Noud van Buul op bezoek bij de derby Bergeijk - De Raven

Bergeijk-De Raven, de derby van de Kempen in de vierde klasse.

Na succesvolle jaren bij Bergeijk 2 en de A-junioren werd ik acht jaar later hoofdtrainer bij RKVV Bergeijk. Het tijdperk van onder andere iconen als Sjef van Lieshout, Louis de Backer, Harrie van Woerkum, Jan Smets, Jan Peters was voorbij. Toen kwamen er andere tijden …… Adriaan Burgmans een topkeeper; een echte penalty killer “De bal zal ver in de hoek moeten zijn wil hij die niet pakken.” Adriaan had het in zich om een plaats in het betaald voetbal te verwerven, maar hij had niet die must. Sjef Janssens, de zoon van Harrie Postel, een gifkikker die ook nog eens kon voetballen. Johan Rijkers die totaal twaalf seizoenen bij mij gespeeld heeft; een smaakmaker voor het voetbal, er gebeurde altijd iets …. Henri Senders de man met een fluwelen techniek, helaas nogal wat blessureleed gekend. Hans Cox de speler die de verdediging perfect organiseerde en loepzuivere passes gaf. En dan kom ik bij de sterren voorin. Jack Hoeks op zeventienjarige leeftijd speler bij Oranje in zijn leeftijd categorie en een grootse carrière in het vooruitzicht. Maar daar dacht Jan Heintze helaas anders over ……. In een jubileum wedstrijd van RKVV Bergeijk dolde hij op de rechtervleugel Heintze van PSV in de aanvangsfase menig keer. Die kon het echter niet verkroppen om door een amateur tot figurant verwezen te worden. Met als gevolg de botte bijl. Door deze knieblessure die Jack opliep heeft hij – helaas – zijn niveau nooit meer kunnen halen. Weg spetterende voetballoopbaan. En dan Rob van Woerkum, de linkerspits. De manager van Winterslag (de voorloper van RC Genk) klopte bij mij aan. Zij waren zeer geïnteresseerd, maar Rob verkoos de kledingzaak boven het bestaan van voetbalprof. En dan hadden we daar in de punt van de aanval ook nog Frank Simons, oog voor het spelletje, die van een halve kans een hele wist te maken en menig doelpunt meepikte. Natuurlijk konden deze spelers het niet alleen en hadden we ook prima ondersteunende spelers; we waren een echt team. Alhoewel het bij aanvang van mijn tweede seizoen “iets” minder goed liep. Voor de teambuilding hadden we leuke uitstapjes; zelfs een lang weekend Friesland om nooit te vergeten. We spaarden zelf om het te bekostigen en voorzitter Kees Moeskops deed honderd gulden in de pot per punt dat wij behaalden. We speelden in de 2e klasse en werden daar het eerste jaar vijfde en het tweede jaar tweede; op een haar na misten we het kampioenschap.

Het is al de hele week hondenweer. Maar de wedstrijd tegen De Raven wordt op kunstgras gespeeld en zal wel doorgaan. Op papier een leuke derby. AVE heeft gekozen voor de stadse derby DBS-WODAN als wedstrijd van de week, maar de Kempische class RKVV Bergeijk- De Raven lijkt een leuk alternatief voor mij. Hoogeloon heeft de eerste periode behaald en gaat in de tweede periode fier aan kop. En Hoogeloon, nu koploper, stevent misschien wel op het kampioenschap af. Voor Bergeijk zijn er volop kansen om te gaan voor de nacompetitie en daarin promotie af te dwingen.

De wedstrijd: RKVV Bergeijk – de Raven: 2-0
Al in de tweede minuut moet De Raven-doelman Melvin Rombouts handelend optreden. Na vijf minuten haalt Bergeijk aanvaller Jari Kok verwoestend uit maar de bal gaat net voorlangs. Gijs Wuijts van de grensbewoners ontpopt zich dan al als een handenbindertje, soms wel iets te opportunistisch. In de achtste minuut maakt Roy Veraa van de thuisploeg een tackle van achter. Teun van Ekkendonk belast zich met de gegeven vrije trap maar Stijn Clemens mist jammerlijk. Enkele minuten later mist rechtsachter, Raaf Willem Kwinten, maar de bal van Lars Luijten heeft niet voldoende vaart en de keeper redt. Na een kwartier valt de 1-0: Rik Daams brengt de bal via de linkerzijde voor doel – de Raven verdediging inclusief keeper ziet er niet al te best uit – en Piet Michielse kopt in de korte hoek raak. Drie minuten later heeft Gijs Wuijts zich uit de spitspositie terug laten zakken naar de zijkant van het veld en stuurt zijn Raven ploeggenoot Stijn Clemens de diepte in maar die schiet uit vrije positie over. Gijs had vaker dit handelsmerk zo kwam ook Niels Peeters in riante positie maar kon daar geen goed vervolg aan geven. Twee minuten later geeft Niels Peeters van de grensbewoners een pass op Stijn Clemens die uit de rug van Jop Lavrijssen is weggelopen maar ook nu geen victorie. Linksbuiten Colin Bergmans van Bergeijk maakt een sterke indruk over de linkervleugel met zijn slepende bewegingen; passeeractie en dat hij zowel links- als rechtsbenig is. Op het half uur een steekpass van Tom Simon van de Raven op Gijs Wuijts maar diens voorzet kan niet verzilverd worden. In de 35e minuut weer de bekende – zoals eerder beschreven – pass van Gijs Wuijts op Stijn Clemens binnen de 16M maar andermaal  geen tastbaar resultaat. Negen minuten voor rust een pass van Colin Bergmans op Lars Luijten –die geheel ongedekt staat binnen de 5M! – maar deze strandt op de Raven goalie. Niet getreurd voor de thuisploeg: in de 41e minuut valt de 2-0; Bergeijk krijgt teveel ruimte binnen de 16M; en  Jop van Veldhoven profiteert waarbij de Raven sluitpost niet geheel vrijuit gaat. In de 43e minuut laat Colin Bergmans zijn tegenstrever weer zijn hielen zien maar het feest gaat – vanwege vermeend buitenspel – niet door. In de voorlaatste minuut van de eerste helft ontbeert het de Raven aan het nodige geluk om de aansluitingstreffer te scoren: Stephan Frenken meldt zich aan het front maar zijn kopbal komt op de binnenkant paal en passeert niet de doellijn.

In de bestuurskamer vraag ik – na het genot van een kopje koffie – aan een bestuurslid van Bergeijk of de wedstrijd gespeeld is. “Dat durf ik hier niet te zeggen …..” is zijn antwoord.

Begin van de tweede helft is het voornamelijk middenveld spel wat we voorgetoverd krijgen. Tot de 53e minuut als een Bergeijk verdediger slecht – door het midden, kort voor het doel langs – uitverdedigt en een Raven aanvaller de bal tegen zijn lichaam krijgt en het leder zich beangstigend naar het doel verplaatst maar keeper Daan Bauhaus weet met een geweldige reflex nader onheil te voorkomen. Op het uur komt er een voorzet van Stijn Clemens voorbij de tweede paal maar Raven speler Tom Simon knalt in de korte hoek op de paal. Het eerste kwartier van de tweede helft verricht Bergeijk te weinig arbeid om gevaarlijk te worden. Er is een sporadische counter zonder gevolgen. In de 69e minuut kwam bij de thuisploeg Koen van Woerkum in het veld voor Jari Kok. Van Woerkum – zie de column van de wedstrijd Bergeijk tegen ZSC – die mij toen en ook nu weer goed beviel. Evenals Gijs Wuijts (de Raven) en Colin  Bergmans (Bergeijk) is dit wel een speler waarvoor je naar het sportpark gaat. Meteen werd Koen middels een vrije trap gestuit na een sterke dribbel en amper een minuut later dwong hij de Raven keeper tot het uiterste met een laag schot en de corner die daaruit volgde  kregen vier Bergeijk spelers de mogelijkheid om de stand te wijzigen. In de 88e minuut heeft Stephan Frenken – de Raven – nog een goede mogelijkheid maar met zijn linker weet hij geen schot op doel te produceren. Vanuit de doeltrap die daarop volgt geeft Koen van Woerkum een prima bal op  Colin Bergmans maar die kopt naast.

Hoe het was deze middag? Er was passie! Er was strijd! Maar er was weinig goed voetbal! Er was een scheidsrechter van dienst – Gijs de Kort – die de wedstrijd goed aanvoelde en prima leidde. Als het “niet anders kan” snap ik dat een bal “weggerost” wordt maar als het kan moet je kiezen voor “een voetballende” oplossing.” Dat mis ik vooral in de vierde en vijfde klas.
Een verdiende overwinning voor Bergeijk maar ik kan wel begrijpen als ze bij de Raven zeggen “er had meer ingezeten …..”