Scheidsrechter van de maand: Bjorn van Osch

Deelacties:

Wij zijn van mening dat scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters/ assistent-scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 18-jarige Bjorn van Osch. Bjorn is sinds zijn 16e jaar actief als scheidsrechter voor de KNVB en fluit momenteel wedstrijden in groep 4. Zijn doelstelling is om zo snel mogelijk promotie te maken binnen de KNVB naar groep 3. Gezien zijn jonge leeftijd en het talent dat Van Osch bezit is dat een kwestie van tijd. We stellen Bjorn een aantal vragen over het leven als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal.

Open vragen

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:

Mijn naam is Bjorn van Osch, ik ben 18 jaar en woonachtig in Haaren. Ik kom uit een echte voetbalfamilie, waarvan iedereen regelmatig te vinden is bij de plaatselijke voetbalvereniging: RKSV Nemelaer. Ik studeer op dit moment maatschappelijk werk en dienstverlening, en heb een relatie met Ilse Vermeer, een meisje dat ook uit Haaren komt. In het weekend ben ik zowel als scheidsrechter-, als als assistent-scheidsrechter actief voor de KNVB.

Vanwaar de keuze om op 12-jarige leeftijd scheidsrechter te worden:
Toen ik twaalf jaar oud was, werden er bij Nemelaer pupillenscheidsrechters gevraagd. Net als de rest van mijn familie, wilde ik graag vrijwilligerswerk bij Nemelaer gaan doen, dus ik besloot me aan te melden voor de cursus. In eerste instantie werd ik dus scheidsrechter omdat ik iets wilde doen voor Nemelaer. Toen ik vijftien jaar oud was, ben ik gestopt met voetballen, omdat ik toen de C1 mocht gaan fluiten. Dat had ik voor een groot deel te danken aan Joris Schoonus, die mij altijd erg fijn begeleid heeft (en nog steeds!) bij mijn wedstrijden. De C1 voetbalde tegelijk met het elftal waarin ik speelde, dus besloot ik om mij op fluiten te concentreren. Tot en met mijn zestiende heb ik bij Nemelaer gefloten, maar altijd dezelfde kantine, bestuurskamer en spelers begon te vervelen. Dat is dan ook de reden dat ik voor de KNVB ben gaan fluiten. Ik heb eerst een half jaar jeugd gefloten, maar om sneller hogerop te geraken, ben ik geswitcht naar de senioren. Daar ben ik nu bezig aan mijn tweede volledige seizoen.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Ik ben een scheidsrechter die graag laat voetballen, en sta graag met mijn neus bovenop de situaties. Spelers hebben gauw genoeg door, wat er wel- en wat er niet mag bij mij. Ik ben erg ambitieus, en doe- en laat dus veel voor mijn hobby. Dat zorgt er voor dat ik serieus en professioneel over kom. Ik ben de rust zelve, en geef niet gauw kaarten. Dit heeft in het verleden wel eens in mijn nadeel gewerkt, omdat kaarten voor spelers toch een soort van grens zijn. Tegenwoordig is mijn kaartenbeleid een stuk verbeterd denk ik, maar dat heeft denk ik met ervaring te maken.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe:
Toen ik bericht kreeg dat ik was aangenomen voor het talententraject, heeft dat wel voor een orkaan van geluid gezorgd bij ons thuis. Mijn moeder, die bijna altijd komt kijken, mijn broertje en ik zaten te lunchen in de keuken, toen ik het mailtje binnen kreeg. Ik had na de eerste zin voldoende gelezen: Ik zat er bij!!! Ook mijn broertje en mijn moeder hebben hard gejuicht om die mail. Daarna hebben wij mijn vader opgebeld, en ook hij was heel blij voor me. Hier heb ik wel een tijdje van genoten, en nog steeds ben ik erg blij dat ik de kans krijg om me met extra begeleiding te ontwikkelen. Als ik één hoogtepunt moet kiezen, dan is dat het wel.

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe:
De vervelendste wedstrijd die ik heb gefloten was Casteren 1 – DVS 1. Casteren kon periodekampioen worden die dag, maar ik heb de wedstrijd moeten staken doordat een speler van Casteren zijn been brak. Dat was een erg nare ervaring.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Ik krijg na afloop van de wedstrijd vaak te horen dat spelers het fijn vonden dat ik goed meeliep. Spelers accepteren je beslissingen veel beter wanneer je dicht op de situatie staat, dus dat probeer ik zo veel mogelijk te doen. Ook hoop ik dat spelers zien dat ik plezier heb in mijn hobby, wat ik laat zien door te lachen, en af en toe een praatje te maken met spelers.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Fluiten in De Kuip. Dromen mag, toch? Ik ben achttien jaar, en heb dus nog volop kansen om mijzelf te ontwikkelen als scheidsrechter. Wanneer blijkt, dat mijn doelstellingen niet realistisch zijn, dan ga ik mijn doelstellingen wel bijstellen. Maar ik vind dat ik voor nu voor het hoogst haalbare moet gaan. Doordat ik ook nog als assistent-scheidsrechter actief ben, heb ik wel op twee gebieden kans om het betaald voetbal te halen.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Een goede voordeelregel waaruit gescoord wordt, is wel één van de mooiste dingen aan het leven als scheidsrechter. Helemaal als het een beslissend doelpunt is. Ik vind het ook heerlijk als ik na de wedstrijd van beide elftallen complimenten krijg. Dat is niet waar ik het voor doe, maar het geeft wel een bevredigend gevoel. Ook als ik zelf weet dat ik lekker heb staan fluiten, dan ben ik erg tevreden. Dat houdt wel in dat ik poepiechagrijnig ben, wanneer ik niet tevreden over mezelf ben.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer:
Zoals gezegd, heb ik tot mijn vijftiende bij Nemelaer gevoetbald. Voor selectie-elftallen kwam ik net tekort, maar ik heb altijd met veel plezier in de D3/D2, C3/C2 gespeeld. Ik heb zo ongeveer op elke positie gestaan, maar ik denk dat ik als laatste man het beste uit de voeten kon. 

Persoonlijk

Hobby's:
Ik ben een echt voetbaldier, dus wanneer ik zelf niet op pad hoef, ga ik graag bij mijn broertje (keeper van de D1 van Nemelaer), of mijn vriendin (speelt in de MA1 van Nemelaer) kijken. In mijn vrije tijd ga ik regelmatig naar Health City, waar ook een aantal goede vrienden een abonnement hebben. Ook kijk ik graag films, vind ik het leuk om te gaan uiteten, en van een klein gokje in het casino ben ik ook niet vies!

Een leven zonder fluiten:
Een leven zonder fluiten bestaat niet! Wanneer ik niet zou fluiten, zou ik denk ik in een vriendenteam bij Nemelaer voetballen. Ook zou ik nog voetballen in de zaal in Haaren, waar wij met onze vriendengroep een teampje hebben. Vanaf dit seizoen heb ik besloten om niet meer mee te spelen, omdat ik niet het risico mag lopen om geblesseerd te raken. Wel jammer, maar er bij zijn is voor mij belangrijker dan meespelen. 

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Ik heb er een hekel aan als teams niet op tijd klaar zijn, om het veld op te gaan. Voorafgaand in de bestuurskamer maak ik afspraken met de begeleiders van beide elftallen, en verzoek hen om vijf minuten voor aanvang van de wedstrijd klaar te staan om het veld op te gaan. Regelmatig komt het voor, dat de spelers pas rond 14.28u naar buiten komen, wat er voor zorgt dat de wedstrijd te laat begint. Ik maak toch niet voor niks die afspraak, om op tijd klaar te staan?

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Alex Bertens van VV Helvoirt. Ik heb hem een aantal keer gefloten in een vriendschappelijke wedstrijd, en hij voetbalt zó ontzettend makkelijk. Dat heeft ongetwijfeld met ervaring te maken, maar ik neem mijn petje af voor hem, hoe hij op zijn leeftijd nog zó belangrijk is op elk niveau waarop hij speelt.

Sterke punten als scheidsrechter:
Ik raak niet gauw in paniek, en door mijn loopvermogen sta ik vaak op de juiste plek om een duel te beoordelen. Vergissingen maakt iedereen, maar de manier waarop je je beslissingen verkoopt, is belangrijk. Door op de juiste plek te staan, verklein ik de kans om een foutieve beslissing te nemen, en verhoog ik de acceptatie van de spelers.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS:
Ik train zelf niet meer bij de COVS, omdat ik daar simpelweg de tijd niet voor had. Door mijn abonnement bij Health City bepaal ik zelf wanneer ik ga trainen. Wel is de COVS belangrijk, omdat je kunt overleggen over voorvallen die plaats hebben gevonden tijdens een wedstrijd. Ik heb daarom regelmatig contact met Jeroen Quinten, Joris Schoonus en wat jongens die ik ken van het talententraject. Zij zijn mijn COVS.

Je wordt begeleid door oud scheidsrechter Jack de Kroon. Hoe belangrijk is deze ondersteuning voor je en hoe kijk tegen Jack aan als oud scheidsrechter:
De coaching die wij krijgen, is ontzettend belangrijk. De coaches zijn er echt om me beter te maken, en hebben zelf veel ervaring. Zij weten hoe ze mij omhoog kunnen krijgen, en ik probeer dus ontzettend veel van ze te leren. Afgelopen zondag (25-10-2015) was Jack de Kroon mijn coach bij de wedstrijd WSJ – Zigo. Voor de wedstrijd hebben we het gehad over bepaalde situaties, dus voor de wedstrijd heb ik al veel van hem geleerd. Na de wedstrijd hebben we wat dingetjes nabesproken, en heb ik enkele beslissingen aan hem uitgelegd. Ik ben nu in afwachting van het coachrapport dat hij voor me heeft gemaakt, en daar ga ik mijn leerpunten uithalen.

Ik heb Jack zelf nooit zien fluiten, maar ik weet dat ze hem bij Nemelaer erg graag zagen komen als scheidsrechter. Mijn vader vond het een erg goede scheidsrechter, en een echte persoonlijkheid. Persoonlijkheid kan ik bevestigen, een erg goede scheidsrechter, daar ga ik wel van uit, anders fluit je niet zó lang op hoog niveau.


Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
De dode baby’tjes in Heerhugowaard. Verschrikkelijk. Die kindjes hebben niets of niemand iets aangedaan, en zijn van het leven beroofd. Erg opmerkelijk. Ik ben benieuwd wie achter deze gruweldaden zit.

Hoe kijk tegen de excessen aan die laatst plaatsvonden bij de wedstrijd RKSV Nuenen – vv Gestel:
Ik moet zeggen dat ik er inhoudelijk niets van af weet, maar dat er weer een scheidsrechter is aangevallen, is belachelijk! Wat er ook gebeurd is, wie het slachtoffer ook is, het is nooit goed om geweld te gebruiken! Ik hoop dat spelers eens na gaan denken, dat voetballen voor ons ook onze hobby is, en dat wij ons best doen om zo goed mogelijk te fluiten. Ik denk dat deze rubriek bijdraagt aan het krijgen van sympathie voor scheidsrechters. Wanneer spelers weten wie de persoon achter de scheidsrechter is, en dat heel de wereld van een scheidsrechter om een leuk potje fluiten draait, kan het zijn dat dit soort narigheden verdwijnen. Laten we het hopen, want elk incident, is er één te veel..! Bij deze wil ik de scheidsrechter ook veel sterkte toewensen, en hem meegeven dat hij zijn hobby niet moet laten varen door deze gebeurtenis!

Assistent-scheidsrechters:
Doordat ik ook voor de KNVB actief ben als assistent-scheidsrechter, weet ik hoe lastig het is om assistent te zijn. Op het niveau waar ik als scheidsrechter actief ben, heb ik te maken met clubassistenten. Ik heb er dus begrip voor als deze mannen de spelregels niet 100% kennen, omdat het soms echt ingewikkeld is. Inmiddels kan ik wel inschatten, of er sprake is van een vergissing, of van moedwillig verkeerd advies geven. Van dat laatste weet elke scheidsrechter dat het gebeurt, maar er valt weinig, of misschien wel niks, aan te doen. Je kunt nu eenmaal niet continu op lijn lopen. Het blijft een lastig onderwerp, en het is een vak apart. Ik vind het dus lastig om een standpunt in te nemen.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Ik vind het een eer dat ik scheidsrechter van de maand geworden ben. Ik vind het leuk, dat ik kan vertellen welk mens er achter mij als scheidsrechter zit, zodat spelers ook een andere kant van mij leren kennen. Ook is het voor de buitenwacht goed om te weten, dat scheidsrechters die de top willen halen, er net zo veel voor moeten doen- en laten, als dat voetballers dat moeten. Ik lees elke maand het verhaal van de scheidsrechter van de maand, en ik kom zo telkens weer iets te weten over andere scheidsrechters.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter: 
Plezier is en blijft het belangrijkste van de sport. Wanneer iedereen plezier heeft gehad op het veld, zijn er alleen maar winnaars. 

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?