Maandelijkse column van: Scheidsrechter Nick Ooms

Deelacties:

Het scheidsrechterskorps vergrijsd, het aantal actieve scheidsrechters neemt af. De hoeveelheid scheidsrechters die instromen is niet om over naar huis te schrijven. Een ontwikkeling die al jaren aan de gang is. Een zorgwekkende ontwikkeling voor het amateurvoetbal hoor ik veel verenigingen roepen. Maar hebben wij daar zelf ook niet allemaal een beetje schuld aan?
Natuurlijk zijn er allerlei maatschappelijke ontwikkelingen welke bijdragen aan de afname van vrijwilligers bij verenigingen, het scheidsrechterskorps heeft daar waarschijnlijk ook last van.

Onze nationale voetbalbond legt de verantwoordelijkheid voor het kunnen spelen van voetbalwedstrijden bij de verenigingen. Meer en meer moeten verenigingen zelf zorg dragen voor scheidsrechters. Gelukkig zien verenigingen de noodzaak hiervoor in en worden er op steeds meer plaatsen cursussen georganiseerd om leden van de vereniging op te leiden tot scheidsrechter.


Doel
Als docent arbitrage van de KNVB-academie zie ik veel aankomende scheidsrechters passeren. Spelbegeleiders, pupillenscheidsrechters, verenigingsscheidsrechters, en startend KNVB-scheidsrechters, veel van hen heb ik de afgelopen jaren mogen begeleiden bij hun eerste stappen op het voetbalveld. Hopelijk nemen velen van hen in de toekomst mijn actieve rol als scheidsrechter over. Een aantal van mijn cursisten heeft de ambitie uitgesproken om Champions league wedstrijden te willen fluiten. Een beperkt aantal kan wellicht die stap in de toekomst maken. De kans op het behalen van een WK-finale is voor een scheidsrechter groter dan voor een voetballer. Simpelweg omdat er veel meer voetballers zijn dan scheidrechters. Een WK-finale fluiten is echter toekomstmuziek. Voordat het zover is heeft een scheidsrechter een lange weg te gaan. De eerste paar jaar als scheidsrechter op het voetbalveld zijn misschien wel de moeilijkste van allemaal. Er wordt rond de voetbalvelden vaak iets geroepen over de scheidsrechter. De bekendste, welke regelmatig op de tribune te horen is, en nog redelijk onschuldig is, luidt "Hij zal thuis wel niets te zeggen hebben". Een scheidsrechter hoort deze opmerkingen natuurlijk ook.
Ervaring
Zelf kan ik, na al die jaren op het voetbalveld, die kritische noten vanuit het publiek prima van me af laten glijden. Maar hoe anders was dat in het prille begin van mijn scheidsrechter carrière. Als beginnend scheidsrechter voel je de druk van een wedstrijd, 22 Spelers binnen de lijnen die je het soms niet echt makkelijk maken. Als beginnend scheidsrechter heb je al je aandacht nodig om spelsituaties te beoordelen en te beslissen of je al of niet moet fluiten. Overtredingen beoordelen is voor de beginnend scheidsrechter nog geen automatisme. Over iedere beslissing moet je nadenken en de kritische noten vanuit het publiek of op het veld zelf, helpen je dan niet om zeker te zijn van je beslissingen. En één ding is zeker: Onzekerheid is de slechtste eigenschap voor een scheidsrechter!

Opleiding
Tijdens de opleidingen van de KNVB-academie geven we cursisten de ruimte om eigen onderwerpen in te brengen. Spijtig genoeg is het commentaar van spelers, begeleiders en publiek op de scheidsrechter een vast terugkerend onderwerp waar een beginnend scheidrechter tegen aanloopt. Zelfs de 12-jarigen die bereid zijn om op te treden als spelbegeleider bij de F-pupillen in de nieuwe 6 tegen 6 voetbalvormen, waarbij plezier voorop moet staan, worden geconfronteerd met aanmerkingen op hun leiding, evenals de 60-jarige cursist die zijn club uit de brand wil helpen en een cursus volgt om zichzelf de regels nog beter eigen te maken. Tijdens de cursusavonden bespreken we met cursisten wat commentaar en de kritiek met hen doet. Iedereen gaat er op zijn of haar eigen manier mee om. Maar een veelgehoord gevolg van de kritiek is dat scheidsrechters er onzeker van worden. Deze onzekerheid zorgt voor minder plezier in het fluiten van wedstrijden en is wellicht uiteindelijk de aanleiding tot een besluit om niet langer wedstrijden te willen leiden.

En daarmee is de cirkel rond. Ondanks het feit dat mijn vraag wellicht aan dovemans oren is gericht, wil ik alle voetballiefhebbers toch vragen stil te staan bij het effect van hun opmerkingen aan het adres van de scheidrechter. Laten we met elkaar zorgen dat de beginnend scheidrechter, of deze nou 12 jaar of zelfs 60+ is, zich zekerder gaat voelen op het voetbalveld zodat we uiteindelijk allemaal op ons eigen niveau (als speler, begeleider, scheidsrechter en als toeschouwer) kunnen genieten van deze prachtige bijzaak in het leven.

Nick Ooms

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?