Oirschot Vooruit neemt voorschot op titel in 3D

Tja, wat als scheidsrechter Elbersen in de 16de minuut niet had besloten om Wilhelmina Boys-aanvoerder Bart Meeske van het veld te sturen? Wat als in de 33ste minuut de vrije trap van Ruben Rocha Rodriques niet op de lat, maar in het doel was beland? Wat als Wilhelmina Boys het tweede en derde doelpunt van Oirschot Vooruit niet zo gemakkelijk had weggegeven? En wat...? Feit is dat de thuisclub zondagmiddag zeer efficiënt was bij het benutten van de kansen en vrijwel honderd procent scoorde: 3-0.
(Joost Kemps werd voorafgaand aan de wedstrid gehuldigd voor zijn 250e wedstrijd voor Oirschot Vooruit)

Opvallend genoeg was Wilhelmina Boys, ook met een man minder, eigenlijk de beter voetballende ploeg, maar profiteerde Oirschot Vooruit optimaal van de ontstane ruimte en de onzekerheid in de Bestse defensie. Zonder Meeske, vaak toch de rots in de branding en degene die iedereen scherp houdt, had de verdediging van de gasten enige tijd nodig om zich te herstellen. Toen iedereen weer 'goed' stond, was het rust en gaf het scorebord een 3-0 voorsprong voor Oirschot Vooruit aan. Een bekende situatie voor beide teams trouwens, want ook in de heenwedstrijd in Best leidde de formatie van trainer Piet Drijvers na de eerste helft met dezelfde cijfers.
Vanaf het eerste fluitsignaal zochten Oirschot Vooruit en Wilhelmina Boys vol de aanval. Het vele publiek maakte zich dan ook op voor een spannende pot voetbal. In de 14de minuut was er het eerste gevaar voor het doel van Wilhelmina Boys. Er volgde een ware scrimmage, waarbij het haast een wonder was dat er niet werd gescoord. Twee minuten later was dit wel het geval. Dennie Banda speelde zich behendig vrij ('met de hand', werd later gesuggereerd, red.) en werd in het strafschopgebied onreglementair gestuit door Bart Meeske. De scheidsrechter floot voor een strafschop en gaf rood aan de Wilhelmina Boys-verdediger.
Mazzel
Joris Swaanen voltrok vanaf elf meter het vonnis en schoot zijn ploeg op 1-0. De aanvoerder van Oirschot Vooruit had overigens niet veel later mazzel dat Elbersen hem spaarde bij een forse overtreding op Mark de Wit. Een gele kaart was op zijn plaats geweest en dit zou dan zijn tweede zijn. Nu bleef het elf tegen tien en van deze numerieke meerderheid maakte Oirschot Vooruit uiteindelijk gebruik. Maar eerst kwam Wilhelmina Boys nog bijna op gelijke hoogte. Rodriques mocht van een meter of twintig een vrije trap nemen. Hij krulde de bal boven doelman Menno Kuulkers op de lat. De pas 19-jarige aanvaller, in de belangstelling van diverse clubs, baalde zichtbaar.Vijf minuten lag de bal aan de andere zijde namelijk wél in het doel. Een pass van Swaanen belandde bij Stijn Koolen en deze rondde beheerst af. Wilhelmina Boys was aangeslagen en in de 44ste minuut was het bijna 3-0. Banda en Meeuwis verschenen in kansrijke positie, maar verzuimden de trekker over te halen. In de blessuretijd was het alsnog raak. Fons Meeuwis, zondagmiddag bij vlagen ongrijpbaar voor de Wilhelmina Boys-verdedigers, kon van 3-0 simpel binnenschieten. De wedstrijd leek daarmee definitief gespeeld.Tevreden
In de tweede helft bracht Jurgen Elbers, trainer van Wilhelmina Boys, Jochem Meerman voor Maron Heersmink. Wellicht dat hij hiermee wat meer snelheid en beweging wilde creëren, maar de thuisclub kwam zelden in gevaar. Er waren over en weer kansjes, maar van een echte wedstrijd was natuurlijk geen sprake meer. Drijvers: 'Ik heb in de rust ook gezegd dat we tevreden moesten zijn. Uiteraard wilden we nog meer scoren, maar we wisten ook dat we Wilhelmina Boys niet terug in de wedstrijd moesten laten komen. Dat hebben we eigenlijk heel goed gedaan. We gaven nauwelijks iets weg. Tot in de 88ste minuut. Ik ben echter zeer tevreden. Met nog drie inhaalwedstrijden hebben we het nu helemaal in eigen hand.'In de slotfase scoorde invaller Michael Koning de verdiende 3-1, maar verder liet Oirschot Vooruit het niet meer komen. Teleurgestelde gezichten dus bij de rood-wit-blauwen en blijdschap bij Oirschot Vooruit. De groenwitten staan nu nog één punt achter op koploper Wilhelmina Boys, maar heeft nog drie wedstrijden te goed. Thuis tegen SBC en uit naar Nevelo en EMK. 'Als we ze allemaal winnen, kan het bijna niet meer stuk, maar het wordt nog een hele klus', erkent Drijvers. 'Natuurlijk hebben we vandaag goede zaken gedaan, maar we hebben alleen nog maar een periodetitel. Voor het kampioenschap moeten we vol aan de bak!'

Opstellingen:

Oirschot Vooruit: 1. Menno Kuulkers, 2. Dorus Kemps, 4. Sjoerd van de Wal, 5. Joost Kemps, 7. Dorus van de Wal (17. Kay Laenen), 9. Fons Meeuwis (3. Daan Hagemeier), 11. Joris Swaanen, 12. Jasper van Kollenburg, 13. Dennie Banda, 14. Koos Gloudemans, 16. Stijn Koolen (10. Max van Kollenburg).

Wilhelmina Boys: 1. Tom Molenberg, 2. Mike Smit, 3. Kevin Gordon, 4. Lars Kuys, 5. Bart Meeske, 6. Stefan van Dam, 7. Jan van Gerwen, 8. Stef Vervloet, 9. Maron Heersmink (14. Jochem Meerman/12. Thomas Peulings), 10. Mark de Wit (15. Michael Koning), 11. Ruben Rodrigues.