Column: Scheidsrechter Jack de Kroon

Deelacties:

 

Scheidsrechters zijn heden ten dage nog altijd een belangrijke factor in het amateurvoetbal. De afgelopen jaren hebben we telkens een 'scheidrechter van de maand' gepresenteerd. Interviews van scheidsrechters die de revue zijn gepasseerd, werden binnen het amateurvoetbal zeer goed ontvangen. Sommige spelers geven toe dat ze nu ook de andere kant van een geïnterviewde scheidsrechter hebben kunnen zien. Kortom: de rubriek heeft veel positieve reacties opgeleverd op Amateurvoetbaleindhoven.

Aangezien de meeste scheidsrechters op de verschillende niveaus aan de beurt zijn geweest, gaan we de rubriek 'Scheidsrechter van de Maand' een vervolg geven met een column van een bepaalde scheidsrechter.

We gaan van start met Jack de Kroon. In mei 2015 nam hij na 37 jaar afscheid als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Met de oeuvreprijs van Amateurvoetbaleindhoven op zak en de vele loftuitingen aan zijn adres als scheidsrechter, was het voor De Kroon mooi geweest. Hij had te veel last van een enkelblessure en volgens zijn eigen woorden moet je honderd procent fit zijn om een wedstrijd in goede banen te kunnen leiden.


In november 2015 kwam De Kroon echter terug op zijn beslissing. Na een paar maanden rust was de enkelblessure zo goed als verdwenen en de drive om weer wedstrijden te gaan fluiten kwam weer sterk opzetten. Na een paar oefenwedstrijdjes wist De Kroon het zeker en na een positief gesprek met de KNVB keerde hij weer terug als scheidsrechter op de amateurvelden.

We hebben de afgelopen jaren 'met trots' samengewerkt met De Kroon voor onze rubriek 'Scheidsrechter van de Maand' en hopelijk blijft deze samenwerking nog voor lange tijd in stand. We hebben hem een onderwerp/stelling aangereikt, waarop hij zijn column heeft geschreven. 'Een nieuwe generatie voetballers betekent een andere benadering van scheidsrechters richting de spelers'.

Jack de Kroon
Omdat ik acht jaar als leider heb gewerkt bij de jeugdopleiding van PSV, heb ik van dichtbij de mooiste club van Nederland mogen aanschouwen en diep in de keuken kunnen en mogen kijken. Ik heb de voetballers in de loop der jaren zien veranderen. Niet alleen binnen PSV, maar ook binnen het amateurvoetbal. Het spelletje is sneller geworden, de spelers hebben een betere techniek, maar zijn bovenal mondiger geworden.

Is dit verkeerd? Absoluut niet. Zolang het met open vizier is, is dit zeker niet verkeerd. Waarom mag een speler niet vragen waarom of wat? Ik ben van mening dat dit de tijd met zich meebrengt. Alles is alleen maar sneller geworden. Of het voetbal er beter door is geworden, wil ik niet zeggen. Dat mag iedereen voor zichzelf bepalen.

Talent
In het voetbal zien we een grote opkomst van jonge scheidsrechters. Ik juich deze tendens toe en ben een voorstander van het verjongen. De jeugd heeft de toekomst. Zeker onze jonge scheidsrechters en voetballers.
Over de jonge scheidsrechters in de hogere klasse van het amateurvoetbal hoor ik dat spelers, trainers en begeleiders steeds vaker zeggen dat ze wekelijks goede scheidsrechters krijgen. Ik ben blij dit te horen. Want dit betekent dat het goed gaat met de opleiding en de arbitrage in Nederland.

Natuurlijk vraagt een nieuwe generatie een andere benadering dan toen ik 39 jaar geleden begon. Destijds werd er meer geaccepteerd. Nu wordt een andere benadering gevraagd maar wel met hetzelfde doel.

Jij bent scheidsrechter en bepaalt tot hoever een speler kan en mag gaan. Maar een beetje acceptatie is niet verkeerd. Een manier van fluiten die ik al zeker dertig jaar hanteer. Acceptatie is belangrijk voor zowel de speler als de scheidsrechter.

Competitie
De competitie is dit seizoen later van start gegaan dan dat we gewend zijn. Ik hoor veel goede reacties. De voorbereiding krijgt nu meer gestalte omdat de competitie pas op 23 september begint. Ruim de tijd om de volledige spelersgroep klaar te stomen voor de competitie. Vooraf hebben we nog bekerwedstrijden gespeeld op de zondag. Dit betekent ook dat we later klaar zijn aan het einde van deze competitie.

Ik fluit me wedstrijden dit seizoen op derde klasse niveau en ik voel me hier prima bij. Ik ben blij dat ik nog op het veld kan staan. Het maakt mij niet jaloers of afgunstig om anderen in de hogere klassen te zien acteren.

KNVB
Ik kijk terug op een prachtige carrière en hoop nog even, zolang ik het fysiek volhoud, door te gaan. Maar iets in mij zegt: 'Volgend jaar oktober fluit je veertig jaar. Is het dan niet tijd om te stoppen en dan mijn bijdrage te leveren aan de COVS en daar jonge scheidsrechters te helpen in hun ontwikkeling?'
Ik wil dit niet doen bij de KNVB. Waarom niet? Ik houd van open en eerlijkheid en ik ben het met verschillende dingen bij de KNVB niet eens.

Ik zeg niet dat het verkeerd is, maar het is niet mijn stijl. Ik heb met mijn manier van fluiten veel respect afgedwongen bij trainers, spelers en begeleiders.
Het staat mij niet aan als ik het opeens anders zou gaan doen. We zijn uiteindelijk allemaal uniek in wat we doen, welke stijl we ook hanteren tijdens de wedstrijden. Ik blijf altijd met beide benen op de grond staan, maar dit geldt voor iedereen. Zo ben je het sterkst.


Voorbeeld

Ik blijf een speler als Nicky van de Heuvel een mooi voorbeeld vinden. Nicky wist het altijd beter en was altijd tegen de scheidsrechter bezig. Zo ook in mijn wedstrijd lang geleden, tussen Marvilde en Brabantia. Ik had Nicky al een gele kaart gegeven en waarschuwde hem dat ik niet zou schromen een tweede te geven als hij door bleef gaan. Dit hielp ten dele, maar in de tweede helft beging Nicky wederom een overtreding die ik met een gele kaart moest bestraffen. Helaas was het zijn tweede kaart, dus kon hij vertrekken.

Tierend en vloekend liep hij van het veld. Ik begreep er niks van en hij had het allemaal beter gezien. Na de wedstrijd in de bestuurskamer vertelde ik aan het bestuur van de club dat ik Nicky ging opgeven voor de scheidsrechtercursus. Ik heb hem een formulier gestuurd voor deelname, want iemand die het zo goed ziet, moet in no-time het betaalde voetbal in als scheidsrechter. Dit zijn geweldige dingen die het leven van een scheidsrechter zo mooi maken en dit zal een voetballer ook zo beleven.

Ik wens iedereen heel veel plezier de komende wedstrijden, denk aan de scheidsrechter en als je het er niet mee eens bent, denk nog eens terug aan mijn woorden en ga zelf een cursus volgen om scheidsrechter te worden.

Succes!

Jack de Kroon

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?