de wedstrijd te bespreken en aangeven wat ik van hen verlang tijdens de wedstrijd. Als ik dan heren tref die alleen maar naar het plafond turen of met van alles bezig zijn om maar niet te hoeven luisteren. Zij zijn vaak een bron van ergernis. Wij, als scheidsrechter, kunnen niet altijd op lijn staan of komen voor een buitenspelsituatie. Zij kunnen daar vaak gebruik van maken. Ook zij, zijn samen met de spelers, meestal niet op de hoogte van de spelregels omtrent het hedendaagse voetbal. Dit geeft ergernis bij veel personen die van voetbal houden.

Meest opgevallen voetballer(s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
De heren van Bladella-1, zij proberen, waar je ze ook tegenkomt, je uit de tent te lokken. Wellicht komt dit door mijn woonplaats. Maar ook Louis Laros (Ex-WillemII) binnen de lijnen krijgen is op letten geblazen. Jan Jongbloed (oud-international) trainer van Vitesse <JO 17. Jurgen Dirkx en Brain Roy tegenover elkaar tijdens de bekerwedstrijd van PSV-B1 – AJAX B1. Mooie momenten om mee te mogen maken. In het Zeeuwse Philippine speelde Dennis de Nooijer na zijn profcarrière. De fijne kneepjes van het profvoetbal bij de amateurs ook blijven toepassen. Geweldig en dan samen lachend van het veld gaan. Allemaal heren die ik tegen kwam na hun profcarrière.
Maar ook spelers van diverse clubs uit de Kempen die ik heb gefloten in de jeugd en daarna tegenkom in het standaard team. Zij herkennen mij dan weer en weten dan al hoe laat het is. Vaak komen dan de mooie momenten nog even ter sprake.

Sterke punten als scheidsrechter:
Mijn sterke punten. Dit is een lastige vraag. Ik mag nu iets over mezelf vertellen als scheidsrechter. Maar de voetballers lezen dit ook en die gaan het gebruiken tijdens de wedstrijd. Dus ik ben dan ook voorzichtig om dit prijs te geven. Wel krijg ik vaak te horen dat ik de voordeelregel, zoals die in het huidige voetbal gebruikt mag worden, heel vaak toepas met een positieve uitwerking voor het spel in het geheel. Spelers reageren hier dan ook tijdens de wedstrijd positief op.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
De Covs is een vereniging voor scheidsrechters, begeleiders en rapporteurs. De vereniging organiseert en faciliteert voor haar leden of toekomstig leden avonden en bijeenkomsten om beter te worden in de conditie of spelregelkennis. Dit kan op diverse manieren. Ikzelf vind het heel belangrijk om lid te zijn van zo'n vereniging. Samen de mooie momenten delen met je trainingsmaatjes. Maar ook de minder leuke ervaringen bespreekbaar maken. De ervaren scheidsrechters kunnen de jonge dan een ruggensteuntje geven. Zeker als er de beslissingswedstrijden eraan komen. Maar ook tijdens de trainingen elkaar wat leren. Samen elkaar beter maken. De jeugd die gaat fluiten gaan we ook proberen te bereiken zodat ook zij nog beter kunnen worden en nog meer plezier krijgen in het fluiten. Er vielen in de afgelopen jaren meer scheidsrechters weg, door allerlei omstandigheden, dan dat erbij kwamen. Maar ook naar de clubs toe is het belangrijk dat er een Covs in de buurt is. Zij kampen of gaan binnen enkele kampen met het tekort aan clubscheidsrechters. Als Covs Valkenswaard zijnde willen wij samen met Covs Eindhoven de Kempische clubs graag helpen om hun clubmensen op te leiden en begeleiden zodat ook zij de B-categorie kunnen blijven voorzien van een scheidsrechter.

Overige

Hoe kijk je tegen de excessen aan die nog bij regelmaat voorkomen:
Excessen moeten we gaan voorkomen. Dit kunnen we doen door maatregelen te treffen maar die zijn vaak niet alleen voldoende. Dus moeten we het anders aan gaan pakken. Dit kunnen we doen om samen met Covs Eindhoven en de Kempische clubs avonden te organiseren voor hun clubmensen, ouders, trainers, leiders en assistent-scheidsrechters. De mensen die vaak boos worden doen dit omdat ze denken dat ze de regels goed kennen maar daar ligt het gevaar. Omdat de scheidsrechter geacht wordt ze beter te kennen dan de spelers lopen de gemoederen vaak hoog op. Als we nu tijd en energie erin steken, vanuit beiden zijden, dan komt er wellicht meer respect voor elkaar en worden de excessen minder. Wel is duidelijk dat hier veel, heel veel tijd aan gespendeerd moet worden. Maar ook ligt er een stukje verantwoordelijkheid bij het kader van de vereniging. Spreek toeschouwers aan als ze iets roepen wat volgens het bestuur niet geaccepteerd mag worden op de accommodatie. Toon het lef om dan voorop te staan. Corrigeer elkaar, spreek elkaar aan op het taal gebruik. Zelf willen we ook niet grof beledigd worden, de huid vol gescholden krijgen.

Assistent-scheidsrechters:
Assistent-scheidsrechters in het amateurvoetbal zijn vaak echte clubmensen die graag op zaterdag of zondag hun hobby uitoefenen. Zij maken deel uit van het team. Echter zij zijn assistenten van de scheidsrechter en leiden samen de wedstrijd. Dit laatste is vaak in het geding. Sommige willen wekelijks punten pakken. En maken er een potje van met het vlaggen. Als scheidsrechter is vaak moeilijk om op het juiste moment op de juiste plek te staan. Het zou heel goed zijn als een aantal assistenten eens een keer met een manier van vlaggen geconfronteerd worden. Een bron van ergernis zijn ze vaak voor het publiek en spelers. Wat zou er mis mee zijn als ook zij, samen met de scheidsrechters, een spelregeltoets moeten maken. Er zijn al jeugdspelers die dit moeten gaan halen dus kunnen deze personen, die vlaggen bij de standaardteams dit ook halen. Dan zijn ze een stukje geschoold en dit helpt de scheidsrechter tijdens de wedstrijd.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Ik heb dit onderwerp al diverse keren mogen bespreken om een lid van Covs Valkenswaard aan te dragen. Nu ikzelf de scheidsrechter van de maand ben vind ik het prima. Ik laat graag andere ook aan het woord. Het is een heel leuk item op de site. 
Misschien is het mogelijk dat wij, als Covs Eindhoven en Valkenswaard e.o, jullie eens van wat informatie voorzien bij belangrijke wijzigingen in de spelregels van het voetbal.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Een echt motto heb ik niet. Wel ben ik ervoor om samen met de spelers plezier te beleven tijdens de wedstrijd. Samen genieten van de mooie momenten. Het publiek vermaken met een mooie pot voetbal en een scheidsrechter die geaccepteerd wordt ook al moeten er soms beslissingen gemaakt worden.
Breng de spelvreugde over zoals jij die wilt beleven. Niemand heeft er baat bij, bij frustratie en irritatie. Genieten moet voorop staan. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?