ESZVV Totelos Dames 1 pakt de dubbel na cup thriller

De nummers 1 en 2 van de Hoofdklasse voerden in Sporthal De Atalanta een zenuwslopend spektakelstuk met meer onverwachte wendingen dan een Shakespeare toneelstuk. Beide teams waanden zich meerdere malen zegezeker, om dan toch te ontdekken dat de plot van het verhaal echt helemaal op het einde lag. Dankzij de bekerwinst mag Totelos wederom deelnemen aan het landelijk bekertoernooi.

Totelos miste door blessures aanvallers Yvonne de Kinkelder, Vivian Verhaert en keeper Yara Kikken. DA2-speelsters Bente Derks, Senna Kloosterman en stand-in keeper Lindsey Stultiens speelden daarom mee. TZV kon met een compleet team aan de aftrap verschijnen. Vanaf de aftrap hanteerde Totelos een omsingelingsstrategie en TZV een sluwe guerrillatactiek. Totelos probeerde de handbaldefensie stuk te spelen, terwijl TZV met snelle counters en lange ballen Totelos snel probeerde te raken.

Totelos creëerde de meeste kansen, maar de TZV-goalie hield met soms acrobatische reddingen de nul en verhinderde zo met name Malon van Bussel, Suzanne Leestemaker en Izy Janssens. Enkel Bente Derks wist te scoren voor Totelos door in de 11' de bal door de benen van de verdediger en de keeper te plaatsen. TZV was nog nauwelijks gevaarlijk geweest, maar In de 17' wist de altijd gevaarlijke Inge van Son gelijk te maken door handig weg te draaien en binnenkant paal te scoren. Ruststand 1-1.

Het tweede bedrijf toonde een compleet ander beeld. Geen hoofdrollen meer, iedere speler nam centre stage in een op-en-neer golvende helft. In de 27' strafte Sandra Doreleijers een fout in de Totelos defensie af: 2-1. Zes minuten later scoorde Derks een curieus knappe kopbal uit een voorzet van Melissa Grunewald: 2-2. Totelos drukte door en had legio kansen voor de 2-3, maar raakte verdedigers of de keeper. Inge van Son deed het eenvoudiger en schoot snoeihard een vrije trap binnen in de 37' en zette TZV op weg naar bekerwinst. Totelos toonde opnieuw karakter en vijf minuten voor tijd rondde Leestemaker een mooi actie af en bracht Totelos langszij. Drie minuten voor tijd kreeg TZV een gele kaart en bood zo Totelos een unieke kans. Het team sprong echter slordig om met het balbezit, waardoor de eindstand 3-3 bleef en verlenging noodzakelijk was.

In de 52' wist Melissa Grunewald met een prachtige punter in de kruising Totelos weer eens op voorsprong te zetten: 3-4. Lang konden de rood-witte fans niet genieten, want Jantien van Poppel verlengde op fraaie wijze een vrije trap langs keeper Stultiens: 4-4. In de tweede helft van de verlenging gebeurde weinig, tot dat in de 58' TZV knullig balverlies uitstekend afstrafte en Van Son zo haar hattrick completeerde. Totelos had nog minder dan twee minuten om de meubelen te redden. TZV hield de bal goed vast en leek hun eerste bekerwinst ooit te behalen. Totelos kwam in de laatste 30 seconde nog in balbezit en uitgerekend 'vijfde veldspeler' Melissa Grunewald schoot 20 seconden voor het einde de 5-5 binnen.

Ook in de strafschoppenserie gold het opera credo: it ain't over till the fat lady sings. Beide teams moesten drie penalties nemen om te beslissen wie bekerwinnaar zou worden. Totelos schoot de tweede penalty naast, TZV knalde raak en kwam wederom op matchpoint. Totelos soorde wel de derde, maar Stultiens stopte de beslissende TZV penalty. Over naar sudden death. Beide teams scoorden beheerst de vierde penalty. Totelos punterde de vijfde penalty binnen en TZV...zag haar penalty gestopt worden. De sportieve bekerfinale was nu echt gestreden; Totelos pakte voor de vierde keer op rij de bekerwinst.

Doordat Totelos al eerder de titel in de Hoofdklasse had gewonnen, pakte het voor de eerst maal in haar geschiedenis de dubbel. Het was sowieso succesvol seizoen, omdat het ook tot de halve finale van de landelijke KNVB beker reikte.

Statistieken
TZV/ vd Heuvel DA1 – ESZVV Totelos DA1 3-3 (5-5 na ET) Totelos wint 4-3 na strafschoppen.
11' Bente Derks 0-1
17' Inge van Son 1-1
27' Sandra Doreleijers 2-1
33'Bente Derks 2-2
37' Inge van Son 3-2
45' Suzanne Leestemaker 3-3
52' Melissa Grunewald 3-4
55' Jantien van Poppel 4-4
58' Inge van Son 5-4
60' Melissa Grunewald 5-5

Team
Totelos DA1: Lindsey Stultiens (GK), Malon van Bussel, Bente Derks, Izy Janssens, Suzanne Leestemaker, Marlou Thijs (C), Melissa Grunewald, Senna Kloosterman
Coach: Raymond Starke