Column Noud van Buul: Alarmbellen aan op Sportpark 'De Korze'

In 2004 werd ik dus hoofdtrainer bij Rood Wit V. Wim van de Berk, voorzitter van de Korzebewoners, had mij benaderd. Hij had mandaat van zijn bestuur. En hij had zijn huiswerk lijkt mij goed gedaan. Op familiefeestjes en partijen had hij natuurlijk vele verhalen gehoord van zijn broers Ad en Thijs die bestuurslid waren bij DBS in de – drie en zes – negen jaar dat ik daar werkzaam was als hoofdtrainer. Wim wist als geen ander hoe je het best tot resultaat zou kunnen komen in de voetbalsport. Hij liep al jaren mee als voorzitter. Vroeger was hij een verdienstelijk keeper bij Brabantia. Later werd hij scheidsrechter die zelfs in het betaald voetbal leidde. Wim was steeds voor zijn club op pad; voor de gehele vereniging maar voor de selectie in het bijzonder. Ik wilde Frans Verbeek als mijn assistent trainer en later kwam daar Danny Blankers bij. Ook Wim zag dit meteen zitten. Rood Wit V had een prima selectie. Vóór mijn periode bij de Veldhovense club had Wim van de Berk de zeer ervaren trainer Toon Smulders naar de Korze gehaald. Toon – die ook het klappen van de zweep kende - werd met zijn team in 2002 kampioen in de 3e klas en eindigde het jaar daarop als vierde in de tweede klas. Gelijk het eerste seizoen eindigden we als tweede in de competitie, we pakten een periodetitel maar wisten niet te promoveren. In het seizoen 2004 / 2005 werden we kampioen en promoveerden naar de eerste klas.

We hadden ongeveer een week feest en ook de platte kar ging door Groot Veldhoven. Bezoeken aan de zusterverenigingen in het Veldhovense mochten natuurlijk niet ontbreken. In Oerle werd het H Hart beeld in een rood- wit shirt gehesen. Dit was natuurlijk menig RKVVO’er te gortig en het moest weer naar geel blauw; voor even dan toch want zo makkelijk waren ze niet van roodwit af ….   Ook in de eerste klas deden we het als debutant tussen de grote jongens voortreffelijk: we eindigden op de zesde plaats en haalden ook een periodetitel. We waren er zo dicht bij ….. Zou er promotie naar de hoofdklasse inzitten? We troffen GSV uit Genhout. Een club waar kwistig met geld gesmeten werd. Toen wij op hun sportpark arriveerden stonden daar veel auto’s met Belgisch en Duits kenteken; ook enkele Nederlandse bolides. De GSV selectie was een internationaal gezelschap. Ik hield onze jongens maar voor dat die waarschijnlijk toch ook maar gewone vaders en moeders hadden. We verloren tweemaal met 1-0 maar ik had steeds het gevoel dat de scores ook andersom hadden kunnen zijn …..

Vandaag dus de wedstrijd Rood Wit V tegen Hilvaria. De ploeg uit Hilvarenbeek van coach Henri van den Braak bezet de twaalfde plaats met 15 wedstrijden en 18 punten; één plaats daarboven staat Rood Wit V, de ploeg van Robbert Verhoeven met 17 wedstrijden gespeeld en 19 punten. Beide ploegen hebben tot nu toe nagenoeg hetzelfde aantal tegendoelpunten geïncasseerd: 28 om 29. Hilvaria scoorde bijna twee keer gemiddeld per wedstrijd en de tegenpartij slechts bijna eenmaal per wedstrijd. Wat zal het vandaag brengen?

Rood Wit V – Hilvaria 3-6
In de 3e minuut komt een verre ingooi van Roodwitter Mitchel Slegers in de diepte bij Jan van Hout terecht en deze wordt onreglementair ten val gebracht binnen het strafschopgebied. Jan verzilvert zelf dit buitenkansje:1-0. In de 8e minuut een steekpass van Batuhan Gunuc op Jan van Hout die echter geen rendement oplevert. Twee minuten later is het aan de andere kant prijs: Coen van Oirschot krijgt alle ruimte en speelt de ongedekt staande Joerie van Rijswijk in 1-1. Vijf minuten daarna creëert Jan van Hout weer een prima mogelijkheid maar drukt zwak af met zijn linker. Het is dan eigenlijk al duidelijk dat de verdedigingen de zorgenkindjes van beide ploegen zijn. De op lijn verdediging van Rood Wit V heeft zijn handen meer dan vol aan de diepgang van Sem Hendriks, Coen van Oirschot en vooral Joerie van Rijswijk en soms komen daar ook nog eens middenvelders bij. Het noopt RW V keeper Mark Smulders om regelmatig buiten de 16M handelend op te treden. Halverwege de eerste helft is er een pass van Jan van Hout op Mark van Doorn maar zijn ziedend schot gaat net voorlangs. Twee minuten later maakt de thuisploeg de 2-1: een prima combinatie over de linkervleugel gaat via Jan van Hout naar Mark van Doorn en die haalt de trekker over. Een minuut later brengt een Hilvaria verdediger zijn keeper Pepijn Ongenae in de problemen met een tekorte terugspeelbal maar van Doorn kan net niet profiteren. In deze fase is het vaak “vrouw en kinderen eerst” voor de verdediging van de bezoekers. Net na het half uur maakt Jordy Maes knullig hands in het strafschopgebied en scheidsrechter Masman legt de bal op de stip: Coen van Oorschot 2-2. In de 40e minuut een vloeiende combinatie tussen van Doorn, Gunuc en van Hout levert weer een voorsprong voor de thuisclub op: 3-2. Tijd voor koffie aangeboden door voorzitter René en bestuurslid Jan.
Drie minuten na rust gaat centrale verdediger Jim van Beek in de fout maar een blok op het laatste moment voorkwam voor RW V nader onheil. In de 56e minuut zet Coen van Oirschot zijn ploegmaat Joerie van Rijswijk met een steekpass aan het werk maar uiteindelijk levert dit geen resultaat op. Vlak voor het uur gaat de achterhoede van de thuisclub maar weer eens in de fout: geklungel achterin en Joerie van Rijswijk geeft zijn visite kaartje maar weer eens af: 3-3. Vier minuten later geeft Greg van Gestel een pass over zeker 40M naar Joerie van Rijswijk maar met een glansparade weet Mark Smulders - de keeper van de thuisploeg - de inzet te keren maar de bal komt opnieuw in de doelmond en de scrimmage is voor de mannen van Hilvarenbeek; Jordy van de Sande tekent voor de 3-4. In de 66e minuut lukt het Rood Wit V net niet om zich terug in de wedstrijd te spelen: Jan van Hout gaat via de zijkant goed door en laat drie Hilvaria spelers zijn hakken zien maar met een schitterende ingreep is sluitpost Pepijn Ongenae de situatie meester. In de 71e minuut weer het handelsmerk – de steekpass – van Hilvaria en Joerie van Rijswijk duikt vrij voor Smulders op en schiet door de benen van de keeper raak: 3-5. Wedstrijd gespeeld. Ruim tien minuten voor tijd schiet een invaller van de Korzebewoners nog net over de kruising maar meteen na deze spelhervatting is Joerie van Rijswijk – hij weer – doeltreffend: 3-6. In de 84e minuut schiet Roodwitter Robert Bettgens nog tegen de paal en in de laatste minuut van de blessuretijd gaf Joerie van Rijswijk de bal op een presenteerblaadje aan zijn medespeler Sem Hendriks maar er kwam geen verandering meer in de stand.

Trainer Robbert Verhoeven is niet te benijden: er komen nog acht finales aan; is het gebrek aan kwaliteit achterin; is het ongepast hautaine gedrag; worden de taken uitgevoerd; is het onvoldoende focus? Het is in elk geval wel een ongekend foutenfestival. Mouwen opstropen; de ogen gericht op kwatta en als team er voor gaan!