Column Noud van Buul: "Bezoekje Reusel Sport"

De periode Reusel Sport
Na drie mooie jaren bij Terlo ging ik bij Reusel Sport aan de slag. Het begon eigenlijk zo …..
In het najaar van 1981 werd ik gebeld door van Herk de voorzitter van Hulsel. Ik ging op gesprek; het voltallige bestuur was aanwezig en je kon een speld horen vallen. Iedereen was razend enthousiast alleen mijn prijskaartje was te hoog voor hun budget.

Ik schreef naar Reusel Sport. Paul Huybregts – mijn latere assistent bij RKVV Bergeijk – was selectiespeler bij de geel zwarten en zat daar in het bestuur. Hij zei terecht: aan de hand van jou “sollicitatiebrief” ben je het niet geworden. Dat klopt wel; de kriebels konden op een  mascotte vloeitje. Ik kwam dus op gesprek bij de grensbewoners en vroeg dezelfde vergoeding als bij Hulsel. Cor Weezenbeek was de penningmeester en belde mij enkele dagen na het gesprek: Noud we hebben twee goeie kandidaten, dat mag je gerust weten, dat zijn Piet Corstiaans en jij; als je voor 500 gulden minder komt ben jij onze nieuwe hoofdtrainer.

Enkele weken nadat ik mijn woord aan Reusel Sport had gegeven belde Blauw Geel'38 uit Veghel mij op. Ik kon daar meer dan tweemaal zoveel verdienen en nog extra reiskosten. Ik zeg tegen de functionaris van Blauw Geel dat ik mondeling rond ben in Reusel. Hij geeft als antwoord: “Ja maar mondeling stelt niks voor.” Vanuit het Knegselse zeg ik “voor U misschien niet maar voor mij wel.” Een man een man, een woord een woord! Dus ik volgde Harrie Bottram op; een terecht hoog aangeschreven trainer: acht jaar hoofdtrainer met een tussenpauze van drie jaren in de jaren zeventig / begin tachtig. Ik heb er twee mooie seizoenen gehad met een zesde plaats en een kampioenschap. Ik had een fijne trainersstaf met de gebroeders Lavrijssen. Ad Kerkhofs was leider bij het 2e en Ceel 'Pronk' van Limpt bij het 1e. Ceel was zeer begaan met de club en het vaandelteam in het bijzonder. En …..hij had verstand van voetbal, wat dat betreft kon ik goed met hem “sparren.” Ook het jeugdvoetbal had men prima op orde: vooral Toon Kox had hier een belangrijke rol in. Ook Theo Bel, Joop Glas en Wil Derks maakten  zich zeer verdienstelijk binnen selectie en/of jeugdvoetbal. Kampioen in 4D: alleen in het archief bij  voetbalnederland vond ik geen gehoor: wij werden in 1984 na twee beslissingswedstrijden bij EFC in Eersel tegen DVS Aalst kampioen. Na de tweede wedstrijd moesten strafschoppen de beslissing brengen. Ik wist waar de penalty van de aanvoerder van DVS zou komen en zei dat tegen mijn keeper Tjeu Lavrijssen. Hij zegt: “Noudje ik pak ze allemaal.” En inderdaad na de derde strafschop was de strijd al beslist. Voetbalnederland zet ons op 2e plaats in 4D en DVS op plaats 1. Er zijn dan nog geen periodetitels. Het jaar erop speelt Reusel sport in 3A en DVS blijft steken in de 4e klasse. Als ik dat jaren later tegen de mevrouw van voetbalnederland die ik aan de lijn krijg duidelijk vertel zegt zij “dat kan ik zo niet veranderen.” (…) Ik heb er geen slapeloze nachten van gehad maar de titel – terecht – wel op mijn CV gezet. Het is duidelijk: het kampioenschap is voor de bewoners van sportpark Den Hoek in Reusel.

De wedstrijd
Vooraf: SBC voert de ranglijst aan met het maximaal aantal punten; blijft Reusel Sport in het spoor of kan Hapert afstand nemen van de gevarenzone ?

(Foto's website Reusel Sport/CoTrans)

De eerste helft was van beide ploegen ondermaats. Al na 45 seconden slordig balverlies van Reusel Sport in de opbouw en dit is de eerste mogelijkheid voor de bezoekers. Het antwoord van de thuisploeg komt snel: in de 3e min een voorzet vanaf de linkervleugel maar Ralf Lavrijssen laat deze kopkans liggen. Brahim Hassounfi is bij de geelzwarten toch wel de motor in de opbouw vanaf het middenveld; soms mag zijn handelingssnelheid wel iets hoger. Ongeveer halverwege de eerste helft komt er nog een kopkans voor Wout Vosters nadat Dave Hermans  op de linkervleugel de achterlijn haalt. Yorik van Veldhoven laat bij de bezoekers aardig dingen zien op het middenveld; evenals zijn ploeggenoot in de voorhoede Mauro van Houtum; niet altijd behoudt laatstgenoemde het overzicht. Vanuit enkele corners kort genomen creëert Hapert meteen een 2:1 situatie op de flank maar ook dit brengt verder geen rendement. Frappant is dat na bijna een half uur een corner van de rood blauwen waarbij Reusel Sport zodanig georganiseerd is dat deze bijna onmogelijk met succes kort genomen kan worden de bal nu hoog voor de pot geslingerd wordt waarbij keeper Paul Dijkmans onder de bal doorgaat maar Haper middenvelder Jordi Huybregts via de lat overschiet. Even later komt Reusel Sport voorwaarts Jim Daniels een teenlengte tekort om doeltreffend af te werken. Rick Louwers staat verder in de Reusel Sport verdediging als een rots in de branding evenals de centrale verdedigers bij Hapert: Sander Raaijmakers en Ruben Hermans.  Drie minuten voor het rustsignaal zien we nog een sterke dribbel van Jim Daniels maar zijn schot gaat vanaf de zestienmeterlijn voorlangs. Job Dickens komt net voor het rustsignaal nog in kansrijke positie na een voorzet vanaf links maar hij faalt.
In de tweede helft maakt Reusel Sport haar bedoelingen meteen duidelijk. Tot de 70e minuut is het genieten van de ploeg van trainer Harry la Valette: Reusel Sport speelt onbevangen, frank en vrij en zijn heer en meester; we zien fris en gevarieerd aanvalsspel. In de 52e en 55e minuut zijn er glansrollen voor de Hapert keeper Jesper Storms: hij redt op schoten van Jim Daniels en Ralf Lavrijsen. Een minuut later wordt de Reusel Sport spits opgevangen door een verdediger van Hapert, de verdediger komt weg met geel en de geplaatste bal van Hassounfi is geen probleem voor de sluitpost van Hapert. Even daarna krijgt Mauro van Houtum een vrije trap bij de hoek van het zestienmetergebied; de binnenkant voet geplaatste bal kan doelwachter Paul Dijkmans ook geen pijn doen. In de 69e minuut breekt Wout Vosters de score open voor de thuisploeg: een laag diagonaal snoeihard schot is Storms te machtig: 1-0. Moet Reusel Sport nu terug en neemt Hapert het initiatief? Het heeft er alle schijn van: Kevin Raaijmakers krijgt een steekpass en omspeelt Dijkmans die een overtreding maakt en met een strafschop tegen nog goed weg komt …… En …. Dijkmans stop de penalty van Dave Koolen.

Na het zeer sterke begin van Reusel Sport in de tweede helft wordt het na de voorsprong weer meer een wedstrijd. Coach Jonkman van de bezoekers wisselt nog enkele keren aanvallend om alsnog een punt mee te nemen. Tien minuten voor tijd komt Jordi Huybregts nog oog in oog met keeper Dijkmans maar deze redt in extreem. Door het willen forceren van Hapert om alsnog een punt mee te nemen komen er in de tegenaanval ook kansen: zo ook vijf minuten voor tijd als Luuk Saris blijft hangen en zo buitenspel opheft maar Jim Daniels schiet tegen de lat. Nog in dezelfde minuut heeft dezelfde Daniels nog een schitterende individuele actie; besluit niet zelf de trekker over te halen maar speelt onnauwkeurig richting een medespeler. Hapert leeft nog steeds! Sterker nog: één minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd gaat Dave Koolen voor eigen succes; afleggen op Kevin  Raaijmakers was een betere optie. In de laatste minuut van de blessuretijd was Hapert keeper Storms steeds te vinden in en bij het Reuselse strafschopgebied en Yorick van Veldhoven kan net niet de gelijkmaker forceren ….. Arbiter Teun van Pelt kan terugzien op een prima geleide wedstrijd.
De eerste helft twee hard werkende ploegen met een goede instelling maar een matig niveau; de eerste fase van de tweede helft een supergoed spelend Reusel Sport en na de 1-0 kon de wedstrijd nog alle kanten op.  De drie punten bleven op sportpark Den Hoek! Reusel Sport stijgt naar de vierde plaats; Hapert staat nu elfde. Bij Reusel Sport zitten er nogal wat basisspelers in de lappenmand en als dit gaat verbeteren kunnen ze zeker meedoen om de prijzen; Hapert hoeft zeker niet te wanhopen: het spel geeft diverse aanknopingspunten voor betere resultaten.