logoclaesensvanderijtuitg(01).jpg
bannerbandenservice8(uitghometop1).png
Banneruitgelichthoeveland1.jpg
logobasemanstophome.jpg
van-t-hooftuitg..jpg
spittersuitg.1.jpg
Image layer Slide thumbnail

FC Eindhoven/AV moet titel nog een weekje uitstellen

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Afsluiting seizoen AVE op vrijdag 7 juni

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Unitas'59 versterkt zich met twee spelers

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

Profiel van de week Appie Azmani (FC Eindhoven/av)

LEES MEER

Image layer Slide thumbnail

TOP-100 jeugdopleidingen seizoen 2018-2019

LEES MEER

W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Ad Borrenbergs
Blatter Legal
MCB Direct
Hypotheekvisie
sanidump
W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Lamers Van de Wijdeven
van'thooftvanrosmalen
Borrenbergs
spitters.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannermaasmakelaars.jpg
logomcbdirect1.jpg
Ad Borrenbergs
vdl.jpg
Blatter Legal
bannersanidump.png
basemans.jpg
hypotheekvisie.jpg
claessensvdrijt.jpg
sporthalhoeveland.jpg

25 april 2019 | - Trainer in het nieuws 

Het is mooi geweest voor Marc van Kemenade


Deel dit bericht:


Marc van Kemenade stopt na dit seizoen als voetbaltrainer in het amateurvoetbal.

Marc van Kemenade gaat na ruim 47 jaar het amateurvoetbal verlaten. Marc begon zijn loopbaan als voetballer bij Woenselse Boys en maakte op 12-jarige leeftijd de overstap naar het toenmalige RKSV Woensel, waar hij op 12-jarige leeftijd werd aangemeld als 1000e lid van de club. Daarna volgde De Spechten, Brabantia, Woenselse Boys, Nieuw Woensel en PSV/av.

Van Kemenade alias ‘de witte Maradona’ begon zijn trainerscarrière bij de amateurs van PSV waar hij twee seizoenen als speler/trainer het tweede elftal onder zijn hoede had. Daarna werd hij hoofdtrainer van resp. Nieuw Woensel, RKSV Sterksel, SDO’39, VV Steensel en Waalre waar hij na dit seizoen zijn carrière afsluit. Met SDO’39 en Waalre wist Van Kemenade promotie af te dwingen naar de 4e klasse.

Waalre
Van Kemenade is bezig aan zijn vierde seizoen bij Waalre. Na het behaalde kampioenschap in het afgelopen seizoen spreekt Waalre op 4e klasse niveau ook een aardig woordje mee. Na een aarzelend begin heeft de ploeg van Van Kemenade zich aardig genesteld in de top van de 4e klasse. Waar Hoogeloon een maatje te groot lijkt is het voor de ploegen daaronder zaak om zo hoog mogelijk te eindigden in de competitie voor deelname nacompetitie. Waalre is een van de kanshebbers en maakt -buiten de ranglijst- ook nog kans op de tweede periode.

We stellen de vraag waarom Marc van Kemenade stopt na 16 jaar als voetbaltrainer. “Zoals gezegd, is het mooi geweest, tijd om met de VUT te gaan, haha. Ik ben nu, zowel als voetballer en trainer, ruim 47 jaar actief in het amateurvoetbal en kan terugkijken op een mooie tijd die ik niet had willen missen. Kan er een boek over schrijven maar ik ben er klaar mee. Ik merk dat met name de gang naar de trainingen na al die jaren steeds moeilijker wordt. Vooral in de winterperiode. Het is als hobby begonnen en dat moet het ook zo blijven. Er gaat ook gewoon veel tijd in zitten en op een gegeven moment merk ik dat de zin minder wordt. Ik hoef er niet van te leven, al moet ik wel eerlijk bekennen dat in tijd dat ik alimentatie moest betalen, de vergoeding voor het trainerschap erg welkom was, haha.”

De 54-jarige Van Kemenade twijfelde al een tijdje om te stoppen en heeft nu definitief de knoop doorgehakt: “Dit is niet van een op de andere dag besloten maar ik ben met het afscheid nemen al een tijdje bezig. Ik vind vier jaar Waalre ook een mooie afsluiting en ik heb door de redenen hierboven geen zin meer in een nieuwe uitdaging. Na het kampioenschap vorig jaar had ik al voor mezelf besloten om met Waalre nog een seizoen de 4e klasse in te gaan en daarna te stoppen. Het wordt tijd om op zondags iets anders te gaan doen dan me eigen druk te maken langs de lijn.”  

Generatie
Er wordt veelal gezegd dat de tijden in het amateurvoetbal zijn veranderd. Waar vroeger het voetbal op nummer een stond bij de spelers is het in de huidige tijd wel anders. Deze stelling wordt over het algemeen gesuggereerd door de volgers van het amateurvoetbal. “ Ik hoor wel eens van collega trainers dat er veel veranderd is qua mentaliteit van spelers. Dat vind ik persoonlijk wel meevallen en weegt voor mij absoluut niet mee als reden om te stoppen. Tijden zijn nou eenmaal veranderd. Ik heb in al die jaren als trainer wel de trainingsopkomst zien veranderen. Ik sta regelmatig met te weinig spelers op de training, natuurlijk baal je dan als je een uur voor de training nog een paar afmeldingen krijgt want je hebt de training voorbereid en je moet dan gaan improviseren. Daar moet je wel tegen kunnen en je er niet te veel aan ergeren. Ik was zelf, eerlijk gezegd, ook niet bepaald een trainingsdier! Vooral niet als het slecht weer was. Ik ben een koukleum. Ik kom ooit helemaal ingepakt het trainingsveld op en dan vragen de spelers wat ik aan doe als het echt koud wordt. In de tijd dat ik zelf nog voetbalde bij Nieuw Woensel deed ik regelmatig de warming-up bij de verwarming in de kleedkamer. Was sowieso altijd als laatste buiten. Maar dan kwam mijn toenmalige trainer Jan Paaymans een kwartier voor aanvang van de wedstrijd toch eens kijken waar ik bleef!”

De vaak wat ‘oudere’ trainers onder ons klagen over de beleving en mentaliteit van de huidige amateurvoetballer. Ze zeggen makkelijk trainingen en wedstrijden af. De benadering naar de huidige generatie spelers toe is voor de ‘oudere’ trainer een moeilijke stap. “De spelers hebben tegenwoordig meer om handen en afleiding, vooral het sociaal-media gebeuren heeft veel invloed op het dagelijks leven. Ook het uitgaansleven, met allerlei dancefeesten, festivals en alle verleidingen die daar bij horen is anders. In mijn tijd had je dat allemaal niet, waren de kroegen om twee uur dicht, gingen we nog een shoarmatje eten, een beetje tongzoenen en slapen en dan was je zondags om half drie weer redelijk fit. Maar eerlijk gezegd, ik ben als trainer meer dan genoeg spelers tegen gekomen die gedrevener waren dan ik toen ik zelf nog voetbalde. Ik ben daarom ook geen strenge trainer…. denk ik. Ik heb nooit met een horloge bij de poort gestaan om te kijken wie er een minuut te laat was. Een goede wedstrijdmentaliteit vind ik veel belangrijker. Om half drie moet je er wel staan bij mij! Ik kom in een rubriek bij AVE de vraag tegen of een trainer niet ouder moet zijn dan 60 jaar. Het valt me op dat de meeste spelers dit geen probleem vinden, maar ik heb daar toch een andere mening over. Ik kom ooit collega’s tegen die door leeftijd en andere ongemakken zich amper kunnen voortbewegen. Dan denk ik, hoe gaan die op de training nog iets voor doen, ziet er echt niet meer uit.”

Vierde klasse
Na een moeizame start in de 4e klasse is Waalre na de winterstop aardig op dreef en heeft het nog kans om de nacompetitie te halen: “ We gaan er wel alles aan doen om het goed af te sluiten en het liefst met een prijs natuurlijk, maar na het gelijke spel van afgelopen zaterdag tegen RKDSV zijn de kansen wel kleiner geworden.” Door het puntverlies van Waalre heeft Vessem de eerste plaats in de 2e periode overgenomen en staat nu een punt boven Waalre.  Komende donderdag en zondag worden de laatste wedstrijden gespeeld in de 2e periode en wordt duidelijk wie er met de 2e periodetitel vandoor gaat. “De KNVB heeft het namelijk zo geregeld dat we in acht dagen, vier wedstrijden moeten spelen. Daarin zijn er drie bij voor de 2e periode. We spelen wel twee keer thuis en proberen de wedstrijden tegen Nieuw Woensel en Woenselse Boys winnend af te sluiten en dan maar afwachten of Vessem nog punten laat liggen tegen SDO'39 en Nieuw Woensel. Het kan, gezien Vessem afgelopen maandag thuis verloor van ZSC. Mocht dat niet gebeuren, dan zal het seizoen als een nachtkaars uit gaan voor Waalre…. denk ik. Dat is niet negatief bedoelt, want we doen gelukkig ook niet mee voor de degradatieplaatsen! We hebben een periode gehad waarin we elf wedstrijden ongeslagen zijn gebleven. De laatste tijd gaat het wat minder dus is het zaak om de komende twee wedstrijden de draad weer op te pikken. Het wordt alles of niets! Heel simpel!

Verandering
Om het amateurvoetbal na 47 jaar te verlaten zal even wennen zijn voor Van Kemenade en de zondagen zullen er anders uit gaan zien: “Tja, die gaan er inderdaad heel anders uit zien, maar ik ben niet bang dat ik in het zogenaamde “zwarte gat” val. Wat ik wel ga missen is de beleving van de wedstrijd en de gezelligheid na de wedstrijd. Een biertje drinken en het napraten met  iedereen in de kantine. Vooral de supporters waarmee ik in de loop der jaren een goede band heb opgebouwd en ook veel plezier mee heb gehad, zal ik missen!”

De vraag is of we Van Kemenade de komende jaren nog gaan zien bij wedstrijden in het amateurvoetbal: “ Ik blijf het amateurvoetbal zonder twijfel volgen en zal zondags geregeld een wedstrijdje gaan bekijken. Zeker de clubs die ik getraind heb natuurlijk. Daarna een biertje drinken en lekker discussiëren met diezelfde supporters die het dan waarschijnlijk ook weer beter weten, haha!”

Na 47 jaar voetbalervaring wil Van Kemenade nog wel iets meegeven aan het amateurvoetbal: “Wat ik het amateurvoetbal zeker nog wil meegeven en dan met name de KNVB, is een langere winterstop. Dit is in mijn carrière, voor mij en ik denk voor vele, een grote bron van ergernis geweest. Dan weer een weekje voetbal, dan weer twee weken niet omdat het veld slecht is en de willekeur die dan ook nog eens per vereniging verschilt.

De grote verschillen ontstaan door kunstgrasvelden en natuurgrasvelden. Je ziet nu ook dit seizoen weer dat er heel veel wedstrijden in een veel te korte tijd ingehaald moeten worden terwijl andere al bijna klaar zijn. Gewoon twee maanden geen voetbal en de competitie langer door laten lopen of weer eerder beginnen!”

Tot slot
Als laatste wil de ‘witte Maradona’ nog iets kwijt over een akkevietje: “Ik heb pas geleden een aanvaring gehad met een Belgische trainer bij mijn oude clubje SDO‘39, waar ik ook met veel plezier getraind heb. Er zijn toen door mij minder vriendelijke woorden gebruikt. Maar ik ben door hem vals beschuldigd in de media voor dingen die ik zeker niet gezegd heb en ik zie dat nog steeds als een smetje op mijn carrière. Ik heb toen hier en daar contact gehad met mensen van SDO ‘39 en alles is daarna met een lach en een traan afgedaan. Dus liever geen Belgische trainers meer in het amateurvoetbal, ha ha. “


©2019 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Reageren?

 Geef uw mening 

Voor de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens, zie onze Privacy Statement.


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Of reageer via Facebook
Eerdere reacties

24 april 2019 om 17:14

Marco van den Braken zegt:

Mooi stukske Kim!! Hoop dat ik je snel weer zie op de velden ergens.....


Overige Trainers in het nieuws

Nieuwsarchief Trainer in het nieuws

Het is mooi geweest voor Marc van Kemenade
W&E van Kasteren
Accres uitzendbureau
Radio JND
Blatter Legal
Ad Borrenbergs
Sportshowroom
bannervdl.jpg
logomcbdirect1.jpg
logoborrenbergs)nw)1.png
bannerhypotheekvisie.jpg
bannerbandenservice8(home).png
bannerspitters.jpg
Lamers Van de Wijdeven
bannerbasemans.jpg
claessensvdrijt.jpg
bannererbeekeukens(170).jpg
bannermaasmakelaars.jpg
bannersporthalhoeveland.jpg
bannerde-bengel.png
bannerstadpaviljoen(art).png
bannersanidump(home).png
bannervan-t-hooft(home)nieuw.png