UNA laat zich lelijk aftroeven in Heerlerheide

Een goeie 20 minuten had het er in Heerlerheide de schijn van dat UNA het karwei tegen Groene Ster wel zou kunnen klaren. Maar nadat in de 23e minuut de thuisploeg de 1-0 had gescoord, ontstond de eerste twijfel omtrent UNA’s daadkracht.

(Door Theiu Vlemmix) Dat werd nog erger, toen vlak voor rust een overtreding van doelman Petar Stoskovic met een penalty werd bestraft (2-0). UNA vocht vervolgens tegen de bierkaai en moest zelfs nog de 3-0 incasseren, alvorens Lorenzo Koenders de 3-1 binnenschoot. Daar bleef het bij.

Waar menigeen binnen de UNA aanhang de hoop al had opgegeven dat er van hun favorieten in het seizoensrestant nog iets positiefs te verwachten viel, stond de ploeg plots weer op; de laatste twee wedstrijden brachten zes punten op. En dus begon de UNA elf gesterkt (en met ambitie?) aan het karwei op sportpark Pronsebroek in Heerlerheide: het competitieduel tegen Groene Ster. Vooraf echter, gingen de gedachten toch nog even terug naar de week ervoor.

“Eindelijk viel er bij een thuiswedstrijd weer volop opwinding en positivisme in de UNA gelederen te bespeuren. En ja, dat kwam natuurlijk vooral omdat tegen UNITAS op het nippertje de volle winst werd gepakt. En ja, ongetwijfeld lag dat mede aan ‘de manier waarop’. Met z’n tienen, jazeker. Maar tevens omdat er weer een aanvaller opstond, die stikt van de klasse en dat, na een periode van matigheid, eindelijk ook weer eens in volle glorie liet zien. Zoals bijvoorbeeld het briljante moment waarop Sten – want daarover hebben we het natuurlijk – pal voor een enthousiaste tribune, zijn tegenstander de verkeerde kant op stuurde en zelf opstoomde richting de aanval”.

Kijk, Harrie Gommans slaagt er, samen met Jurgen de Haan, altijd wel in om achterin en op het halfveld - ondanks een reeks van blessures - het team goed in elkaar te steken. En de mannen in die linies scoren mede door hun goeie wedstrijdinstelling eigenlijk altijd wel een voldoende. Maar, als voorin de lust of ambitie lijkt te ontbreken om tot het gaatje te gaan (en daar had het de afgelopen tijd alle schijn van), dan wordt er van hen het onmogelijke gevraagd. De resultaten waren dan ook navenant.

En het zag er voor aanvang tegen Groene Ster nog zo positief uit: Brian Boogers was eerder hersteld dan werd verwacht, stond dus weer in de basis (en was een van de beteren), terwijl ook Thomas Horsten er weer bij was evenals Louisben Jagt.  Juul Respen daarentegen, zat de eerste van zijn twee wedstrijden straf uit, omdat hij het vorige week waagde de arbiter te vragen hoeveel geld hem ‘t fluiten voor een penalty opleverde. Foei. Hij werd daarvoor dus rijkelijk beloond: rood.

En hoe zat het met de eerzucht? Dat leek bij de opening best redelijk goed te zijn. Maar hoewel UNA wel creëerde maar niet scoorde, deden de Limburgers dat wel: Dylan Zwartjes was de naam. Juist ja, degene waarvan onlangs bekend werd dat hij volgend seizoen naar …UNA verkast. De aanvoerder en rechtsback schoot ongedekt vanaf de rand zestien de 1-0 binnen. En daarmee was voor Zwartjes de koek nog niet op, want met een penalty in 39e minuut , deed hij zijn toekomstige ploeg nog meer pijn: 2-0.

De wedstrijd zelf was er intussen niet eentje waarvan de Limburgers zelf zouden zeggen ‘doa velt mig de boks vanaf’. Maar wel eentje waar zij de mouwen voor opstroopten en in duelhardheid duidelijk boven jan waren. Waar UNA het steevast in voor het oog aardige combinaties zocht, schroomden de Groene Sterren niet om regelmatig stevig te tackelen en fors in te grijpen. En waar UNA in de tweede vijfenveertig minuten voortdurend het initiatief had, maar niet kon doordrukken, deed de thuisploeg dat wel: in de 56e minuut door Joao Kiala, 3-0.

Hoewel UNA in het verdere verloop, met name bij corners, in de chaos voor het Limburgse doel nog diverse keren heel dicht bij een nieuwe treffer was, lukte dat niet en droop tenslotte af met een toch wel enigszins beschamende 3-1 nederlaag op zak. Tegen de ploeg die niet alleen voorlaatste is op de ranglijst, maar ook in de afgelopen 25 wedstrijden nog slechts een povere 18 keer had gescoord (nu dus 3 tegen UNA). Als vergelijk: UNA zelf scoorde in die 25 voorafgaande wedstrijden zelf  40 maal!