Scheidsrechter van de Maand: Wil Rombouts

Deelacties:


Wij zijn van mening dat scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 59-jarige Wil Rombouts uit Bergeijk .

Wil is begonnen met het fluiten van wedstrijden na zijn actieve loopbaan als voetballer bij Bergeijk en EFC. Wil fluit ondertussen al 15 jaar wedstrijden onder de vlag van de KNVB en geeft voornamelijk leiding aan wedstrijden uit de tweede en derde klasse. Wil staat te boek als een scheidsrechter die het spelletje goed aanvoelt gezien zijn verleden als amateurvoetballer.

We stellen Wil een aantal vragen hoe het hem vergaat na 15 jaar fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek
Wil Rombouts getrouwd met Helma vader van 3 kinderen en in maart volgend jaar als alles volgens planning verloopt opa van een klein kind. Ben werkzaam als hoofd expeditie bij Wilvo Metaalbewerking in Bergeijk. Naast het voetballen ben ik actief in de plaatselijke politiek in Bergeijk en verricht ik nog wat hand en spandiensten bij RKVV Bergeijk.

Vanwaar de keuze om na je voetballoopbaan scheidsrechter te wordenIk ben er min of meer toevallig ingerold. Was een jaar of 20 geleden leider bij de C-jeugd waar mijn zoon in voetbalde. Bergeijk startte toen met het opleiden van club-scheidsrechters en ik werd gevraagd of ik ook mee wilde doen, ze hadden nog één iemand te kort om de cursus in Bergeijk te kunnen houden. Heb me toen maar aangemeld en de cursus gevolgd. Toen ik later noodgedwongen moest stoppen met voetballen vanwege een blessure heb ik me aangemeld bij de KNVB. Ik kon direct instromen maar moest wel een cursus gaan volgen waar ik ter zijnde tijd een uitnodiging voor zou krijgen, helaas heeft die uitnodiging mij nooit bereikt. Ik ben toen ook vergeten om de KNVB een herinnering te sturen.

Daarna ben ik in vrij snel tempo een paar keer gepromoveerd en bij de laatste promotie heb ik meteen een uitnodiging gekregen om de cursus SOII te gaan volgen. Met de vermelding als je niet alle dagen aanwezig was bij deze cursus degradatie het gevolg was. Aangezien ik meestal 4 avonden bezet ben in de week had ik een probleem…. maar toen ik dat melde bij de KNVB werd het daar snel duidelijk dat ik op een veel hoger niveau floot dan dat ik aan opleiding genoten had. Had namelijk alleen de cursus clubscheidsrechter gevolgd. Ik heb toen toch maar de cursus SOII gaan volgen, wat overigens een hele goede en leerzame cursus is. Ik had toen de nodige vinkjes achter mijn naam staan om het niveau te mogen fluiten waar ik nu ben ingedeeld.
Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter
Denk dat ik heel rustig ben en de spelers veel kans geef om hun emoties te kunnen uiten maar dat ik ook “hard” kan optreden als het nodig is.

Hoe zijn de afgelopen vijftien jaar als scheidsrechter verlopen 
Super snel heb vele mooie wedstrijden mogen fluiten heb nog nooit een wedstrijd gestaakt en op een paar kleine incidenten na geen problemen gehad.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter
Hopelijk ben ik niet bekend bij de voetballers want een goede scheids valt niet op. Maar als ze wel een beeld bij me hebben dan denk ik, hoop ik dat het een beeld is van een scheids die de snelheid in het spel wil houden. Die veel voordeel toepast maar dit ook weer heel ver terughaalt mocht het voordeel weg zijn. Die niet flauw is met kaarten maar ze wel trekt bij overtredingen die niets met voetballen te maken hebben.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter
Heb geen grote doelstellingen als scheidsrechter, probeer dit niveau te behouden en dat lukt aardig vorige competitie stond ik 6e in mijn groep. Maar ben wel realistisch ben bijna 60 jaar kan het nu nog aardig belopen. Train daar ook best veel voor maar mocht dat minder worden dan stop ik en ga ik op zondag morgen gewoon nog lekker een wedstrijd fluiten bij de lagere elftallen bij een van de vele clubs in de gemeente Bergeijk.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi
Geen idee het is een soort van verslaving denk ik op zondag geen wedstrijd dan mis je wat, dan is de zondag niet compleet.

Persoonlijk

Hobby's:
Naast het voetballen fietsen zowel mountainbiken als op de racefiets.

Een leven zonder fluiten:
Gaat gewoon verder denk ik maar zal het wel gaan missen want dat doe ik nu al in de winterstop.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:
Voetballers die constant uit aan het delen zijn maar niets kunnen incasseren (had ik trouwens ook al een hekel aan toen ik nog voetbalde). Scheidsrechters die zelf niet inzien dat het niveau wat ze fluiten niet kunnen belopen.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal:
Heb niet iemand speciaals die me bij gebleven is bij elke wedstrijd vallen mij goede en mindere goede spelers op. Spreek na de wedstrijd vaak met de trainers en mijn evaluatie over de spelers kloppen vaak met het beeld dat de trainers hebben over hun eigen spelers. Over mijn functioneren zijn we niet altijd eens maar dat mag.

Sterke punten als scheidsrechter:
Duidelijkheid denk ik maak keuzes en ben niet flauw. Daarnaast probeer ik er altijd er “boven” op te zitten en dan krijg je meestal het voordeel van de twijfel niet alleen van de spelers en de staf maar ook van het publiek.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS: 
Heel belangrijk naast de trainingsmogelijkheden (waar jammer genoeg te weinig gebruik van gemaakt wordt) vind je er ook een klankbordgroep waar je op terug kan vallen.

Overige

Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
Dat ik uitgekozen ben tot scheidsrechter van de maand.

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal: 
Voetbal is emotie en dat moet ook zo blijven maar dat mag nooit leiden tot geweld, discriminatie of andere excessen en wie zich daar niet aan houd moet daar keihard op worden afgerekend,



Assistent-scheidsrechters:

Gelukkig meer goede dan minder goede. Verder heb ik er veel respect voor want het is het minst gewaardeerde en misschien wel de moeilijkste functie binnen het voetballen.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand:
Was wel vereerd en een goed initiatief denk ik maar denk ook eens aan al die clubscheidsrechters die de lagere elftallen fluiten. Heb daar persoonlijk nog meer respect voor dan voor KNVB-scheidsrechters. Als wij een keer slecht fluiten dan balen wij ontzettend en dat zakt gaande weg de week weer weg maar een clubscheidsrechter moet de volgende zondag weer aan de bak bij die zelfde club.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
We kunnen niet zonder elkaar....... toon dan ook respect voor elkaar.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?