Column Thieu Vlemmix: De Zilster 'Boerkes'

Deelacties:


Een waarzegger bij UNA en over de Zilster 'boerkes'
(door Thieu Vlemmix) "Het was zo heet dat de mussen van de daken vielen', een geijkt gezegde bij een verzengende hitte met temperaturen die richting de dertig graden gaan. Maar nu er al maandenlang sprake is van een tropische overval, viel er de afgelopen weken nergens meer een mus te bekennen. Om de simpele reden: ze zijn er allemaal allang vanaf gevallen, van de daken. Er lijkt geen mus meer over. En dan moet ik Peer van den Nieuwenhof toch gelijk geven. De vaardige middenvelder van UNA 1 uit de zeventiger jaren is tegenwoordig waarzegger; hij wist het begin juni al zeker: de droogte slaat toe, de komende maanden valt er geen druppel regen. Dat één van UNA's bekendste supporters Clazien Dikker, over buitengewone genezende gaven beschikt, is alom bekend. Maar Peer....nee, verbazend. Hij heeft gelijk gekregen.

Gin 'boerkes'
En dan moet me als geboren en getogen Zeelstenaar nog iets van het hart. Amper twee jaar geleden heb ik voor het laatst gegeten bij restaurant Truffelaer in Veldhoven. Mijn complimenten, stukken beter dan een aantal jaren daarvoor. Wat mij betreft zet men in dit restaurant momenteel uitstekende gerechten op tafel. Met stijgend ongeloof heb ik echter - en met mij velen - het interview onlangs in ED van chef-kok/eigenaar Vincent van Thiel gelezen. Wat bezielt de restauranthouder om zijn klanten in twee 'soorten' in te delen: 'de boerkes' uit Zeelst en 'de chique' uit Veldhoven Dorp. Hoe komt hij tot die volkomen misplaatste beschrijving? Feit is, dat hij voor die boerkes onlangs het 'laagdrempelige' The Brand & Grill cuisine heeft geopend, met vlees en friet op tafel. Het al bestaande Truffelaer is meer high end, ofwel voor de chique; die van Veldhoven Dorp dus. Zoals hij tenslotte stelt: zo kan ik zowel de boerkes, als de mensen die op chique gaan, bedienen. Hij meent het dus echt!

Voor 'de chique' kan hij niet zo gauw een typisch Veldhovens gerecht bedenken. Dat verbaast mij niks. Mijn suggestie voor 'de boerkes' kant: echte Zilsterse hegmuldersoep en een melange van strontvliegen.
Mijn laatste bezoek aan de Truffelaer krijgt nu een slechte nasmaak. Juist als Veldhoven Dorp zich mag beroepen op een aantal prima restaurants (o.m. Fine Food and Wine, Brown's en zeker ook Truffelaer), gaat deze kok/eigenaar wat mij betreft lelijk in de fout. Zijn veralgemeniseerde (sorry voor het woord) mening over achtergronden van de twee Veldhovense dorpen, slaat werkelijk nergens op. Al zo rond 1900 bestaat Zeelst uit boeren en landarbeiders, maar veel meer nog uit thuiswerkende wevers, boter- en sigarenmakers. Maar ook uit fabrikanten en fabrieksarbeiders. In het tweede deel van de 18e eeuw zijn er in Zeelst zelfs al talloze thuisweverijtjes. Grote weverijen (Habraken-de Wit en van Nuenen) zie je er aan het einde van de 19e eeuw. In de eerste helft van de 20e eeuw ook al mannen met allure, zoals de Bazelmansen, de Ten Dijcks, de Habrakens, en de vermaarde cultuurdrager Jacques Cuypers. Uitgesproken voorvechters van de Zeelster identiteit zijn geen boeren, maar zakenlieden: Wim van Eeten, Frans Coppelmans, de Eliensen, etc. Groot Veldhovense bedrijven als Bouwbedrijf Versantvoort, Dikker BV en Baetsen Transport horen ook tot die categorie; hun roots liggen eveneens in Zeelst! En ja, Zeelst heeft al vroeg een eigen en goed georganiseerde Boerenstand.

..de in 1950 al goed georganiseerde jonge boeren en boerinnen (!) van Zeelst op melkcursus.......

En ja, Zeelst steekt Veldhoven Dorp al vroeg de loef af met 'top' presterende verenigingen als Voorwaarts, L'Union Fraternelle, UNA dat al jaren boven de andere Veldhovense clubs uitstijgt, en historische topper de Guld (OLV Gilde). En jazeker, Zeelst had al jarenlang het toprestaurant Fisherman.
Die vermeende 'boerkes' storten zich straks echt niet op het 'laagdrempelige' The Brand Bar & Grill cuisine van simpel friet en vlees. Veldhoven heeft met: Oers Gezellig, Madera, Jan's Polder, Route 66 etc. genoeg andere prima restaurants zonder een hoop poeha.

Het gaat binnenkort weer beginnen
Genoeg gezegd nu over het weer en andere heikele zaken. Ruim baan straks voor het voetbal. Voor het fonkelnieuwe grasveld aan de Sportlaan, waarop we in de competitie weer strakke driehoekjes kunnen bewonderen. Voor de metamorfose die UNA schijnt te hebben ondergaan. De nogal opgeschudde selectie, met veel meer 'lengte' en dus weer kopgoals in het verschiet, etc. De 'poll' van Amateurvoetbal Eindhoven (ruim 50% voor UNA) is al veelbelovend....

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?