Terugblik op: Scheidsrechter Jack de Kroon 40 jaar in het vak

Deelacties:


Hieronder een interview met Jack de Kroon van september 2018 waar hij terugkijkt op zijn 40-jarige loopbaan als scheidsrechter. In januari 2019 stopte De Kroon per direct als scheidsrechter na een meningsverschil met de KNVB. Voor dit interview Klik hier.

De Kroon begon in 1978 met fluiten van wedstrijden, het jaar dat het Nederlands elftal de WK-finale verloor van Argentinië, zo lang is het geleden dat Jack zijn eerste wedstrijden leidde in het amateurvoetbal. Anno 2018 is De Kroon nog wekelijks te bewonderen op de voetbalvelden.
Nadat De Kroon in 2016 had aangegeven te moeten stoppen als scheidsrechter wegens een enkelblessure, volgde al snel een rentree. Na onderzoeken en behandelingen van specialisten werd De Kroon in een kort tijdsbestek weer fit verklaart en meldde hij zich weer aan bij KNVB. De bond zag De Kroon graag terugkomen, maar met de voorwaarde dat hij onderaan de ladder moest beginnen (5e klasse). De Kroon accepteerde deze voorwaarde en werkte zich snel op naar zijn gewenste niveau van de 2e en 3e klasse.

We gaan de historie van Jack de Kroon belichten en stellen hem een aantal vragen.
Jack, je begon 1978 met het fluiten van wedstrijden, kan je nog je eerste wedstrijd herinneren als scheidsrechter voor een standaard eerste elftal en welke wedstrijd was dat
Dat was een wedstrijd uit de standaard 4e klasse tussen VVAE (het huidige VV ACHT) en VV BES. Wat ik nog weet is dat het een wedstrijd was met veel passie en strijd. Twee goed voetballende ploegen die met een 3-3 gelijkspel van het veld afstapte. Ik begon toen op dit niveau in een periode dat er voldoende scheidsrechters waren. Het was dan ook moeilijk om snel promotie te maken naar een hoger niveau. Ik heb dus een aantal jaren op 4e klasseniveau gefloten en daarna heb ik langzaam promotie gemaakt naar de hogere klasses.
Het verschil van een wedstrijd fluiten in 1978 en het fluiten van een wedstrijd in 2018
Het grote verschil is dat het tempo in de huidige wedstrijden veel hoger ligt dan in mijn beginperiode als scheidsrechter. Aan de andere kant was het voetbal destijds veel mannelijker. Nu zie je vaak dat spelers nogal vlug geïrriteerd raken als er een overtreding wordt gemaakt. Dat was toen wel anders. Alles verandert natuurlijk, ook het verbale richting de scheidsrechter. De spelers van nu zijn veel mondiger. Maar ik moet zeggen dat het respect wel altijd gebleven is in de 40 jaar die ik als scheidsrechter heb meegemaakt. Al met al blijft het leuk om iedere week weer op het veld te mogen staan.
Hoe kijk je terug op 40 jaar scheidsrechter zijn
Een tijd die ontzettend snel voorbij is gegaan. Ik kan terugkijken op een mooie tijd waarin ik nauwelijks blessures heb opgelopen buiten een breuk in mijn middenvoetsbeentje en de enkelblessure in 2016. Op het moment van een breuk in mijn middenvoetsbeentje had ik net promotie gemaakt naar hoofdklasseniveau. Na zes wedstrijden te hebben gefloten, raakte ik 'jammerlijk' genoeg geblesseerd. Het koste mij uiteindelijk een degradatie naar Groep 1.
Conclusie na 40-jaar scheidsrechter zijn is.... dat dit voor mij nog steeds het leukste is om te doen, het leiden van voetbalwedstrijden. Het heeft me tot nu toe zoveel gegeven waarin ik veel kennis heb opgedaan met trainers, spelers en andere mensen binnen een vereniging. Een periode waarin ik met de meesten een goede band mee heb opgebouwd.

Hoe lang wil je actief blijven als scheidsrechter
Ik heb ooit eens gezegd, als ik er 40 jaar op heb zitten als scheidsrechter dan stop ik er mee. Maar daar kom ik nu op terug. Want het is en blijft voor mij iedere week weer leuk om op het voetbalveld te staan. Ik ga door zolang ik het conditioneel kan volhouden. Als ik merk dat ik het lopend niet meer kan bijhouden, dan is het tijd om te stoppen.

Maar ik houd mijn conditie op peil bij de COVS Eindhoven, een vereniging waar elke scheidsrechter lid van zou moeten zijn, je traint er. Je kunt er bijeenkomsten bijwonen en er worden spelregelavonden georganiseerd, zo leer je vanzelf beter te worden.


Je hoogte en dieptepunten uit je 40-jarige loopbaan als scheidsrechter

Het hoogtepunt uit mijn carrière is toch wel de promotie naar hoofdklasseniveau. Ik heb daar een aantal prachtige wedstrijden mogen fluiten, waaronder de 'derby van het zuiden' tussen SV Meersen en EVV Echt, voor ruim 3000 toeschouwers. Daarnaast de afscheidswedstrijd van Philip Cocu bij PSV in een oefenwedstrijd tegen VV Acht tijdens de voorbereiding en de oefenwedstrijd tussen Geldrop en PSV. Dat zijn leuke wedstrijden om te fluiten.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook dieptepunten die je als scheidsrechter heb meemaakt. Een daarvan is dat ik een wedstrijd moest fluiten in de 2e klasse. Welke wedstrijd ga ik niet benoemen, maar in dit duel moest ik al na negen minuten twee spelers van de thuisploeg van het veld sturen met een rode kaart. Dit was onvermijdelijk, gezien de aard van de overtredingen, maar zoals het vaak benaderd wordt, waren de spelers het daar totaal niet mee eens. Toen ik later 'noodgedwongen' een derde speler met rood van het veld moest sturen, waren de rapen gaar. Een supporter kwam met veel verbaal het veld op rennen om verhaal te halen, gelukkig werd hij tegen gehouden door een bestuurslid van de club. Ik heb daarna de wedstrijd moeten staken, omdat ik me niet meer veilig voelde. Uit noodzaak is de politie gebeld en ik ben onder begeleiding vanuit het sportpark richting de snelweg geleid. Een nare ervaring, die je als scheidsrechter niet snel vergeet. Ik heb deze club dan voor het leven op de zwarte lijst staan.

Tot slot

Wat wil je de aankomende scheidsrechters in het amateurvoetbal meegeven
Wat moet je daarin adviseren? Iedere scheidsrechter fluit wedstrijden op zijn eigen manier. Je moet het met z'n allen doen, spelers, trainers, assistent-scheidsrechters, supporters en bestuursleden om er een mooie sportieve middag van te maken. Geniet van elke wedstrijd die je mag fluiten, op welk niveau dan ook.

Jack de Kroon en het amateurvoetbal
Een goed huwelijk wat we vieren met een 40-jarig jubileum.

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?